Τα μέρη που (ορισμένοι) μουσικόφιλοι θέλουν πάντα να επισκεφθούν ή επισκέπτονται συχνά

Τα μέρη που (ορισμένοι) μουσικόφιλοι θέλουν πάντα να επισκεφθούν ή επισκέπτονται συχνά Facebook Twitter
2

Graceland: Βρίσκεται σε ένα λόφο, στον αριθμό 3764 της λεωφόρου Έλβις Πρίσλεϊ λίγο έξω από το Μέμφις. Η κατοικία χτίστηκε αρχικά κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο (1861-1865) . Ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ την αγόρασε το 1957 προς $102.500. Σήμερα κατοικεί σε αυτήν η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι οι σοροί του Έλβις, της μητέρας του Γκλάντις καθώς και της γιαγιάς του Μίνι Μέι.

Chelsea Hotel, εδώ έζησαν για ένα διάστημα η Patti Smith και ο Robert Mapplethorpe, εδώ συναντήθηκαν Leonard Cohen και η Janis Joplin, εδώ πέθανε η Nancy Spungeon.

The Experience Music Project. Βρίσκεται στο Σιάτλ. Μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική. Το κτίριο που παραπέμπει σε σπασμένη κιθάρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στα αρχιτεκτονικά "θαύματα" της εποχής μας.

Abbey Road: Τα πιο διάσημα στούντιο του κόσμου βρίσκονται στο νο 3 αυτού του περίφημου δίσκου. Η ΕΜΙ το αγόρασε το 1929 και μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών άρχισε να λειτουργεί ως στούντιο.

Ο ναός των Beatles άκουσε για πρώτη φορά τα κομμάτια του σπουδαίου "Sgt. Ρepper΄s Lonely Ηearts Club Βand" αλλά και το "Dark Side of the Μoon" των Ρink Floyd. Μεταξύ των επισκεπτών σημειώστε τους Oasis ("Be Here Now"), Radiohead ("The Bends", "OK Computer"), Duran Duran, U2, κ.ά.

Τα Σκαθάρια, μάλιστα, έδωσαν τον όνομα των στούντιο στο ενδέκατο άλμπουμ τους. Aν και το "Let It Be" είναι ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησαν, το "Abbey Road" θεωρείται το κύκνειο άσμα τους επειδή ηχογραφήθηκε αργότερα. Ασχέτως δίσκων, η ιστορία έχει γραφτεί και λέει πως η τελευταία φορά που οι Beatles βρέθηκαν μαζί ήταν στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις 20 Αυγούστου του 1969.

Το νεκροταφείο στo Μονπαρνάς. Το επιλέξαμε -αντί του περίφημου κοιμητηηρίου Père Lachaise που επίσης βρίσκεται στο Παρίσι- διότι είναι λιγότερο γνωστό και όχι τόσο πολυσύχναστο. Στο Père Lachaise μπορεί να αναπαύονται ο Μολιέρος, ο Τζιμ Μόρισον, η Εντίθ Πιαφ, ο Απολινέ, ο Μπιζέ, η Σάρα Μπερνάρ, ο Ντελακρουά, ο Σοπέν, ο Γκραπελί, ο Ιβ Μοντάν, ο Μουστακί, ο Προυστ, η Σιμόν Σινιορέ αλλά στο Μονπαρνάς έχουν τον τάφο του Σαρλ Μποντλέρ, της Σιμόν ντε Μποβουάρ, της Κικι ντε Μονπαρνάς.

"Apollo" στο Χάρλεμ. Το πιο διάσημο μέρος στον κόσμο για εκείνους που γνωρίζουν την ισοτρία της τζαζ. Το κλαμπ απευθυνόταν αποκλειστικά των αφροαμερικανών τραγουδιστών και τις δεκαετίες του '30 του ΄40 και του΄50 στέγασε τα όνειρα των μεγαλύτερων ονομάτων της μπλουζ αλλά και της τζαζ μουσικής. Σκεφτείτε πως ακόμα και η Ελα Φιτζέραλντ ασχολήθηκε πρώτη φορά με το τραγούδι σε έναν από τους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν εκεί το 1934.

Sun Studio, Μέμφις Τενεσί. Βρίσκεται στον αριθμό 706 της Union Avenue. Εδώ -σαν να λέμε- γεννήθηκε το ροκ εντ ρολ. Ανοιξε τις πόρτες του το 1950, όταν ο παθιασμένος με την rhythm and blues μουσική Σαν Φίλιπς δηημιούργσε ένα στούντιο ανοικτό σε όλους που είχε έναν υψηλό στόχο: να καταγράψει "οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή".

Amoeba Records. Στην Sunset Blvd του Λος Αντζελες, η Μέκκα του βινυλίου. Δεν είναι μόνο ένα συγκλονιστικό δισκοπωλείο. Είναι μια εμπειρία από τις λίγες, είναι χάσιμο, είναι ταξίδι στην ιστορία της μουσικής, είναι προορισμός- όνειρο. Είναι τέλος πάντων ένα μέρος στο οποίο αποκλείεται να μην ψωνίσετε ακόμα κι αν δεν έχετε πικάπ.

Η έδρα της Motown Records, δηλαδή της εταιρίας που ξεκίνησε από το όνειρο ενός 30χρονου μαύρου, του Μπέρι Γκόρντι, με αρχικό κεφάλαιο 800 δολαρίων κι έφτασε να είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία της δεκαετίας του '60. Η δισκογραφική στην οποία οφείλει την ύπαρξή της η χρυσή εποχή της σόουλ ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1959 στο Ντιτρόιτ. Σήμερα το ιστορικό αυτό μέρος λειτουργεί ως μουσείο.

*****

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ