10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.
0

Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, δηλαδή ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας. Με τα βιβλία του «Χόμπιτ» και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» επηρέασε όσο κανείς άλλος το φανταστικό. Οι φαν του ανά τον κόσμο τον αποκαλούν «κύριο καθηγητή», προσφώνηση που δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό που έχουν για το πρόσωπό του. Στην Αθήνα, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν διοργανώνει το Athens Tolkien Symposium 2017 στο βιβλιοπωλείο Ιanos με συναυλίες, συζητήσεις και όλα όσα θα ενδιέφεραν όσους γνωρίζουν για πρώτη φορά το έργο του αλλά και τους φανατικούς αναγνώστες του. Η Καίτη Καραγεώργη, πρόεδρος του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 2002, μας έστειλε μερικές σχετικά άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.


«Το όνομά του ως συγγραφέα είναι πασίγνωστο, αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο τον άνθρωπο;»...


1. Φοβόταν τις αράχνες

Γεννήθηκε στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής το 1892 και έζησε εκεί τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του. Παίζοντας στην αυλή του σπιτιού του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη τριχωτή ταραντούλα. Η αραχνοφοβία είναι έκδηλη σε όλο το μετέπειτα έργο του. Θυμηθείτε τη φοβερή αράχνη Σέλομπ που παγίδεψε τον Φρόντο.


2. Έφτιαχνε γλώσσες για τη διασκέδασή του

Από μικρό παιδί έφτιαχνε γλώσσες για να μιλάει με τον αδελφό του κρυφά από τους μεγάλους. Σπούδασε Φιλολογία και Γλωσσολογία και εξελίχθηκε σε κορυφαίο γνώστη και ερευνητή των αρχαίων βόρειων γλωσσών. Για τη γλώσσα των Υψηλών Ξωτικών του, την Quenya, χρησιμοποίησε τη βάση της αρχαίας φινλανδικής διαλέκτου. Συνολικά έφτιαξε 14 γλώσσες!


3. Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ως φοιτητής κατατάχτηκε μαζί με τους περισσότερους φίλους και συμφοιτητές του στον αγγλικό στρατό και πολέμησε στην τρομερή Μάχη του Σομ. Οι φοβερές εμπειρίες του από το πεδίο των μαχών και οι τεράστιες απώλειες τον σημαδεύουν και περνούν ατόφιες στα γραπτά του.


4. Βοήθησε στη σύνταξη του Λεξικού της Οξφόρδης

Το 1920 εργάστηκε για λίγο για το Λεξικό της Οξφόρδης – ήταν επιφορτισμένος με τις λέξεις που άρχιζαν από W και είχαν γερμανική ρίζα.


5. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κατείχε δύο έδρες, της Αγγλικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας, από το 1925 έως το 1959. Έδινε από 70 έως και 130 διαλέξεις ετησίως.


6. Ένας πολύ διαφορετικός καθηγητής

Δεν ήταν ο τυπικός, απόμακρος, συγκρατημένος ακαδημαϊκός. Πήγαινε στα πάρτι της σχολής ντυμένος Αγγλοσάξωνας πολεμιστής, κραδαίνοντας ένα ψεύτικο τσεκούρι, ή απήγγελλε στην τάξη με πάθος αρχαία σκανδιναβικά ποιήματα, «μετατρέποντας την αίθουσα διαλέξεων σε ταβέρνα με υδρόμελο», όπως έλεγαν οι φοιτητές του.

7. Ήταν ρομαντικός

Γνώρισε τη σύζυγό του όταν ήταν 16 ετών. Παντρεύτηκαν μόλις τελείωσε τις σπουδές του και δεν χώρισαν ποτέ μέχρι τον θάνατό της, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα. Ο λιτός, κοινός τάφος τους φέρει τα ονόματα «Μπέρεν» και «Λούθιεν», του Ανθρώπου και της Ξωτικιάς που έζησαν τον πιο δυνατό και περιπετειώδη έρωτα στη Μέση-γη της Α' Εποχής.


8. Μια δύσκολη φιλία

Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα. Η αιτία που τους έκανε να απομακρυνθούν δεν ήταν λογοτεχνική –εκτιμούσαν πολύ ο ένας το έργο του άλλου– αλλά θρησκευτική. Ο Τόλκιν, πιστός καθολικός, έφερε τον Λιούις στον δρόμο της Εκκλησίας, αλλά δεν περίμενε ότι ο φίλος του θα γινόταν προτεστάντης.

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Facebook Twitter
Η πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Σι. Ες. Λιούις, συγγραφέα των «Χρονικών της Νάρνια», είχε πολλά προβλήματα.


9. Δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τη διασημότητα

Θεωρούσε πάντα τον εαυτό του ακαδημαϊκό, όχι συγγραφέα. Η δημοφιλία του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και οι αντιδράσεις των αναγνωστών, όπως εκφράζονταν στις πολυάριθμες επιστολές που δεχόταν, τον ξάφνιαζαν.


10. Εκδόσεις και μετά θάνατον

Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Κρίστοφερ συγκέντρωσε τις σημειώσεις του πατέρα του και εξέδωσε το έργο πάνω στο οποίο δούλευε ολόκληρη τη ζωή του, το «Σιλμαρίλλιον».

Περισσότερες πληροφορίες για τον J.R.R.Tolkien στο tolkien.gr

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ