Ανακαλύψτε 4 νέα ελληνικά κόμικς και 4 μουσικά βιβλία που αξίζουν

Ανακαλύψτε 4 νέα ελληνικά κόμικς και 4 μουσικά βιβλία που αξίζουν Facebook Twitter
1800: 1. Πατέρας, Θανάσης Καραμπάλιος
0

Τρέξιμο: Το μαρτύριο και η ηδονή

Inman Matthew (The Oatmeal)

Εκδόσεις ΟΞΥ

Ένα σατιρικό κόμικ για το τρέξιμο και όσους έχουν μανία με αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και το jogging έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας.

Πέρα από το τρέξιμο, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα, όπως γράφει στο οπισθόφυλλό του, και καμιά φορά το γιατί δεν είναι η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνει κάποιος στον εαυτό του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την ανάγνωσή του σε κάνει να θέλεις να βγεις στους δρόμους να τρέξεις.

O Συλλέκτης

Soloúp

Εκδόσεις Ίκαρος

Τέσσερα χρόνια μετά το Αϊβαλί, ο Soloύp επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή με πέντε καθημερινές ιστορίες κι ένα παραμύθι,των οποίων κοινός κρίκος είναι μια χωρισμένη οικογένεια.

Ο κακός λύκος είναι ο πατέρας που μάταια προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του. Πεταλούδες, γραμματόσημα, δαχτυλήθρες, δόντια, ταξί. Σκιές και μαύρες τρύπες. Μια παρέα στο καφενείο, ένα καναρίνι και μια διάρρηξη, δυο φίλοι, η πόρτα μιας πολυκατοικίας, η Κοκκινοσκουφίτσα.

Όλα μπλέκουν μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων, απλών ανθρώπων που δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μια γλυκόπικρη διάθεση. Δεν γίνεται να μη συγκινηθείς, ενώ δεν λείπουν τα φανταστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια.

Νύχτες με αέρα

Κυριάκος Μαυρίδης

Εκδόσεις ΚΨΜ

Μετά την εικονογράφηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, ο Κυριάκος Μαυρίδης επιχειρεί για άλλη μια φορά να κάνει κόμικ πέντε ποιήματα που παίρνουν θέση ενάντια στον φασισμό.

Στις σελίδες του Νύχτες με αέρα βρίσκουμε δουλειές σημαντικών ποιητών, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Λόρκα. Οι πρόσφυγες και ο ισπανικός εμφύλιος είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το κόμικ.

Στο τέλος κάθε ιστορίας ο ίδιος ο Μαυρίδης σχολιάζει τον τρόπο που σκέφτηκε να ζωντανέψει την πολιτική ποίηση μέσα από τα σχέδιά του, κάνοντας το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ραγιάδες, καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί σε ένα κόμικ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ευρωπαϊκές ιστορίες για σκοτεινούς και ρομαντικούς παρανόμους όπως ο Ρομπέν των Δασών.

1800: 1. Πατέρας

Θανάσης Καραμπάλιος

Εκδόσεις Jemma Press

Το πρώτο μέρος της ιστορίας με ήρωα τον Δημήτρη Καραμάνου, έναν οικογενειάρχη με κρυφό παρελθόν που προσπαθεί να επιβιώσει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, όμως, κι έτσι ο πρωταγωνιστής λαμβάνει ένα μήνυμα από έναν καπετάνιο που τον καλεί να αναλάβει δράση.

Ραγιάδες, καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί σε ένα κόμικ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ευρωπαϊκές ιστορίες για σκοτεινούς και ρομαντικούς παρανόμους όπως ο Ρομπέν των Δασών.

Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα 1974-2002

Γιώργος Μυζάλης

Εκδόσεις Fagotto

Μια άγνωστη και πιο σύγχρονη πλευρά του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού διερευνά ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης.

Ήταν πολιτικά τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά τη χούντα από καλλιτέχνες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.;

Ο Μυζάλης επιχειρεί να καταλάβει και να ορίσει τι σημαίνει ουσιαστικά «πολιτικό τραγούδι», κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Αντλεί το υλικό του από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις των δημιουργών με τους οποίους καταπιάνεται σε αυτή την αρκετά ενδιαφέρουσα απόπειρα.

To ροκ πέθανε, ζήτω το ροκ!

Απρόβλεπτες Εκδόσεις

Μια συλλογή από πιο «σοβαρές» αναλύσεις για το ροκ, τις διάφορες εκφάνσεις του στην ελληνική κοινωνία αλλά και τις πιο περίεργες μουσικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί τελευταία.

Οι συντάκτες των κειμένων καταπιάνονται με διάφορα θέματα, από την ηλικιακή ταυτότητα των σύγχρονων ρόκερ, το φύλο και την ανεξάρτητη αθηναϊκή σκηνή μέχρι το χιπ-χοπ και τη μουσική από βιντεοπαιχνίδια. Θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις τις οποίες απαντούν με ακαδημαϊκό τρόπο που δεν αποθαρρύνει τον απλό αναγνώστη και μουσικόφιλο.

Το βιβλίο είναι μια ακόμη πετυχημένη προσθήκη στις μελέτες που έχουμε δει τελευταία και αφορούν τις ελληνικές υποκουλτούρες.

Μαύρη Ψυχή

Nina Simone

Εκδόσεις Σέλας

Η ζωή της θρυλικής Nina Simone, όπως την αφηγείται η ίδια στην επίσημη αυτοβιογραφία της. Στο Μαύρη Ψυχή (στα αγγλικά ο τίτλος είναι Ι put a spell on you) ρίχνει φως στη συχνά παρεξηγημένη και πολυτάραχη πορεία της.

Παιδί-θαύμα στο πιάνο, μιλάει για τα όνειρα που είχε μεγαλώνοντας, πριν τα συνθλίψει ο ρατσισμός σε μια ταραγμένη εποχή για τις ΗΠΑ. Από μικρή αφιέρωσε τη μουσική και τη ζωή της στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Η προσωπική της εμπειρία σκιαγραφεί πετυχημένα το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα εκείνης της εποχής, που υιοθέτησε το τραγούδι της «To be young, gifted, and black» ως τον ύμνο της αλλαγής.

Ο ήχος της πόλης

Charlie Gillett

Εκδόσεις Κουκκίδα

Ο Ήχος της πόλης είναι ένα από τα πιο επιδραστικά και σημαντικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για το rock 'n'roll. Ο Βρετανός Charlie Gillett, που ξεκίνησε να το γράφει ως μια εργασία για το μεταπτυχιακό του, ερευνά εξονυχιστικά το μουσικό είδος που διαμόρφωσε όσο κανένα άλλο την ποπ κουλτούρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Gillett αφηγείται ένα συναρπαστικό χρονικό που ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και φτάνει μέχρι το '70, αναλύει όλες τις κοινωνικές συνθήκες και τις αιτίες που έκαναν μια γενιά να χορεύει στον πυρετό του swing, των big bands, αλλά και τα πρόσωπα, τα συγκροτήματα και τους μουσικούς που πρωταγωνίστησαν σε αυτό.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ