Ζουμ στον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας Facebook Twitter

Ζουμ στον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας

0

Η μόδα αποτελεί μια έννοια που αντιπροσωπεύει αυτό που είναι στην επικαιρότητα αυτή τη στιγμή. Η φωτογραφία μόδας του Paul Kooiker, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από τη διαχρονικότητά της.

Ο καλλιτέχνης απεικονίζει τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας και τα πιο διάσημα πρόσωπα του σήμερα, αλλά τα μεταφέρει σε έναν δικό του, αλλόκοτο κόσμο. Αποκομμένες από τον συμβατικό χωρόχρονο, οι σουρεαλιστικές εικόνες του παραπέμπουν σε κινηματογραφικά στιγμιότυπα με ιστορίες που μόνο να μαντέψουμε μπορούμε.

Στο ξεχωριστό οπτικό σύμπαν του Kooiker, το οποίο έχει οικοδομήσει με προσοχή, τα μέρη του σώματος περιφέρονται ελεύθερα από τους ιδιοκτήτες τους και τα καθημερινά αντικείμενα διαστρεβλώνονται, αποκτώντας νέο, διττό νόημα.

Ο Paul Kooiker, γεννημένος το 1964 στο Ρότερνταμ, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Χάγης και στη Rijksakademie van Beeldende Kunsten του Άμστερνταμ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Prix-de-Rome Photography το 1996 και με το βραβείο A. Roland Holst Award για το έργο του το 2009.

H φωτογραφία του υπερβαίνει τους κλασικούς ρόλους των φύλων: τα μοντέλα του υιοθετούν ασυνήθιστες πόζες και τα πρόσωπά τους συχνά μένουν εκτός κάδρου, αποκρύπτοντας την ταυτότητά τους. Μερικές φορές, δεν είναι καν σαφές αν το θέμα είναι άνθρωπος ή κούκλα.

Ο Kooiker καταφέρνει να ξεφύγει από τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς με έναν φαινομενικά αβίαστο τρόπο. Δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο είδος ομορφιάς που δεν είναι επιφανειακό, αλλά σχεδόν φροϋδικό με τον τρόπο που παίζει με τις σκοτεινές επιθυμίες, τους φετιχισμούς και τα υποσυνείδητα όνειρα.

Ταυτόχρονα, η φωτογραφία του υπερβαίνει τους κλασικούς ρόλους των φύλων: τα μοντέλα του υιοθετούν ασυνήθιστες πόζες και τα πρόσωπά τους συχνά μένουν εκτός κάδρου, αποκρύπτοντας την ταυτότητά τους. Μερικές φορές, δεν είναι καν σαφές αν το θέμα είναι άνθρωπος ή κούκλα.

Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν δημιουργηθεί με ένα iPhone. Σε μια εποχή που όλοι φωτογραφίζουν με το smartphone τους, ο Paul Kooiker χρησιμοποιεί ακριβώς αυτό το εργαλείο για να δημιουργήσει έναν παράλληλο κόσμο που είναι φαινομενικά αποκομμένος από τον πραγματικό και που δεν μπορεί να αντιγραφεί.

Η έκθεσή του, FASHION, καταφέρνει να παγώσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα της βιομηχανίας της μόδας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον παραλογισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και επιθυμίας.

FASHION Facebook Twitter
Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2020 Φωτ.: Paul Kooiker

FASHION Facebook Twitter
Φωτ.: Paul Kooiker
 

FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2022 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2022 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2019 Φωτ.: Paul Kooiker
FASHION Facebook Twitter
Untitled, 2021 Φωτ.: Paul Kooiker

Η έκθεση FASHION του Paul Kooiker παρουσιάζεται στο Foam στο Άμστερνταμ έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM