Κύριε Αποστολίδη, τί κάνει μια αστυνομική ιστορία ακαταμάχητη;

Κύριε Αποστολίδη, τί κάνει μια αστυνομική ιστορία ακαταμάχητη; Facebook Twitter
0

[Α.Μ]

 

Πότε πρωτοασχοληθήκατε με το αστυνομικό μυθιστόρημα;

Η πρώτη μου ασχολία με το αστυνομικό μυθιστόρημα, ήταν αυτή του μελετητή. Διάβαζα τα βιβλία του Ρέημοντ Τσάντλερ και θέλησα να ασχοληθώ διεξοδικά με τον τρόπο που έγραφε. Προέκυψε η μελέτη «Η γοητεία του Ρέημοντ Τσάντλερ» (1984), που βγήκε ως επίμετρο στο «Αντίο γλυκιά μου» που το μετέφρασα, διότι για τις ανάγκες της μελέτης είχα ήδη μεταφράσει αρκετά αποσπάσματα. Τότε οι μεταφράσεις του Τσάντλερ ήταν κακές και κουτσουρεμένες κατά πενήντα εξήντα σελίδες.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε αστυνομικά;

 Η συγγραφή αστυνομικών ιστοριών ήρθε μετά τις μεταφράσεις. Μετά τις πρώτες είκοσι ή τριάντα (σήμερα φθάνουν τις ενενήντα). Είπα να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Το πρώτο βιβλίο που έγραψα ήταν μια νουβέλα, Το χαμένο παιχνίδι (1995) μια ιστορία τοποθετημένα σε μια πολυκατοικία τον Απρίλιο του 1967. Απευθείας ειρωνική, ευγενική και ανατρεπτική αναφορά στον κόσμο του Γιάννη Μαρή, που από τότε τον μελετούσα και πέρυσι επιτέλους έβγαλα τη μελέτη «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή». Εδώ προηγήθηκε το γράψιμο, ακολούθησε η μελέτη.

Πώς γνωρίσατε τα αστυνομικά μυθιστορήματα; Από τα βιβλία ή τις ταινίες;

Το αστυνομικό μυθιστόρημα μπήκε μέσω σινεμά, των αμερικανικών φιλμ νουάρ της δεκαετίας του 1950 που έβλεπα ως σπουδαστής κινηματογράφου. Στη συνέχεια θέλησα να δω πού στηρίχτηκαν εκείνες οι ταινίες κι έτσι γνώρισα τον Χάμμετ, τον Τσάντλερ, τον Καίην κλπ.

Είναι μεγάλο το κοινό των αναγνωστών αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Ελλάδα;

Το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει στην Ελλάδα ένα σχετικά μικρό κοινό, διευρυνόμενο τα τελευταία χρόνια, αλλά και πάλι μικρό αναλογικά με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Έχει να κάνει με τις μόδες που επικρατούν κατά καιρούς και τα γούστα κυρίως του γυναικείου αναγνωστικού κοινού που πλειοψηφεί.

Κύριε Αποστολίδη, τί κάνει μια αστυνομική ιστορία ακαταμάχητη; Facebook Twitter

______________

Σας αρέσει το αστυνομικό μυθιστόρημα και θέλετε να μάθετε τα πάντα γιαυτό; Ενδιαφέρεστε να μάθετε τις τάσεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο; Ή μήπως θέλετε να ασχοληθείτε και να γράψετε ιστορίες αστυνομικού μυστηρίου;

Στα μαθήματα του Ιανού, τα οποία ξεκινούν σε λίγες μέρες, υπάρχουν όλες οι απαντήσεις και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα για το αστυνομικό μυθιστόρημα όπως ιστορία – θεωρία – τα είδη − οι προσωπικές εμπειρίες – η έρευνα – πρακτικές συγγραφής – στυλ – ήρωες – πλοκή – διήγημα – νουβέλα – μυθιστόρημα – κινηματογράφος – τηλεόραση – ασκήσεις – παραδείγματα.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα δέκα μαθήματα:


1. Τι είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Η αρχή του και η ιστορία του/τα είδη.
2. Τα αστυνομικά στην Ελλάδα: Η Μάσκα και ο Γιάννης Μαρής. Τα σύγχρονα. Ανάλυση, παραδείγματα (Έγκλημα στο Κολωνάκι/Τρίτη αλήθεια).
3. Τα αστυνομικά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση («Γεράκι της Μάλτας»/«Τσάινατάουν»/«Wire»).
4. Η σύγχρονη τάση. Από το διήγημα στο μυθιστόρημα. Από το τότε στο τώρα: 1840-2010. Ο μηχανισμός της εξέλιξης. Τι είναι παραλογοτεχνία και τι λογοτεχνία. Τα μπεστ σέλερ.
5. Πώς έγραφε ο Κόναν Ντόυλ και πώς η Αγκάθα Κρίστυ. Δύο παραδείγματα. Το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το πέρασμα στον Χάμμετ. Το νουάρ.
6. Προσωπικές εμπειρίες, έρευνα και συγγραφή. Πώς έγραφαν: Σιμενόν – Χάισμιθ – Ελλρόυ.
7. Ο ήρωας. Xολμς/Πουαρώ/Σαμ Σπέηντ/Φίλλιπ Μάρλοου/Μπέκας/Χαρίτος/ Ρίπλεϋ/Πάρκερ/Μονταλμπάνο/οι τελευταίοι ήρωες στο μυθιστόρημα και στην τηλεόραση.
8. Η πλοκή. Και η λύση. Παραδείγματα – ασκήσεις.
9. Το διήγημα και η νουβέλα. Παραδείγματα – ασκήσεις.
10. Το μυθιστόρημα. Σκελετός. Κεφάλαια. Η παράλληλη δράση. Παραδείγματα − ασκήσεις. Τι είναι, λοιπόν, αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα όρια. Το είδος. Οι εξαιρέσεις.

Τα μαθήματα παραδίδει ο συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης, γνωστός από τα αστυνομικά του, Φάντασμα του Μετρό (1996), Εγκλήματα στην Πανσιόν Απόλλων, Λοβοτομή, Διαταραχές στα Μετέωρα, Χαμένο Παιχνίδι, Βουντού κ.ά.

Πληροφορίες για τα εργαστήρια μπορείτε να βρείτε στο http://www.ianos.gr/ergastiria-bibliou/genikes-plirofories.html

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ