«Ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, ναρκομανείς, άθεοι»: Οι φάκελοι του FBI για τους Αμερικανούς συγγραφείς του ’60

«Ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, ναρκομανείς, άθεοι»: Οι φάκελοι του FBI για τους Αμερικανούς συγγραφείς του ’60 Facebook Twitter
«...Κρατούσαν κάτι μικροσκοπικά ιαπωνικά κύμβαλα και έψελναν ινδουιστικές προσευχές...»: Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ με πλακάτ "Pot is fun" σε διαδήλωση υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στη Νέα Υόρκη το 1965.
0

Διαβάζοντας το περιεχόμενο των φακέλων 16 Αμερικανών συγγραφέων που περιλαμβάνονται στην έκδοση Writers Under Surveillance: The FBI Files (Συγγραφείς υπό παρακολούθηση: Οι φάκελοι του FBI), αυτό που σου χτυπά αμέσως είναι ο τρομακτικός παραλογισμός του μένους του Τζ, Έντγκαρ Χούβερ – που κράτησε τη θέση του διευθυντή του FBI για πάνω από 36 ατέλειωτα χρόνια – απέναντι σε οποιονδήποτε δεν ακολουθούσε την δική του «πατριωτική γραμμή» και τολμούσε να εκφράσει κριτικά και καλογραμμένα την ανησυχία του για τη μοίρα της αμερικανικής ψυχής.

Όπως το είχε θέσει ο ποιητής Θίοντορ Ρόθκε, ο Χούβερ ήταν «ο επικεφαλής της αστυνομίας της σκέψης – ένας τυραννίσκος, μια εξωφρενική φιγούρα». Ήταν επίσης ένας λυσσαλέος αντικομμουνιστής που πάνω απ' όλα απολάμβανε να εκθέτει τις σεξουαλικές προδιαθέσεις όσων επέλεγε ως στόχους των ερευνών του.

Ο Έντγκαρ Χούβερ ζούσε με τη μητέρα του ως τον θάνατό της και σύμφωνα με τις επίμονες φήμες, του άρεσε ο παρενδυτισμός και κυκλοφορούσε διαρκώς με άντρα συνοδό που κατά πάσα πιθανότητα ήταν και εραστής του.

Η μεγάλη του αδυναμία ήταν οι γκέι άντρες που εξέφραζαν «ανατρεπτικές» θέσεις (οι συγγραφείς δηλαδή κυρίως), παρότι – ή ίσως επειδή – και ο ίδιος έκρυβε ουκ ολίγες ιδιωτικές αντιφάσεις. Ο «κύριος Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα» ζούσε με τη μητέρα του ως τον θάνατό της και σύμφωνα με τις επίμονες φήμες, του άρεσε ο παρενδυτισμός και κυκλοφορούσε διαρκώς με άντρα συνοδό που κατά πάσα πιθανότητα ήταν και εραστής του.

Αυτό δεν τον εμπόδιζε καθόλου να ανακαλύπτει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στον κομμουνισμό και την ομοφυλοφιλία και συγχρόνως να μην ανησυχεί για τυχόν αποκαλύψεις σχετικά με τη δική του μυστική ζωή αφού θεωρούσε (δικαίως) ότι όλοι τον έτρεμαν και κανείς δεν θα τολμούσε να τον ψέξει για οτιδήποτε.

«Ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, ναρκομανείς, άθεοι»: Οι φάκελοι του FBI για τους Αμερικανούς συγγραφείς του ’60 Facebook Twitter
Ύποπτοι αντρεπτικής δράσης: Απο αρσιτερά, Ρέι Μπράντμπερι, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τζέιμς Μπόλντγουιν, Σούζαν Σόνταγκ.

Το βέβαιο είναι ότι απολάμβανε να διαβάζει τις αναφορές των πρακτόρων του για συγγραφείς όπως ο Τζέιμς Μπόλντγουιν: «Σχετικά με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας [του], ο Μπόλντγουιν έχει δηλώσει ότι οι 'Αμερικανοί άντρες είναι οι μοναδικοί που έχω συναντήσει στον κόσμο οι οποίοι προτιμούν να εκτελεστούν από το να πλαγιάσουν μεταξύ τους. Εξαιτίας αυτής της αντίληψης, δεν ξέρουν πώς να πλαγιάζουν ούτε με τις γυναίκες΄».

Πλούσιος και ο φάκελος ενός άλλου ανοιχτά ομοφυλοφίλου συγγραφέα, του Άλεν Γκίνσμπεργκ, όχι μόνο εξαιτίας της σεξουαλικότητάς ή της επίσκεψής του στην Κούβα το 1965, αλλά κυρίως για τις «επικίνδυνες» θέσεις του υπέρ της φούντας.

Όπως γλαφυρά αναφέρεται στην αναφορά για την παρουσία του Γκίνσμπεργκ και του εραστή του Πίτερ Ορλόφσκι σε διαδήλωση υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στη Νέα Υόρκη: «...κρατούσαν κάτι μικροσκοπικά ιαπωνικά κύμβαλα και έψελναν ινδουιστικές προσευχές προς τη θεότητα του Σίβα... ο Γκίνσμπεργκ περιέγραψε τον Σίβα ως θεό του διαλογισμού και της γιόγκα και προέβλεψε πως σε πέντε χρόνια η μαριχουάνα θα είναι νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κι ο «μάτσο» Έρνεστ Χέμινγουεϊ όμως είχε γίνει στόχος των Ομοσπονδιακών Πρακτόρων κυρίως επειδή είχε αναφερθεί στο νομικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην προεπαναστατική Κούβα ως «μέλος της Αμερικανικής Γκεστάπο».

«Ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, ναρκομανείς, άθεοι»: Οι φάκελοι του FBI για τους Αμερικανούς συγγραφείς του ’60 Facebook Twitter
Το εξώφυλλο της "ανθολογίας" με τις αναφορές του FBI για την ιδιωτική ζωή 16 επιφανών αμερικανών συγγραφέων.

Ο φάκελος της Σούζαν Σόνταγκ άνοιξε όταν η Αμερικανίδα συγγραφέας επισκέφτηκε το Ανόι κατά την κορύφωση του πολέμου στο Βιετνάμ κάνοντας λόγο για την απαράδεκτη «αμερικανική παρέμβαση» στη χώρα, ενώ ακόμα και μια γνήσια δεξιά συγγραφέας όπως η Άιν Ραντ δεν μπόρεσε να αποφύγει τις αδιάκριτες έρευνες του FBI στην ιδιωτική της ζωή εξαιτίας των συχνών δηλώσεων της ότι είναι φανατική αθεΐστρια.

Ο Χούβερ πέθανε το 1972. Όπως όμως κάνει γνωστό αυτή η εντυπωσιακή έκδοση, η συστηματική παρακολούθηση των Αμερικανών συγγραφέων δεν πέθανε μαζί με τον άνθρωπο που ο Νίξον είχε αποκαλέσει «εκείνος ο γερο – ψωλογλείφτης». Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς μάλιστα ότι είναι σκοτεινά ανακουφιστικό το γεγονός ότι στους μετα-φιλολογικούς καιρούς μας, η αστυνομία της σκέψης θεωρεί ακόμα επικίνδυνη την επίδραση των συγγραφέων. Μόνο που τώρα πλέον, η παρακολούθηση γίνεται από αυτό το smartphone που έχουμε διαρκώς στην τσέπη μας.

Με στοιχεία από το New Statesman

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τζέιμς Μπόλντουιν δεν είναι ο νέγρος σου

Βιβλίο / Ο Τζέιμς Μπόλντουιν δεν είναι ο νέγρος σου

Σαν ένας άλλος άγριος Ζενέ της μαύρης Αμερικής, ο Μπόλντουιν άφησε το δικό του στίγμα τον περασμένο αιώνα μέσα από μυθιστορήματα άγριας ομορφιάς και μανιφέστα σκληρής αλήθειας. Παρότι δεν χώρεσε ποτέ σε ταμπέλες, έγινε το κατεξοχήν σύμβολο της μαύρης κουλτούρας της Αμερικής, και όχι μόνο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
andra day

Πρώτη προβολή / «The United States vs Billie Holiday»: Μια «φτιαγμένη» ταινία για μια μπερδεμένη ζωή

Ο Λι Ντάνιελς πελαγοδρομεί στη βασανισμένη σχέση της Μπίλι Χόλιντεϊ με τους άνδρες, τις ουσίες και τις Αρχές, αλλά στον ρόλο της ανεπανάληπτης ερμηνεύτριας η Άντρα Ντέι είναι η αποκάλυψη της χρονιάς.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ