Οι ηγέτες χωρίς δέρμα

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
0
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Σε μια συγκλονιστική σειρά πορτρέτων, οι ηγέτες του κόσμου απεικονίζονται στην κυριολεξία «γδαρμένοι», σαν να τους έχουν αφαιρέσει με χειρουργική λεπτομέρεια το δέρμα, αλλά μόνο αυτό το «ένα χιλιοστό» που καλύπτει ουσιαστικά όλους τους ανθρώπους και διαχωρίζει, λόγω χρώματος, τις φυλές. Το έργο αυτό είναι πνευματικό τέκνο του Αυστραλού καλλιτέχνη Alex Wadelton και του Ιρλανδού καλλιτεχνικού διευθυντή και μάστορα του ρετούς Marcus Byrne. Μια ιδέα που ουσιαστικά προωθήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να συμπέσει με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής G7 στη Σικελία, έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ένα και μοναδικό μήνυμα: είμαστε όλοι μέλη της ίδιας φυλής, της ανθρώπινης φυλής, και μόνο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό.

«Παρακολουθούσα τις ειδήσεις ένα βράδυ, κι έβλεπα την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, και εδώ στην Αυστραλία, μαζί με το τι συμβαίνει στη Συρία και τη μαζική εκτόπιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», περιγράφει ο Αlex Wadelton μιλώντας για το έργο του. «Ακόμη αισθάνομαι ότι ο κόσμος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο κάθε ηγέτης αναλαμβάνει να προστατεύσει τη δική του χώρα και όχι το μέλλον της ανθρωπότητας. Με ενόχλησε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ όλων μας είναι κυριολεκτικά το δέρμα μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό το ένα χιλιοστό δέρματος που καλύπτει κάθε άνθρωπο. Αν αφαιρέσεις αυτό, κάτω από όλους μας βρίσκεται μόνο ένα εύθραυστο πλάσμα».

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το θέμα ο Wadelton σκέφτηκε τον καλό του φίλο Marcus Βyrne για να μπορέσει να φέρει το «ένα χιλιοστό» στη ζωή. Μετά από εβδομάδες πειραματισμού, ο Βyrne βρήκε τελικά μια τεχνική που περιλάμβανε την εξεύρεση επίσημων (και σχεδόν όμοιων) πορτρέτων των ηγετών του κόσμου και άρχισε να στρώνει κομμάτια ανθρώπινου σώματος πάνω σε αυτά, με πολλαπλές λήψεις διαφορετικών τεμαχίων κρέατος για να βελτιώσει έτσι την απεικόνιση. «Θέλαμε να δείξουμε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρωπότητα», λέει ο καλλιτέχνης που έκανε το ρετούς στο Photoshop. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Εάν κάποιος επιθυμεί να βάλει ένα από αυτά τα πορτρέτα στο σπίτι του μπορεί να τo παραγγείλει από το επίσημο site του πρότζεκτ, το οποίο υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, o οποίος διοχετεύει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις στο φιλανθρωπικό του έργο.

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Με πληροφορίες από το onemillimeter.org

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT
Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT