Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter

Η εποχή των φλαμίνγκο

0

H Λευκάδα φημίζεται για τις θάλασσές της, με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φυσικά τοπία και τους φιλικούς κατοίκους της. Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του νησιού είναι οι φυσικοί υγρότοποι, οι οποίοι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες φιλοξενούν τα όμορφα μεταναστευτικά πτηνά φλαμίνγκο.

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της δυτικής Ελλάδας και βρίσκεται στον κατάλογο των υγροτόπων διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λευκάδα με εξαίρεση τα χρόνια που έφυγα για να σπουδάσω. Από νεαρή ηλικία πέρασα πολλές ώρες στη λιμνοθάλασσα με την πρώτη μου κάμερα φωτογραφίζοντας αυτά τα υπέροχα πουλιά. Ως αποτέλεσμα, αισθάνομαι τώρα μια στενή σύνδεση με την άγρια ζωή και τη λιμνοθάλασσα.

Εκτός από τα φυσικά αίτια και τα αρπακτικά ζώα, τα οποία είναι μακριά και λίγα, ο άνθρωπος είναι συχνά υπεύθυνος για τις απειλές στα φλαμίνγκο, είτε μέσω των αποβλήτων και της μόλυνσης του φυσικού τους περιβάλλοντος ή στην προσπάθεια να τα κυνηγήσει.

Σε μια αξέχαστη στιγμή πέρασα σχεδόν οκτώ ώρες παρατηρώντας τα σε μια μέρα. Προσπάθησα να μετρήσω τα χρώματα στα φτερά τους, άκουσα πώς καλεί το ένα το άλλο, ήθελα να καταλάβω πώς σκέφτονται, πώς συμπεριφέρονται και πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα γύρω τους.

Είναι φανταστικό ότι τα μαύρα φτερά των νεαρών πουλιών γίνονται αργά ροζ καθώς ωριμάζουν.

Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter

Τα φλαμίνγκο ήταν τα πρώτα ζώα που φωτογράφισα στην άγρια φύση. Η μοναδική συμπεριφορά τους πυροδότησε το πάθος μου για τη φωτογραφία, για την αγάπη για τη φύση, έτσι είμαι αιώνια ευγνώμων σε αυτά.

Τα φοινικόπτερα φλαμίνγκο που επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι ένα από τα έξι είδη φλαμίνγκο. Μπορούν επίσης να βρεθούν στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, της Αφρικής, και της Μέσης Ανατολής. Κατά μέσο όρο έχουν μήκος 120-140 cm και μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως 187 cm. Όπως όλα τα φλαμίνγκο, τρέφονται κυρίως με γαρίδες, φύκια και υδρόβια φυτά.

Τα φλαμίνγκο αρχίζουν να μεταναστεύουν στη Λευκάδα κυρίως από την Αφρική από τις αρχές Οκτωβρίου, αν και τα τελευταία χρόνια μεταναστεύουν αργότερα, τον Νοέμβριο, λόγω της ζέστης, καθώς η λιμνοθάλασσα έχει αντιμετωπίσει ξηρασία. Μένουν στο νησί για περίπου πέντε μήνες, ανάλογα με τον καιρό.

Τα φλαμίνγκο προτιμούν έναν πιο βροχερό χειμώνα, έτσι ώστε η λιμνοθάλασσα να παραμένει καλά εφοδιασμένη παρά να στεγνώνει. Αφού φύγουν από τη φωλιά τους, ζουν όλα μαζί, δημιουργώντας τεράστιες αποικίες. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να συγκεντρωθούν περισσότερα από 30.000 πουλιά, τα νεαρά φλαμίνγκο τρέφονται μόνο από τους γονείς τους, οι οποίοι τα διακρίνουν από την τσιρίδα της φωνής τους.

Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας

Όσον αφορά την εμφάνισή τους, τα φτερά τους διαθέτουν πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ. Αυτό οφείλεται σε μια φυσική ροζ χρωστική ουσία που ονομάζεται κανθαξανθίνη, που λαμβάνουν από τη διατροφή τους από τις γαρίδες άλμης και από μπλε-πράσινα φύκια. Έτσι είναι από τα πιο κομψά και διακριτά πουλιά του περιβάλλοντος υγροτόπων.

Μπορούν να πίνουν νερό σχεδόν σε θερμοκρασία βρασμού, από πηγές, θερμοπίδακες και λίμνες. Το ιδιαίτερα σκληρό δέρμα και το ύψος των ποδιών τους τα προστατεύει από εγκαύματα. Κοιμούνται στο ένα πόδι σε βάρδιες, ενώ τα αλλά ρίχνουν μια ματιά έξω για αρπακτικά ζώα.

Τα φλαμίνγκο προτιμούν έναν ήσυχο και ήρεμο βιότοπο.

Φαίνεται να αναζητούν αυξημένα επίπεδα αλατιού, όπου το νερό είναι ακατάλληλο για άλλα άγρια ζώα. Έχουν την ικανότητα να εκκρίνουν αλάτι μέσω αδένων στα ρουθούνια τους, αφαιρώντας έτσι το αλάτι από το νερό και εξαλείφοντάς το από τη ρινική κοιλότητα. Όταν εμφανίζονται στη λίμνη του νησιού, απομονώνονται αρκετά βαθιά, μακριά από τη στεριά και από αδιάκριτα βλέμματα.

Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας

Ένα πρωί ήμουν μόνος με την φωτογραφική μου στη λιμνοθάλασσα. Ξαφνικά άκουσα ένα φλαμίνγκο να φωνάζει κάπου κοντά στο σημείο που καθόμουν στην ακτή, οπότε έτρεξα να το βρω.

Κρύφτηκα σε μερικούς θάμνους και είδα ότι το φλαμίνγκο στεκόταν ακίνητο και δεν μπορούσε να πετάξει ακόμα κι αν προσπαθούσε. Μετά την εξέταση μέσω της φωτογραφικής μηχανής μου με έναν φακό ζουμ είδα ότι ένα δίχτυ αλιείας ήταν μπερδεμένο στο πόδι και τα φτερά του.

Τηλεφώνησα γρήγορα σε μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την άγρια ζωή για να πάρω πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να λύσω το θέμα. Μετά κάλεσα τον δήμαρχο της πόλης Χαράλαμπο Κάλο, ο οποίος τυχαίνει να είναι ένας από τους καλύτερους κτηνιάτρους στην περιοχή, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το φλαμίνγκο. Προσπαθούσαμε να βρούμε πώς να πιάσουμε και να βοηθήσουμε το φλαμίνγκο. Δεν είναι εύκολο γιατί έχει λασπωμένο έδαφος που βουλιάζει και εύκολα μπορείς να κολλήσεις.

Τελικά, μετά από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να το πιάσουμε και να το φέρουμε έξω στην ακτή. Ο δήμαρχος αφαίρεσε προσεκτικά το δίχτυ και έλεγξε αν τραυματίστηκε καθόλου. Παραδόξως, το φλαμίνγκο δεν πάλεψε καθώς το φέρναμε έξω, αλλά κάθισε ακίνητο ενώ κόβαμε τα δίχτυα. Ήταν σαν να ήξερε ότι θέλαμε να βοηθήσουμε και εκείνη τη στιγμή έβγαλα μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες.

Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας

Ευτυχώς, το φλαμίνγκο δεν τραυματίστηκε και όταν το αφήσαμε ελεύθερο μετά από ένα μικρό τρέξιμο πέταξε πίσω στη λιμνοθάλασσα, με το υπόλοιπο του σμήνους για να φάει και να βρει τη δύναμη του και πάλι.

Εκτός από τα φυσικά αίτια και τα αρπακτικά ζώα, τα οποία είναι μακριά και λίγα, ο άνθρωπος είναι συχνά υπεύθυνος για τις απειλές στα φλαμίνγκο, είτε μέσω των αποβλήτων και της μόλυνσης του φυσικού τους περιβάλλοντος ή στην προσπάθεια να τα κυνηγήσει.

Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Ως κάτοικος Λευκάδας, πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε τον καλύτερο τρόπο προστασίας της λιμνοθάλασσας και της άγριας ζωής που κατοικεί εκεί.

Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας
Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας
Η εποχή των Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος Σταύρακας

www.stavrakaschristos.com 

www.instagram.com/chris_stavrakas/

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ