Τα 10 τραγούδια που χαρακτήρισαν το καλοκαίρι του 2022

10 τεράστιες επιτυχίες του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
0

Και ξαφνικά ο ήχος ξαναέγινε χορευτικός, house, disco, speed garage, techno, λες και ξαναζούμε τα ’90s (όσοι τα ζήσαμε) ή ανακαλύπτουν τι άκουγαν οι γονείς τους (όσοι δεν τα έζησαν). Δεν είναι μόνο η Beyoncé, το house και το λατινο-funky έγιναν ο ήχος της Μεσογείου το φετινό καλοκαίρι και αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές επιτυχίες, ακόμα και αν δεν τις πέτυχες πουθενά, ή ακόμα και αν βλαστήμαγες την ώρα που τις άκουγες στο repeat. (σσ. Καμία δεν είναι τραπ).  

Eliza Rose - B.O.T.A. (Baddest Of Them All)

Μια τεράστια καλοκαιρινή επιτυχία στα μπαράκια της δυτικής Μεσογείου, που κουβαλάνε μαζί τους οι Άγγλοι επιστρέφοντας απ’ τις διακοπές και σαρώνει και στη Βρετανία. Το κομμάτι της Eliza Rose που έχει κάνει παραγωγή ο & Interplanetary Criminal κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και άργησε να μπει στα αγγλικά τσαρτ, αλλά είναι απ’ αυτά που έτσι και μπει στο airplay δεν βγαίνει ποτέ. Βασισμένο στο LL with Love RC Mix του «Let The Beat Hit'Em» των Lisa Lisa & Cult Jam, έχει τον ’90s speed garage ήχο που αναβιώνει δυναμικά και είναι οικείος σε όλους. Ήχος διακοπών και παραλίας, στο τέλος του καλοκαιριού κουβαλάει ευχάριστες μνήμες και είναι λογικό να σαρώνει.   

Kate Bush-Running Up that Hill

Είναι περίεργο να ακούς την Kate Bush να παίζει στα κινητά 15χρονων, αλλά το κατάφερε μια σειρά και το «Running Up That Hill» ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Kate Bush αναγεννήθηκε, κάνει δεύτερη καριέρα και έγινε ύμνος του ’22 ένα τραγούδι που δεν είχε αγαπηθεί τόσο ούτε το 1985.  

Beyoncé-Break My Soul

Η υποδοχή ήταν κάπως μουδιασμένη, αναπόφευκτο banger αλλά όχι και τόσο Beyoncé, εντελώς ’90s και χιλιοακουσμένο, αλλά με κάθε play κέρδιζε πόντους, μέχρι που έγινε το απόλυτο dance hit και σε μερικά χρόνια θα θεωρείται και από τις κορυφαίες στιγμές της. Το έκανε ρεμίξ και η Madonna παντρεύοντάς το με το «Vogue», δίνοντάς του ένα πολύ έξυπνο «σπρώξιμο» και βρέθηκε στην κορυφή της Αμερικής. Είναι μάλλον και το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ της.  

Sidarta, Saske-Mediterranean

Το άκουγες πρωί, μεσημέρι, βράδυ, όπως και όλα τα κομμάτια του Sidarta –που αυτό το καλοκαίρι έγινε σταρ- το άκουσα με μεγάλη έκπληξη να παίζει και στο πλοίο που μας πήγαινε από την Varenna στο Bellagio στην λίμνη Κόμο, το μοναδικό ελληνικό κομμάτι που άκουσα να παίζει στην Ιταλία, το «Mediterranean» είναι αδιαμφισβήτητο χιτ και άλλη μια μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία του Saske.  

LF SYSTEM - Afraid To Feel

To σκωτσέζικο ντουέτο των LF SYSTEM «πάτησε» στο «I Can’t Stop (Turning You On)» των Silk από το 1979 για να φτιάξει το «Afraid To Feel», ένα κομμάτι που δεν μπορείς να πάρεις στα σοβαρά, αλλά κολλάει σαν τσίχλα και είναι τόσο εθιστικό όσο πρέπει για να γίνει το τραγούδι του καλοκαιριού στα βρετανικά νησιά.   

Latto-Big Energy

Για να πω την αλήθεια, όταν το άκουσα να παίζει για πρώτη φορά ήμουν σίγουρος ότι είναι κάποιο παλιό κομμάτι σκέφτηκα «πού το θυμήθηκαν;» –και όντως είναι, το «Fantasy» της Mariah Carey απ’ το 1995 μαζί με το «Genius of Love» των Tom Tom Club του 1981. Είναι καλοκαίρι αναβίωσης και επιστροφής στα παλιά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι τόσους μήνες στα πρώτα της Αμερικής και έχει τέτοιο τρελό airplay.   

Light x Trannos-24hrs

Κάθε μέρα από τις 8 το πρωί με ξύπναγαν τα παιδιά των γειτόνων με το «24 ώρες τη μέρα» και τη φωνή του Τραννού που μου θυμίζει γήπεδο ή τον τύπο που πουλάει αυγά στη λαϊκή και φωνάζει «δύο ευρώ η δωδεκάδα» (ή φώναζε κάποτε, έχω πολύ καιρό να πάω λαϊκή). Μετά έβαζαν το «Δεξί τεσσάρι» του Lil Barty και άρχιζε να φωνάζει το σκυλί τους, κι ήταν η ώρα να σηκωθώ για καφέ. Το «24 ώρες» έπαιζε και στο καφέ, ακουγόταν και από τα αυτοκίνητα που πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία, ακουγόταν και στην παραλία, κι όταν επέστρεφα στο σπίτι και καθόμουν στο μπαλκόνι να διαβάσω το έρμο το βιβλίο που σέρνω μαζί μου όλο τον Αύγουστο κι είμαι ακόμα στη σελ. 27, τα παιδιά έβαζαν τέρμα πάλι το «24 ώρες». Και μετά καπάκι το «Δεξί τεσσάρι». Δεν βάζω και το «Δεξί Τεσσάρι» γιατί σίγουρα δεν θέλεις να ξέρεις τι λέει.  

Rack-Favela (Prod. By Oge & Menju)

Πιασάρικο, με ρεφρέν ’90s, με τον Rack να τραγουδάει, νομίζω ότι είναι και ο καλύτερος Rack που έχω ακούσει, στο Νο 1 του ελληνικού τσαρτ της IFPI αυτή τη στιγμή που γράφω, νο 1 και στις τάσεις του YouTube, όχι ότι έχει και καμία σημασία, αλλά ας πούμε ότι είναι ένα κομμάτι που αρέσει στον κόσμο. Ο Rack έχει δεύτερη χρονιά σερί από τα χιτ του καλοκαιριού.    

Harry Styles-As It Was

Τον βαριέμαι λίγο τον Harry Styles, αλλά θα τον βαριόμουν και αν είχε βγει και όταν ήμουν 15άρης. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε βγει το 1989, το 1993, το 2002 και να είχε γίνει ο ίδιος χαμός. Btw, αν ψάξεις τα καλοκαιρινά χιτ των συγκεκριμένων χρόνων, ήταν σχεδόν όλα κομμάτια που άρεσαν στους 15άρηδες και τους 20άρηδες και κάποιοι έλεγαν ότι θα ξεχαστούν σε μερικούς μήνες. Ε, σχεδόν όλα είναι σήμερα «κλασικά».  

Lizzo-About Damn Time 

Στην Ιταλία, οδηγώντας ώρες, προσπαθούσα να βρω σταθμό που ΝΑ ΜΗΝ παίζει Lizzo και ήταν αδύνατο, το «About Damn Time» ήταν κάτι σαν κατάρα. Και έγινε για μένα πιο μισητό-λατρεμένο τραγούδι μετά το «Heaven is a place on earth» που με πιάνει φρίκη όταν αρχίζει να παίζει αλλά είναι αδύνατο να μην το ακούσω μέχρι το τέλος…      

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ