Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter
Ο Χριστός κάνει σερφ γυμνός πάνω στο κύμα, ξαναδίνει το φως στον «τυφλό» Καρλ Λάγκερφελντ, πίνει κρασί και μετά ξαπλώνει γυμνός και κοιμάται
2

Η εμμονή του Αυστριακού καρτουνίστα και καρικατουρίστα Gerhard Haderer με την καθολική εκκλησία, και ειδικά με τον Ιησού, του έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά καιρούς.

Έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην αυστριακή εκκλησία και έχει γίνει ολόκληρο πολιτικό θέμα, αναγκάζοντας τον καγκελάριο να πάρει θέση, στην Τσεχία κατηγορήθηκε για προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος, έχουν γίνει διαμαρτυρίες για τη δουλειά του, αλλά σε καμία χώρα δεν έγινε τόσο μεγάλο «θρησκευτικό σκάνδαλο» όσο στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2003.

Το σατιρικό παραμύθι του «ψ» που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Οξύ» έγινε το πρώτο βιβλίο μετά από 20 χρόνια που απαγορεύτηκε στη χώρα μας και η καταδίκη του είχε γίνει θέμα σε έναν σωρό μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τράβηξε δυο γενναίες ρουφηξιές λιβάνι, απογειώθηκε και ανήλθε στους ουρανούς. Εκεί, πάνω σε ένα σύννεφο από λιβάνι, συνάντησε τον Χέντριξ, τον Λένον, την Τζόπλιν και τον Μπομπ Μάρλεϊ και χαμογέλασε γαλήνια...

«Ο Hadere δεν είχε ιδέα ότι το βιβλίο του είχε εκδοθεί στα ελληνικά μέχρι που έλαβε μια ειδοποίηση που τον ενημέρωνε ότι έπρεπε να εμφανιστεί στο ελληνικό δικαστήριο, λόγω της ερήμην του καταδίκης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε έξι μήνες φυλάκιση, επειδή το βιβλίο του συνιστούσε "δημόσια και κακόβουλη εξύβριση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας"».

Τα εικονογραφημένα βιβλία που είχαν κατασχεθεί από τέσσερα βιβλιοπωλεία και δημεύτηκαν από το δικαστήριο ήταν τα μοναδικά κόμικς που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και κινδύνεψε ο δημιουργός τους να πάει στη φυλακή.

Ευτυχώς, αθωώθηκε στο δικαστήριο δύο χρόνια αργότερα, αλλά φαντάζομαι ότι ακόμα θα ακούει τη λέξη Ελλάδα και θα τρέχει.

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter
Το σατιρικό παραμύθι του «Η ζωή του Ιησού» που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Οξύ» έγινε το πρώτο βιβλίο μετά από 20 χρόνια που απαγορεύτηκε στη χώρα μας.

Το βιβλίο του ξεκινάει με τους μάγους που πάνε τα δώρα σε ένα νεογέννητο μωρό, ακόμα υγρό και γεμάτο ρυτίδες, που έκλαιγε με τέτοιον τρόπο «που έκανε την καρδιά σου να λιώσει».

Έσκουζε τόσο, που έκανε τον έναν σοφό να φωνάξει «κάντε το να το βουλώσει, χρειάζομαι βοήθεια» (μία τσιρίδα τρόμαξε την καμήλα του, την έκανε να φρενάρει απότομα και να τον ρίξει στο έδαφος, στερώντας του τέσσερα χρυσά δόντια), αλλά κανείς δεν άκουγε απ’ τη φασαρία.

«Μου μίλησες ξένε; Δυστυχώς, δεν μπορώ να ακούσω λέξη από όσα λες. Το μωρό με έχει ξεκουφάνει με το κλάμα του!» του είπε ο απελπισμένος Ιωσήφ.

Οι τρεις σοφοί κατάλαβαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η συζήτηση. Άφησαν πίσω τους τα χρυσά δόντια, το λιβάνι και το μύρο και έφυγαν από την παράγκα.

«Το μικρό αγόρι στην φάτνη δεν έδινε δεκάρα για το χρυσό και το μύρο, αλλά η μεθυστική μυρωδιά του λιβανιού το ενθουσίασε. Και όχι μόνο αυτό, όσο περισσότερο το αγόρι μύριζε το λιβάνι, τόσο περισσότερο άρχισε να λάμπει.

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter

Γρήγορα σταμάτησε να κλαίει, και η φωνή του απέκτησε ένα γλυκόηχο τόνο. Μάλιστα, άρχισε να φλυαρεί ασυναρτησίες και όσο πιο ακατάληπτα μιλούσε, τόσο περισσότερο έλαμπε το μικρό του κεφαλάκι».

Τα υπόλοιπα μπορείς να τα φανταστείς, ειδικά αν λάβεις υπόψη τη σημείωση στο τέλος του βιβλίου που λέει ότι «παρεμπιπτόντως, το λιβάνι –όπως και το χασίς– περιέχει το ενεργό συστατικό Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)».

Ο Χριστός κάνει σερφ γυμνός πάνω στο κύμα, ξαναδίνει το φως στον «τυφλό» Καρλ Λάγκερφελντ (απλά του βγάζει τα μαύρα γυαλιά που είχε ξεχάσει στα μάτια του), πίνει κρασί και μετά ξαπλώνει γυμνός και κοιμάται με απλωμένα τα χέρια κάτω από ένα δέντρο και οι παραδόπιστοι ακόλουθοί του βρίσκουν πολύ cool τη στάση και τη χρησιμοποιούν για να φτιάξουν «σταυρουδάκια» (τα οποία τα εμπορεύονται και γίνονται όλοι πλούσιοι – και ο Ιησούς).

Όταν ο Ιησούς έκανε γυμνός σερφ πάνω στο κύμα Facebook Twitter

«Βλέπεις, Κύριε, κατασκευάσαμε μια μικρογραφία σου και σε απαθανατίσαμε σε διάφορα υλικά» του λένε ενθουσιασμένοι.

«Σε έχουμε σκαλίσει σε ξύλο, σε έχουμε φιλοτεχνήσει σε χυτό μπρούτζο, ασήμι και χρυσό και έχουμε φτιάξει ακόμα και κέρινο ομοίωμά σου έτσι ώστε οι πιστοί σ’ όλο τον κόσμο να μπορούν να σε χρησιμοποιούν ως πρες παπιέ ή για να φωτίζουν τα σκοτεινά τους δωμάτια με το φως από το κερ…».

«Ω! Σταματήστε πια!» τους λέει αυτός και σηκώθηκε όρθιος. Τράβηξε δυο γενναίες ρουφηξιές λιβάνι, απογειώθηκε και ανήλθε στους ουρανούς.

Εκεί, πάνω σε ένα σύννεφο από λιβάνι, συνάντησε τον Χέντριξ, τον Λένον, την Τζόπλιν και τον Μπομπ Μάρλεϊ και χαμογέλασε γαλήνια...

Πάντα έβρισκα αδικαιολόγητο τον ντόρο που είχε προκαλέσει.

Βιβλίο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
..."το λιβάνι –όπως και το χασίς– περιέχει το ενεργό συστατικό Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)"...Το λιβάνι ή frankincense ΔΕΝ περιέχει THC όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες να το αγοράζεις νόμιμα δεκαετίες τώρα.Κάπως έτσι με μια casual ψεύτικη αναφορά του συγγραφέα αυτού διαδίδονται οι μύθοι και τα fake news ανάλογα με πιο αφήγημα βολεύουν.Ευχαριστώ, καλή Ανάσταση (σε όσους πιστεύουν) και καλό τριήμερο γενικά σε όλους
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πως είχε μεταφραστεί - και εκδοθεί - στα ελληνικά, ούτε πως είχε γίνει '' θρησκευτικό σκάνδαλο'' τότε.Αν θυμάμαι καλά κιόλας, εκείνη την περίοδο το ''θρησκευτικό σκάνδαλο'' της εποχής ήταν οι ταυτότητες, τότε που ο Χριστόδουλος κατέβαζε το χριστεπώνυμο πλήθος στους δρόμους γιατί ο Καραμανλής έπαιζε playstation, και κάποιος έπρεπε να κάνει και αντιπολίτευση σε αυτόν το τόπο.Πιο πολύ πάντως μου έκανε εντύπωση η επιλογή της μέρας δημοσίευσης του περιστατικού, παρά το περιστατικό καθ'αυτό. Εκδίδεται ένα ''βλάσφημο'' έργο, κάνουν μύνηση οι ''θιγόμενοι'' και την χάνουν όταν εκδικάζεται.Δεν ξέρω από που προκύπτει πως ο καλλιτέχνης κινδύνεψε να πάει φυλακή, λογικά και στο απίθανο ενδεχόμενο της καταδίκης του από το δικαστήριο, φυλακή δεν θυμάμαι για τέτοια θέματα τα τελευταία 40 χρόνια.( Φυλακή, όχι κράτηση ή πρωτόδικη καταδίκη )Για την ιστορία δεν ξέρω πως ήταν στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά δεν έχει πλάκα, τα ανέκδοτα με τον Χριστό και τους τουρίστες, τα καρφιά κλπ είναι κλάσης ανώτερα - και ντρέπομαι να σκεφτώ καν σύγκριση με life of brian κλπ.