10 βιβλία που διαβάζουμε αυτές τις μέρες

10 προτάσεις για να διαβάσετε Facebook Twitter
0

Σώτη Τριανταφύλλου

Σικελικό Ειδύλλιο

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 304

sikeliko eidilio
KANTE KΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

H Σώτη Τριανταφύλλου, ως συγγραφέας, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, ταυτόχρονα και βασικό προτέρημα: ξέρει να δημιουργεί ατμόσφαιρα, με άνεση να διασχίζει τον χρόνο, τον τόπο και τις εποχές για να τοποθετήσει τους ήρωές της και να αφηγηθεί τις ιστορίες της, είτε στο παρόν είτε στο παρελθόν. Στο καινούργιο της μυθιστόρημα, το «Σικελικό Ειδύλλιο», παρακολουθούμε τις εναλλασσόμενες αφηγήσεις των δύο ηρώων, του Λούκα ντε Ματέις και της αρκετά μικρότερης Κοντσέτα, που συναντιούνται και μεταξύ τους αναπτύσσεται όχι ένα ειδύλλιο, αλλά περισσότερο η σχέση που ενώνει δύο ανθρώπους που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έχοντας όχι μόνο κοινή καταγωγή αλλά και κοινό το αίσθημα ότι είναι ξένοι στον τόπο τους, μια μικρή πόλη της Σικελίας. Κανείς από τους δύο δεν βρίσκει τη θέση του στην επαρχία του ιταλικού Νότου, όπου η μαφία, τα εγκλήματα τιμής, οι βιασμοί και οι επανορθωτικοί γάμοι είναι στην ημερησία διάταξη. Η αισιόδοξη προτροπή που τους κινητοποιεί, το «Ζήσε», μάλλον δεν είναι αρκετή.  

Σωτήρης Δημητρίου

Ουρανός απ’ άλλους τόπους

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 584

ΟΥΡΑΝΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μια γυναίκα εκατό χρονών πια αφηγείται μέσα από ενενήντα έξι ιστορίες, καθεμία με τον δικό της τίτλο, τη ζωή της, τη ζωή της οικογένειάς της και μαζί μια ολόκληρη εποχή, συγκροτώντας έτσι το νέο και ιδιότυπο μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου, που επανέρχεται στον γενέθλιο τόπο του, την Ήπειρο. Και μας μιλάει με τη γλώσσα αυτής της γυναίκας, δίνοντας χώρο στην ντοπιολαλιά της και στον ρυθμό που ορίζει η προφορικότητα του λόγου της, η συνειρμική της αφήγηση. Κι έχει πολλά να πει, γιατί, κατά την ίδια, δεν της φτάνει ο ουρανός για χαρτί, θέλει «ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους». Ο συγγραφέας ακολουθεί την προσωπική του μοναχική διαδρομή, διασώζοντας στην πορεία, μέσα από τις λέξεις, όσα θεωρεί πηγαία, γνήσια και πρωτόγονα, για να πλησιάσει όσο το δυνατό περισσότερο στην έννοια της καταγωγής. Η απουσία γλωσσαριού είναι μάλλον ευπρόσδεκτη, ο κόπος που θα καταβάλει ο αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με το ιδίωμα αποδεικνύεται γόνιμος. 

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 232

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορεί το «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων», το σχεδόν κλασικό πια μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Κολομβιανού συγραφέα. Η ιστορία της Σιέρβας και του Καγετάνο, δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν βαθιά, και γύρω από αυτούς μια εποχή ελευθεριότητας και διονυσιασμού του έρωτα, όπου το δουλεμπόριο, τα φέουδα, η εκκλησιαστική παντοδυναμία, οι κυνηγημένοι Εβραίοι διανοούμενοι, η ιατρική της εποχής, οι δεισιδαιμονίες και οι εξορκισμοί πρωταγωνιστούν. Εκ των βασικότερων εκπροσώπων της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, ο Μάρκες συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που του έφεραν πολύ σημαντικές βραβεύσεις, καλλιεργώντας το ύφος του μαγικού ρεαλισμού, μια ατμόσφαιρα που εκκινεί από την πραγματικότητα, αλλά σύντομα μετουσιώνεται μέσα από το στοιχείο του μεταφυσικού που αγγίζει τους ήρωές του, δίνοντάς τους την παραμυθική υπόσταση που έχουμε γνωρίσει και σε άλλα έργα του, όπως το «Εκατό χρόνια μοναξιά», το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και ο «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας». 

Georges Simenon

Γράμμα στον δικαστή μου

Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 296

ΣΙΜΕΝΟΝ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ο Simenon είναι γνωστός για την ικανότητά του να ζωντανεύει μέσα από τις αστυνομικές του κυρίως περιπέτειες την εποχή του και την κοινωνία και να ψάχνει τα ανθρώπινα ίχνη πίσω από κάθε έγκλημα, αντίληψη που περνάει ατόφια στον διάσημο επιθεωρητή των περισσότερων αστυνομικών του, τον Μαιγκρέ, ο οποίος προσεγγίζει τις υποθέσεις μέσω της ψυχολογικής του διαίσθησης, μπαίνοντας στη διαδικασία να κατανοήσει με ενσυναίσθηση τα κίνητρα και την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε θύτη. Σε αυτό το βιβλίο, βέβαια, δεν συναντάμε τον Μαιγκρέ, παρά έναν επαρχιακό γιατρό που, μετά την καταδίκη του, προβαίνει σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στον δικαστή του, χωρίς να αναζητά οίκτο, εξηγώντας τι ήταν αυτό που τον οδήγησε από τη συμβατική ζωή του στον φόνο: ένα εκτός ορίων και ελέγχου ερωτικό πάθος. Αυτό, βέβαια, δεν μειώνει την αξία του, αντίθετα είναι ένα τα γνωστότερα μυθιστορήματα του πολυγραφότατου Βέλγου συγγραφέα, στο οποίο μας παραδίδεται με συγκλονιστικό τρόπο η ανατομία ενός φόνου. 

Ουίλλιαμ Φώκνερ

Κόκκινα Φύλλα

Μτφρ.: Γιάννης Παλαβός

Εκδόσεις Κίχλη

Σελ.: 152

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΥΛΛΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μετά το «Ο αχυρώνας φλέγεται», ένα από τα αρτιότερα και τα περισσότερο ανθολογημένα διηγήματα του Ουίλλιαμ Φώκνερ, οι εκδόσεις Κίχλη επανέρχονται με ένα ακόμα κορυφαίο έργο του μικρής φόρμας, τα «Κόκκινα Φύλλα», δείγμα της μοντερνιστικής γραφής του τη δεκαετία του ’30, κείμενο ποιητικό και πυκνού συμβολισμού. Πρόκειται για μια αγωνιώδη ιστορία καταδίωξης ενός σκλάβου που αποδρά για να γλιτώσει τη μοίρα που του επιφυλάσσουν τα έθιμα μιας φυλής αυτοχθόνων της Γιοκναπατάουφα: ως  σκλάβος του αρχηγού της φυλής που πέθανε, πρέπει να ταφεί μαζί του. Η ρεαλιστική περιγραφή του ανθρωποκυνηγητού που εξαπολύεται εναντίον του αποκτά τελετουργικό χαρακτήρα, μετατρέποντας τη θυσία του φυγά σε αλληγορία για την ανθρώπινη μοίρα. Το ζήτημα της δουλοκτησίας στον αμερικανικό Νότο, η ηθική παρακμή των ιθαγενών, που μιμούνται τους λευκούς, έχοντας μαύρους σκλάβους, ο τρόμος του ανθρώπου ενώπιον του θανάτου και η άσβεστη δίψα του για ζωή είναι θέματα που επίσης θίγονται στο διήγημα.

Emmanuel Carrère

Γιόγκα

Μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας

Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου

Σελ.: 301

ΓΙΟΓΚΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ο Emmanuel Carrère είναι το είδος του συγγραφέα που αρέσκεται να γράφει εμπνεόμενος από ακραίες εμπειρίες, δικές του ή άλλων, βλέποντας πάντα την επικίνδυνη πλευρά των πραγμάτων. Προέρχεται από μια μεγαλοαστική γαλλική οικογένεια, ο ίδιος όμως, γράφοντας, βρίσκει τρόπους να απομακρύνεται από την καταγωγή του, έστω θεωρητικά. Στο βιβλίο του για τον Λιμόνοφ μάλλον ανακάλυψε μια φυσιογνωμία που συγκεντρώνει όσα αυτός ψάχνει και τον ενδιαφέρουν ‒ και τα «εξέθεσε» με τη δέουσα σοβαρότητα. Σε αυτό το βιβλίο, περιγράφοντας τι σημαίνει γι’ αυτόν η γιόγκα αλλά και γεγονότα λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά για εκείνον, καταγράφει την εσωτερική διαδρομή που μέσω του διαλογισμού τού επιτρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε δυνάμεις που συγκροτούν τη ζωή και απειλούν να διαμελίσουν τον εαυτό, νοηματοδοτώντας το πέρασμά μας από τον κόσμο. 

Νικολό Μακιαβέλλι

Φλωρεντινές Ιστορίες

Μτφρ.: Θεοδόσης Νικολαΐδης

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 576

ΦΛΩΡΕΝΤΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μπορεί ο «Ηγεμόνας» να είναι το πιο γνωστό έργο του Νικολό Μακιαβέλλι, δεν είναι όμως το μόνο. Την πολιτική του σκέψη μπορεί να τη διαβάσει κανείς, μεταξύ άλλων, και στις «Φλωρεντινές Ιστορίες», ανακαλύπτοντας πτυχές της σκέψης του που δεν υπάρχουν στον «Ηγεμόνα» και δείχνουν την εξέλιξή της. Γράφτηκαν κατά παραγγελία του Ιουλίου των Μεδίκων που εξελέγη πάπας με το όνομα Κλήμης Ζ’. Αποτελείται από οκτώ βιβλία τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της Φλωρεντίας ως πόλης από το 1250 ως το 1494, με μια αναφορά και στη γενική ιστορία της Ιταλίας, από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως το τέλος του 15ου αιώνα. Ακολουθώντας την ουμανιστική παράδοση, δηλαδή γράφοντας ιστορία για να διδάξει, βασιζόμενος στην αλήθεια των γεγονότων, ο Μακιαβέλι προσφέρει στον ηγεμόνα της πόλης παραδείγματα ανθρώπων που μπόρεσαν να αρθούν πάνω από τις επιδιώξεις και τις αντιλήψεις της ομάδας τους, αφιερώθηκαν στο «κοινό καλό» κι αναμόρφωσαν το πολίτευμα. Διαχρονικά επίκαιρο.

Juan Gabriel Vasquez

Γυρίζοντας το βλέμμα πίσω  

Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 592

GYRIZONTAS
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του, την κρίση που περνάει ο γάμος του και την απορριπτική στάση των Κολομβιανών απέναντι σε ειρηνευτικές συμφωνίες που θα έληγαν έναν πενηντάχρονο αιματηρό εμφύλιο, ο Σέρχιο Καμπρέρα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της οικογένειάς του τρεις γενιές πίσω, καλύπτοντας μισό αιώνα, από τον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι τα ένοπλα αντάρτικα κινήματα της δεκαετίας του 1970. Η μνήμη και η λήθη, η προσωπική εμπειρία και τα ντοκουμέντα, το υποκειμενικό και το αντικειμενικό κοίταγμα της Ιστορίας, όλα στοιχεία της μυθοπλασίας του Juan Gabriel Vasquez, είναι και εδώ παρόντα, μαζί με τη χαρακτηριστική του άνεση να πηγαινοέρχεται στον χρόνο, όπως το κάνει π.χ. στον «Ήχο των πραγμάτων όταν πέφτουν». Όπως και να το δει κανείς, είτε ως ένα συναρπαστικό αφήγημα είτε ως μια ενδελεχή πολιτικοκοινωνική μελέτη, το σίγουρο είναι πως επιβεβαιώνει την κριτική του Τζόναθαν Φράνζεν για τον Vasquez, ότι «επαφηύρε τη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία στον εικοστό πρώτο αιώνα». 

Hans Fallada

Ο Εφιάλτης

Μτφρ.: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου

Εκδόσεις Gutenberg

ΕΦΙΑΛΤΗΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ένας συγγραφέας που ξέρει όσο λίγοι να μιλά για τα μεγάλα πράγματα μέσα από τα μικρά, τις λεπτομέρειες να τις ανάγει σε στοιχεία σημαντικά, που τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο μπορούν να πουν πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες που θα δώσουν φωνή, χρώμα και ζωή σε μια εποχή. Ο Fallada απέδωσε με καίριο και ακριβή τρόπο τα χρόνια του Μεσοπολέμου, της ανόδου του Χίτλερ, τον τρόπο που η πολιτική κατάσταση επηρέαζε τους ανθρώπους κι αυτοί με τη σειρά τους αντιδρούσαν σε όσα προσπαθούσαν να ορίσουν τη ζωή τους. Στον «Εφιάλτη», ίσως το πιο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα, πιάνει το νήμα της αφήγησης από την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο και την επακόλουθη πτώση του Γ’ Ράιχ. Με αξιοθαύμαστο τρόπο καταπιάνεται με μια περίοδο με την οποία λίγοι έχουν ασχοληθεί, για να μιλήσει για την ήττα και την ταπείνωση στα συντρίμμια του Βερολίνου, μετατρέποντας τα προσωπικά του δεινά και των γύρω του σε λογοτεχνία. 

Φερνάντα Μελτσόρ

Η εποχή των τυφώνων

Μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 244

ΕΠΟΧΗ ΤΥΦΩΝΩΝ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Νέα σε ηλικία αλλά όχι στη λογοτεχνική της διαδρομή, η Μεξικανή Φερνάντα Μελτσόρ κατάφερε με το τρίτο της βιβλίο, την «Εποχή των τυφώνων», να μπει στη short list για το βραβείο Μπούκερ, ενώ και τα υπόλοιπα βιβλία της έχουν διακριθεί στη χώρα της αλλά και διεθνώς. Παίρνοντας αφορμή από ένα άρθρο που διάβασε σχετικά με τον φόνο μιας γυναίκας-«μάγισσας» από συγχωριανό της που με την πράξη του προσπάθησε να προστατευτεί, όπως είπε, από τη μαγεία της, αλλά μη μπορώντας να ακολουθήσει δημοσιογραφικά την έρευνα όπως ο Τρούμαν Καπότε στο «Εν ψυχρώ», αποφάσισε να γράψει μια αντίστοιχη ιστορία και να την ερευνήσει στον δικό της, λογοτεχνικό χρόνο. Ο φόνος της Μάγισσας στη Λα Ματόσα ξετυλίγεται μέσα από τις χειμαρρώδεις αφηγήσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση και αποκαλύπτουν ο καθένας φρικιαστικές λεπτομέρειες. Η συγγραφέας βλέπει το συμβάν από διαφορετικές οπτικές που αφήνουν να διαφανούν όλες οι σκοτεινές πλευρές ενός κόσμου που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αλλά, όπως δήλωσε και η ίδια σε συνέντευξή της: «Ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, πάντα βρίσκεται χώρος να αναπτυχθούν άλλου τρόποι ζωής».  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT