Νερό, μοναχικότητα, έρωτας, οδύνη

Νερό, μοναχικότητα, έρωτας, οδύνη Facebook Twitter
0
Τι ενώνει τα 27 διηγήματα του Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος;

Οι εμμονές μου, πολλές φορές με διαφορετική γωνία οράσεως και με άλλο τόνο. Πάντα υπάρχουν οι θεματικές καθηλώσεις: η σχέση με το νερό, η μοναχικότητα, η φθορά, ο έρωτας, η απώλεια, η οδύνη, τα γηρατειά. Αλλά και η αιφνίδια ανατροπή - η έκπληξη των πραγμάτων. Η στιγμή που, μέσα στον καθημερινό βίο, συμβαίνει κάτι, ανοίγονται οι ουρανοί και τα πράγματα αποκαλύπτονται διαφορετικά.

Και τότε;

Τότε εκτρέπεσαι από τη συνήθη όραση, τότε μπορεί να έρθει η εξοικείωση με μία αντίληψη χαράς της ζωής. Όχι ο χαζοχαρούμενος ενθουσιασμός, αλλά η συγκατάβαση, η εγκόλπωση ή η εσωτερίκευση μιας μοίρας την οποία θα βιώσεις μ' έναν τρόπο θεληματικά ενθαρρυντικό. Ξέρεις δηλαδή τι θα συμβεί στη συνέχεια και στο τέλος της ζωής, ωστόσο, προσπαθείς να δώσεις σε όλα μια διαφορετική αξία, να τα φωταγωγήσεις για να γίνουν μοναδικά - κι έτσι να καταξιωθούν η ώρα και το δευτερόλεπτο μέσα στον βίο σου.

Ποια είναι τα υλικά ενός πετυχημένου διηγήματος;

Χρειάζεται κάποιο ριζικό, να υπάρχει έμπνευση, να υπάρχει η άνωθεν επίσκεψις, το αστραποβόλημα που ερεθίζει το μυαλό σου και το μέσα σου. Χρειάζεται η στόχευση, η πυρηνική πύκνωση, ο εσωτερικός ρυθμός και η ευθυβολία. Το διήγημα είναι ένα είδος ποιήματος σε πεζό. Η κυτταρική δομή του πρέπει να είναι πυκνή και εκρηκτική, οι αδυναμίες που ίσως συγχωρούνται στα μυθιστορήματα εδώ δεν συγχωρούνται. Το διήγημα είναι σαν να πυροβολείς με κοντόκαννη καραμπίνα - από κοντά!

Πώς νιώσατε με τις πρόσφατες διθυραμβικές κριτικές (από πολλές και τελείως διαφορετικές πλευρές) για το τελευταίο βιβλίο σας;

Πράγματι, υπήρξε μία έκρηξη επαινετικών σχολίων, πράγμα που φυσικά είναι ευάρεστο. Προσπαθώ να κρατηθώ απολύτως ψύχραιμος. Όπως είπε κι ο Άρης Αλεξάνδρου «Ποτέ μην παρασύρεσαι απ' τον σπινθηρισμό του τροχίσματος του μαχαιριού. Σκοπός σου εσένα είναι το μαχαίρι». Σκοπός μου είναι να γράψω το επόμενο, αυτή είναι η αγωνία. Τι θα γίνει αύριο; Θα με επισκεφτεί η έμπνευση; Θα πέσω στη συγκυρία τη λαμπρή; Θα εκραγεί το υλικό;

Θα εκραγεί λοιπόν; Τι ετοιμάζετε για τη συνέχεια;

Εδώ και έναν χρόνο στήνω ένα μεγάλο μυθιστόρημα (βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα) που αναφέρεται στον υπόκοσμο της δεκαετίας του '90 στη Μακεδονία και τη Θράκη και στη διαπλοκή του με την πολιτική και την καθημερινότητα. Είναι μια καταβύθιση στο σκοτάδι, σ' έναν κόσμο λοξό, αθέατο, που συνυπάρχει μαζί μας και έχει τη δική του λαμπρότητα, το δικό του σκότος, τις άπειρες περιπέτειές του. Έχω κάνει μεγάλη έρευνα -τη συνεχίζω ακόμα- και ο τίτλος θα είναι «Υπουργός Νύχτας».

Ένας ακόμα ωραίος τίτλος-ευφυολόγημα...

Ο τίτλος ενός βιβλίου έχει μεγάλη σημασία για μένα, γιατί θέλω να είναι ένα είδος χρησμού. Να είναι (να το πω πιο χυδαία) ένα σλόγκαν: μια φράση καρκινική, ειρωνική, λοξή και αυτοανατρεπόμενη. Όπως το Γερνάω Επιτυχώς ή το Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας που έχουν έναν αυτόνομο υπαινιγμό. Όταν διαβάζει κάποιος τον τίτλο θέλω να νιώθει μια ευφροσύνη - ερήμην και του βιβλίου.

Πώς επηρεάζει η δημοσιογραφική σας ιδιότητα τη συγγραφική;

Η δημοσιογραφία σε κινητοποιεί, σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση - με τη δημοσιογραφία δεν γερνάς ποτέ! Είναι όμως συχνά απαγορευτική όταν θες να θίξεις πράγματα βαθύτερα, ζητήματα αιώνια, υπαρξιακά, ερωτικά. Αναφέρεται κυρίως στην πραγματικότητα, την αντλεί και την επιβεβαιώνει, ενώ η λογοτεχνία κινείται στις παρυφές της φαντασίας, σ' ένα αυτόνομο σύμπαν ερήμην του πραγματικού, ερήμην του χρόνου. Μ' αρέσουν και τα δύο, όμως είναι γνωστό: η δημοσιογραφία είναι εφήμερη, πεθαίνει την ίδια μέρα που γράφεται.

Πώς βλέπετε το μέλλον των «χάρτινων» βιβλίων;

Λένε ότι θα αντικατασταθούν τελείως απ' τα ηλεκτρονικά, αλλά δεν ξέρω αν το πιστεύω. Νομίζω ότι το φετίχ της ανάγνωσης, η τελετουργία και η μαγεία που νιώθεις πιάνοντας τις σελίδες και γυρνώντας το χαρτί είναι κάτι που θα επιβιώσει. Έστω και ως είδος πολυτελείας. Πάντως, σημασία έχει το κείμενο.

Άλλωστε, οι ιστορίες δεν διαβάζονταν πάντα απ' το αντικείμενο που εμείς αποκαλούμε σήμερα «βιβλίο»...

Σαφώς, υπάρχει πάντα μια εξέλιξη, απ' την πέτρα στον πάπυρο, στην οθόνη. Αν το κείμενο είναι εξαιρετικό, όπως και να το διαβάσει κανείς θα παραμείνει εξαιρετικό. Δεν έχει νόημα να πολεμήσουμε την εξέλιξη, πάντα θα γράφονται ωραία ποιήματα, σπουδαία μυθιστορήματα. Λίγη σημασία έχει το πού θα βιώνουμε τη σημαντική τέχνη του μέλλοντος - αρκεί το ότι θα τη βιώνουμε.

Πώς και δεν αφήσατε τη Θεσσαλονίκη;

Για να πάω στην Αθήνα; Επειδή πιστεύω ότι ένας συγγραφέας πρέπει να γράφει στον τόπο του.

Γιατί;

Γιατί τότε επικοινωνείς πιο άμεσα με τα πράγματα που γνωρίζεις καλύτερα: με τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τη φύση. Πιστεύω πως όσο βαθύτερα ξέρεις κάτι τόσο καλύτερα το εκφράζεις. Βέβαια, συνομιλώ στενά και με την Αθήνα αλλά και με την περιφέρεια - άλλωστε πιστεύω ότι η λογοτεχνία κατοικεί στην περιφέρεια, το υλικό της είναι εκεί. Στον λαό. Αν ο συγγραφέας δεν συνομιλεί με τον λαό, δεν μπορεί να αντλήσει θέματα. Άμα είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του, δεν θα μπορέσει να βρει το πρωτογενές ορυκτό που θα προκαλέσει την έκρηξη και το κείμενο. Στην Καστοριά, στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στην Κομοτηνή υπάρχει άπειρο υλικό για να γράφεις βιβλία για πεντακόσιους αιώνες. Πιστεύω όμως ότι ακόμα και μία τυχαία πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε κρύβει μέσα της δέκα μυθιστορήματα. Κάθε πολυκατοικία. Υπάρχει τόσο υλικό γύρω μας που δεν ξέρεις τι να πρωτογράψεις.

Έχετε γράψει το σενάριο του Όλα είναι δρόμος, βιβλία σας έχουν μεταφερθεί (από εσάς) στο θέατρο και έμαθα πως το Ουζερί Τσιτσάνης θα γίνει σύντομα και ταινία. Πόσο διαφέρουν αυτά απ' το γράψιμο ενός μυθιστορήματος;

Στα βιβλία έχω όσους ήρωες θέλω, βάζω άπειρους τόπους όπου εκεί, ως συγγραφέας, κινούμαι ελεύθερα και ανέξοδα. Αν προσπαθήσεις να τα μεταφέρεις π.χ. στο σινεμά, όλα αλλάζουν. Ας πούμε, αν ξαναστήσω το γκέτο των Εβραίων ως συγγραφέας, δεν θα έχω κανένα έξοδο. Σκεφτείτε όμως να πρέπει να το στήσουμε αυτό στη Θεσσαλονίκη κινηματογραφικά. Προσαρμόζομαι λοιπόν στο μπάτζετ, κάποια πράγματα γίνονται ελλειπτικά και συμπυκνωμένα.

Υπάρχουν περιορισμοί λοιπόν...

Υπάρχουν ζόρικοι περιορισμοί όμως, κι αυτό είναι μια πρόκληση για το μυαλό, το να ξαναγράψεις κάτι μέσα σ' ένα άλλο καλούπι. Κόβω δρόμο και μερικές φορές συνειδητοποιώ πως θα μπορούσα να είχα κόψει δρόμο και στο μυθιστόρημα. Είναι τελικά χαρά το ότι μπορείς να κάνεις ένα βιβλίο σου θέατρο, να το κάνεις σινεμά, ή να το κάνεις χαϊκού. Άλλωστε η υπέρτατη εκδοχή του μινιμαλισμού είναι το χαϊκού - μπορείς να πεις τα πάντα σε τρεις γραμμές.

Τα χαϊκού δεν είναι η ζωντανή απόδειξη πως όλα μπορούν να γίνουν;

Ακριβώς. Όλα γίνονται, αρκεί να ξέρεις τον μηχανισμό. Ή, αν δεν τον ξέρεις, αρκεί να τον επινοήσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ