"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά

"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά Facebook Twitter
0
"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά Facebook Twitter

Συμπυκνώνει χωρίς να αφυδατώνει. Απλοποιεί χωρίς να υποτιμά. Αφηγείται χωρίς να πελαγοδρομεί. Είναι η «Σύντομη ιστορία του κόσμου», του Βρετανού δασκάλου, δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλς  (1866- 1946 ), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος. (Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός). 

Πρόκειται για μια περιεκτική ιστορία της ανθρωπότητας από τις απαρχές της ζωής έως τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου , στηριγμένη στην επιστήμη της λογικής πέρα από βασιλείς, άλογα και ιερατεία. Είναι ένα  γραπτό ντοκιμαντέρ για την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης- με τον πολιτισμό και τις συγκρούσεις του κόσμου – αρχίζοντας  από την εποχή της πρωτόγονης σκέψης και καταλήγοντας στη ρώσικη επανάσταση. Μια περιδιάβαση από τους νομαδικούς λαούς έως τις υπερπόντιες αυτοκρατορίες του ατμόπλοιου και του σιδηροδρόμου. Από τους προφήτες στην Ιουδαία έως την ανάπτυξη των σύγχρονων πολιτικών ιδεών.

 

Το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1922 , διαβάζεται ως ένα αλυσιδωτό μυθιστόρημα αλλά και αποσπασματικά, όπως μια εγκυκλοπαίδεια με αυτοτελή κεφαλαία που συναρπάζουν: Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η ζωή του απλού πολίτη στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η διδασκαλία του Ιησού, οι Ούννοι και το τέλος της Δυτικής Αυτοκρατορίας, οι σταυροφορίες και η εποχή της παπικής κυριαρχίας, οι μοναρχίες και τα κοινοβούλια, η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση, η βρετανική και η γερμανική υπεροχή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Η πολιτική και κοινωνική αναδόμηση του κόσμου»,  όπου ο μελετητής προχωρεί σε μια ανάλυση της Συνθήκης των Βερσαλλιών που ακολούθησε την φρικτή σύγκρουση στην Ευρώπη που όμως, όπως τονίζει,  «δεν τερμάτισε τίποτα , δεν ξεκίνησε τίποτα και δεν ρύθμισε τίποτα». Για να προσθέσει: «Στην καλύτερη περίπτωση ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι ζούσαμε μες την ανοησία, μέσα σε ένα μοχθηρό σύμπαν, χωρίς προνοητικότητα».

Είναι μάλιστα εκπληκτική η προφητική του γραφή: «Οι οργανωμένοι εγωισμοί και τα πάθη της εθνικής και αυτοκρατορικής απληστίας, που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε αυτή την τραγωδία, αναδύθηκαν στο ακέραιο από αυτή, ώστε να καθιστούν μια παρόμοια καταστροφή ιδιαίτερα πιθανή τόσο σύντομα, έτσι που ο κόσμος να έχει συνέλθει ελάχιστα από την εξάντληση και την κόπωση του πολέμου». Συνεχίζοντας, ο Ουέλς σχεδόν προδιαγράφει αυτά που ακολούθησαν: « Ο Μεγάλος Πόλεμος θα επιστρέψει σε ακόμη πιο καταστροφική κλίμακα σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, αν κάποια πολιτική ένωση δεν τον αποτρέψει. Τα κράτη που έχουν οργανωθεί για πόλεμο θα κάνουν πόλεμο με την ίδια βεβαιότητα που οι κότες θα κάνουν αυγά»!  Μόλις δεκαεπτά χρόνια μετά  ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος… Ο συγγραφέας είχε πρωτοστατήσει στην Αγγλία για την Κοινωνία των Εθνών πιστεύοντας ότι μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό.

Πάντως, μέχρι το τέλος της ζωής του πάλευε για την αποφυγή των κρίσεων, για την ενδυνάμωση της ειρήνης και την αποτροπή των παγκόσμιων σφαγών, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συστηματική εφαρμογή της επιστήμης  των ανθρωπίνων σχέσεων, της ομαδικής ψυχολογίας, αλλά και της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Διακήρυσσε ότι στενόμυαλες , παρωχημένες και νεκρές ή ετοιμοθάνατες ιδέες πρέπει να αντικατασταθούν από μια διαυγή κατανόηση του κοινού ανθρωπίνου είδους.

Όπως έγραψε ο Μπέρναρντ Ράσελ, «ο Ουέλς ήταν ένας εξέχων λυτρωτής της σκέψης και της δράσης», ενώ ο Νόρμαν Στόουν στην εισαγωγή, αφού σημειώνει πως λόγω φτώχειας μαθήτευσε κοντά σε ένα υφασματοπώλη, ξεχώρισε ως δημοσιογράφος με μπρίο στη γραφή και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της εργατικής τάξης πέφτοντας στο τέλος της ζωής του σε κατάθλιψη, δηλώνει ότι «είναι ο συγγραφέας εκείνου του αιώνα τον οποίο θα επιθυμούσα να αναστήσω από τους νεκρούς».

Κώστας Μαρδάς για ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ