If grief could wait

If grief could wait Facebook Twitter
0
  • ΛΑΟΣ: Πάνσοφος λαός. Καρούζος & Καστοριάδης & Κονδύλης & Κουνέλλης στα αζήτητα, αν εξαιρέσουμε μιαν Αγέρωχη (ελεεινή & τρισάθλια αριθμητικά) Λαϊκή Ελίτ. Ομοίως, στα αζήτητα: Demetrios Stratos, John Cassavetes, Yanni Christou, Maria Callas, Nicholas Calas, δοξασμένοι, με ονόματα γραμμένα με στοιχεία λατινικά, εις την αλλοδαπή (κατήντησα αλήτης εν ταις αλλοδαπαίς, έλεγε ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ).
  •  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: «Στο μέσον μιας μακρινής καταχνιάς, ίσως θυμηθούμε τις συνάφειες, ανακαλύψουμε μαζί ό,τι υπάρχει, ξανακατακτήσουμε τη νιότη, ξαναγίνουμε παρέα, παρεούλα, συντροφιά, ομάδα, ασκέρι, φουρνιά, συμμορία. Ξαναθερίσουμε πάθη, κυριαρχήσουμε στις εξεγέρσεις».(Κάρλος Φουέντες: Σε αυτά πιστεύω, μτφρ. Αμαλία Βασιλακάκη, εκδ. Καστανιώτης, σ. 362)
  •  ΛΑΟΣ: Πάνσοφος λαός. Μισό εκατομμύριο (και βάλε) αγόρασαν και απόλαυσαν το ανθυποπορνό μιας ανθυποπόρνης Τζούλιας.
  • Συγγραφείς: «Το Ουράνιο Τόξοέπιασε την κοπέλααπό το μπράτσο και την οδήγησε στην καλύβα του. Αν και ορισμένοι τον θεωρούσαν αλλόκοτο άνθρωπο, ήταν αρκετά αγαπητός στο χωριό. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα σημάδια του ουρανού, κυρίως για τα ουράνια τόξα, από τα οποία προερχόταν και το παρατσούκλι του. Στις βεγγέρες που έκανε με τους γείτονες ήταν ικανός να μιλάει με τις ώρες γι’ αυτά. Έτσι έμαθα κι εγώ, που είχα στήσει αυτί και τον άκουγα από μια σκοτεινή γωνιά, ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα μακρύ καμπυλωτό βλαστάρι, κούφιο σαν καλάμι. Η μια του άκρη είναι βυθισμένη σ’ ένα ποτάμι ή σε μια λίμνη απ’ όπου τραβάει το νερό, το οποίο στη συνέχεια μοιράζει δίκαια σ’ όλη την ύπαιθρο. Μαζί με το νερό τραβάει όμως ψάρια και άλλα πλάσματα, κι αυτός είναι ο λόγος που βρίσκουμε το ίδιο είδος ψαριών σε λίμνες, γούρνες και ποτάμια που δεν συνδέονται μεταξύ τους». (Jerzy Kosinski, Το Βαμμένο Πουλί, μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, εκδ. Μεταίχμιο, σ. 171)
  • ΛΑΟΣ: Πάνσοφος λαός: λαζοπουλομορφάντρας από τη μια, και από την άλλη μανταμοσουσούδες φιλελευθεροκεϋνσιανμού άνευ δοτικής, δασείας, περισπωμένης, και βαρείας.
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: «Ο Φερνάντο Πεσσόα δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τα αρχεία του Δήμου της Λισαβόνας. Σίγουρα δεν διέθετε αυτοκίνητο: αυτός ο «περαστικός του εαυτού του», όπως αυτοπροσδιορίζεται σ’ ένα ποίημα, έπαιρνε το τραμ, όπως φαίνεται από τις επιστολές του και το ημερολόγιό του, ή πήγαινε με τα πόδια, όπως το αποδεικνύουν όλες οι φωτογραφίες του που γνωρίζουμε». (Aντόνιο Ταμπούκι: Η Νοσταλγία του Πιθανού - Γραπτά για τον Φερνάντο Πεσσόα, μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Άγρα, σ. 232)

           

           

           

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ