ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter
0

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter

Έχουμε δει αστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στις πόλεις  για δεκαετίες. Μερικές φορές, αυτές θεωρούνται ως απλές πράξεις βανδαλισμού ή  ως πράξεις που μεταβάλλουν το δημόσιο χώρο.

Το πρώτο γκράφιτι, νοείται ως ένα σχέδιο ή μια λέξη γδαρμένη ή χαραγμένη σε μια επιφάνεια σε ένα δημόσιο χώρο,  και χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πρωτοπόροι συνέχισαν αυτές τις εικαστικές παρεμβάσεις, και από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το graffiti είχε γίνει μια από από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς δημιουργικές τεχνικές, κυρίως σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, το graffiti αναμειγνύεται με άλλες διαδραστικές τεχνικές μέσα στον αστικό χώρο, με τη συμμετοχή του κόσμου της γειτονιάς ως κλειδί της επιτυχίας του, ενισχύοντας τον κολεκτιβισμό και την αστική συμμετοχή.

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter
Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter

Νέες μέθοδοι άρχισαν να εμφανίζονται. Παρεμβάσεις με μαλλί και νήμα, υφαντά με βελονάκι η τρας- αρτ εμπνευσμένη από τα εγκαταλελειμμένα απορρίμματα και εγκαταστάσεις φωτισμού σε απομακρυσμένες σήραγγες και περιοχές των πόλεων που ενεργοποιούνται με την κίνηση.

Εδώ παρουσιάζουμε μια ιδέα κάπως παλαιότερη από τον αρχιτέκτονα Tere Garcia Alcaraz, η οποία έχει μεταμορφώσει τους κορμούς των ξερών δέντρων σε βιβλιοθήκες στο Βερολίνο. Είναι και αυτή μια πρακτική της στριτ- αρτ, με ένα «περίπτερο» από κομμένους κορμούς δέντρων και σκαλισμένο με ράφια, το οποίο δημιουργεί μια μικρή δημόσια βιβλιοθήκη. Είναι μια ιδέα να γίνει ο δρόμος, δάσος.

Κάθε κορμός έχει αρκετά ράφια και ένα πλαστικό φύλλο που κρέμεται πάνω από τα ανοίγματα για την προστασία των βιβλίων από τις καιρικές συνθήκες.

Οι περαστικοί είναι ελεύθεροι να λαμβάνουν οποιοδήποτε βιβλίο από τα ράφια απλά ανοίγοντας τα πλαστικά πτερύγια. Είναι ευπρόσδεκτοι επίσης να προσθέτουν τα δικά τους βιβλία.

Αν και αυτή η εγκατάσταση έγινε το 2008, παραμένει ανέπαφη μέχρι σήμερα επειδή έγινε πολύ δημοφιλής στους κατοίκους της γειτονιάς. Αποτελεί μια από τις μακροβιότερες εφήμερες εγκαταστάσεις. Προσφέρει πολιτιστική υπηρεσία και εξυπηρετεί την τοπική κοινότητα. Η επιτυχία της αποδεικνύει ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι μια επιλογή ή μια αστική τάση αλλά και ένα θεμελιώδες εργαλείο για οποιαδήποτε παρέμβαση στο δημόσιο χώρο.

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter
Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter
Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη ως έργο της στριτ-αρτ Facebook Twitter
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM