Βιβλιοθήκες & Βιβλιομανείς, ΙΙ

Βιβλιοθήκες & Βιβλιομανείς, ΙΙ Facebook Twitter
0

1.ΜΠΟΡΧΕΣ: «Η βιβλιοθήκη είναι μια σφαίρα, το ακριβές κέντρο της οποίας είναι οποιοδήποτε εξάγωνο, και η περιφέρειά της απροσπέλαστη». (Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, στον τόμο Περί Βιβλιοθηκών, εκδ. Άγρα, σ. 41)

2. ΦΛΩΜΠΕΡ: «Φύλαγε όλα του τα χρήματα, όλα του τα αγαθά, όλα του τα αισθήματα μόνο για τα βιβλία. Ήτανε κάποτε καλόγερος και για τα βιβλία εγκατέλειψε τον Θεό -αργότερα για χάρη τους θυσίασε ό,τι οι άνθρωποι έχουν πιο ακριβό ύστερα από τον Θεό: το χρήμα- έπειτα τους έδωσε ό,τι πιο ακριβό υπάρχει και από το χρήμα: την ψυχή του». (Βιβλιομανία, μτφρ. Ε.Χ. Γονατάς, εκδ. Στιγμή, σ. 40).


3. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: «Αλλά δεν σου ’μενε και καιρός κιόλα, δεν σου ’μενε καιρός καθόλου. Γιατί είχε κίνηση για τα παλιά βιβλία - τότε εμείς αγοράζαμε και παλιά βιβλία [...]. Πριν φύγουμε από τη Σταδίου κάτω, είχαμε πολύ παλαιά βιβλία, αλλά λίγο λίγο τα ξεπουλούσαμε - δεν είχαμε, βέβαια, ασχοληθεί συστηματικά με το παλιό βιβλίο. Τι ιστορίες, πολύ παλαιά βιβλία, αυτά είχανε και κέρδος μεγάλο. Γιατί, άμα αγόραζες μια βιβλιοθήκη, έπαιρνες με την οκά και το πουλούσες με το κομμάτι, κι εκεί έχει κέρδος». (Νίκος Παντελάκης, «Σαν να διάβασα ένα βιβλίο», εκδ. Εστία, σ. 124).


4. RYBACK: «Περίπου 800 με 1.000 βιβλία είναι απλά, λαϊκά μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία φτηνά αναγνώσματα από κάθε άποψη. Υπάρχει σημαντικός αριθμός αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έχει τα άπαντα του Έντγκαρ Ουάλλας, περιπέτειες τύπου Τ. Α. Χέντυ, υπάρχουν ρομάντζα με τη σέσουλα, μεταξύ των οποίων βιβλία της κορυφαίας Γερμανίδας συγγραφέως δακρύβρεχτων μυθιστορημάτων Χέντβιχ Κουρτς Μάλερ, στα οποία υπάρχει έντονη αντίθεση πλούτου και φτώχιας, δύναμης και αδυναμίας και όπου η τιμή και η αγνότητα θριαμβεύουν και η γλυκιά γραμματέας παντρεύεται τον εκατομμυριούχο εργοδότη της. Όλοι αυτοί οι φλογεροί τόμοι έχουν ουδέτερο κάλυμμα, προκειμένου να μην αποκαλύπτεται ο τίτλος τους. Ο Χίτλερ μπορεί να διαβάζει, αλλά δεν θέλει να το μάθει κι ο κόσμος». (Timothy W. Ryback, Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ, μτφρ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη, εκδ. Πατάκη, σ. 390)

5. YALOM: «Η δημοπρασία της περιουσίας του Σπινόζα διεξάχθηκε από τον Β. βαν ντεν Χόφε, έναν ευσυνείδητο συμβολαιογράφο που άφησε λεπτομερή κατάλογο των 159 βιβλίων που ανήκαν στη βιβλιοθήκη του Σπινόζα, με ακριβείς πληροφορίες για την ημερομηνία, τον εκδότη και το μέγεθος του κάθε βιβλίου. Το 1900 ο Χέορχ Ρόζενταλ, ένας Ολλανδός επιχειρηματίας, χρησιμοποίησε τη λίστα του συμβολαιογράφου για να προσπαθήσει ν’ ανασυνθέσει τη συλλογή βιβλίων του φιλοσόφου για το σπίτι του Σπινόζα στο Ρέινσμπερχ. Δόθηκε πολύ μεγάλη φροντίδα ν’ αγοραστούν οι ίδιες εκδόσεις, με τις ίδιες χρονολογίες και τόπους έκδοσης αλλά, φυσικά, δεν επρόκειτο για τα ίδια ακριβώς βιβλία που είχε κρατήσει ο Σπινόζα στα χέρια του. Τελικά, ο Ρόζενταλ κατόρθωσε να συλλέξει 110 από τα 159 βιβλία της αρχικής συλλογής». (Irvin D. Yalom, Το πρόβλημα Σπινόζα, μτφρ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδ. Άγρα, σ. 486).

6. DFW & KK: «Είναι ένας λίαν ευφυής τύπος, τέρας βιβλιομανίας, διαβάζει πάνω από 200 (!!!) βιβλία τον χρόνο, τα περισσότερα γομάρια άνω των 500 σελίδων, λάτρης του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλλας, με όλα του τα δίκια, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάνοια που έβγαλε η αμερικανική πεζογραφία τις τελευταίες δεκαετίες. Στο αριστερό του χέρι (κανένα μυστήριο, κανένας συμβολισμός: απλώς είναι αριστερόχειρας) έχει χτυπήσει ανεξίτηλο τατουάζ την καταληκτική φράση του magnum opus του DFW. Η φράση: “And when he came back to, he was flat on his back on the beach in the freezing sand, and it was raining out of a low sky, and the tide was way out”». (Infinite Jest, εκδ. Back Bay Books, σ. 981).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ