Οι ηγέτες χωρίς δέρμα

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
0
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Σε μια συγκλονιστική σειρά πορτρέτων, οι ηγέτες του κόσμου απεικονίζονται στην κυριολεξία «γδαρμένοι», σαν να τους έχουν αφαιρέσει με χειρουργική λεπτομέρεια το δέρμα, αλλά μόνο αυτό το «ένα χιλιοστό» που καλύπτει ουσιαστικά όλους τους ανθρώπους και διαχωρίζει, λόγω χρώματος, τις φυλές. Το έργο αυτό είναι πνευματικό τέκνο του Αυστραλού καλλιτέχνη Alex Wadelton και του Ιρλανδού καλλιτεχνικού διευθυντή και μάστορα του ρετούς Marcus Byrne. Μια ιδέα που ουσιαστικά προωθήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να συμπέσει με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής G7 στη Σικελία, έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ένα και μοναδικό μήνυμα: είμαστε όλοι μέλη της ίδιας φυλής, της ανθρώπινης φυλής, και μόνο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό.

«Παρακολουθούσα τις ειδήσεις ένα βράδυ, κι έβλεπα την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, και εδώ στην Αυστραλία, μαζί με το τι συμβαίνει στη Συρία και τη μαζική εκτόπιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», περιγράφει ο Αlex Wadelton μιλώντας για το έργο του. «Ακόμη αισθάνομαι ότι ο κόσμος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο κάθε ηγέτης αναλαμβάνει να προστατεύσει τη δική του χώρα και όχι το μέλλον της ανθρωπότητας. Με ενόχλησε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ όλων μας είναι κυριολεκτικά το δέρμα μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό το ένα χιλιοστό δέρματος που καλύπτει κάθε άνθρωπο. Αν αφαιρέσεις αυτό, κάτω από όλους μας βρίσκεται μόνο ένα εύθραυστο πλάσμα».

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το θέμα ο Wadelton σκέφτηκε τον καλό του φίλο Marcus Βyrne για να μπορέσει να φέρει το «ένα χιλιοστό» στη ζωή. Μετά από εβδομάδες πειραματισμού, ο Βyrne βρήκε τελικά μια τεχνική που περιλάμβανε την εξεύρεση επίσημων (και σχεδόν όμοιων) πορτρέτων των ηγετών του κόσμου και άρχισε να στρώνει κομμάτια ανθρώπινου σώματος πάνω σε αυτά, με πολλαπλές λήψεις διαφορετικών τεμαχίων κρέατος για να βελτιώσει έτσι την απεικόνιση. «Θέλαμε να δείξουμε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρωπότητα», λέει ο καλλιτέχνης που έκανε το ρετούς στο Photoshop. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Εάν κάποιος επιθυμεί να βάλει ένα από αυτά τα πορτρέτα στο σπίτι του μπορεί να τo παραγγείλει από το επίσημο site του πρότζεκτ, το οποίο υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, o οποίος διοχετεύει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις στο φιλανθρωπικό του έργο.

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Με πληροφορίες από το onemillimeter.org

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM