Πλασιέ σε υπαρξιακή κρίση

Πλασιέ σε υπαρξιακή κρίση Facebook Twitter
0

«Eίμαι καταραμένος» σκέφτεται ο Mπάνι Μανρό σε μια ξαφνική κρίση αυτογνωσίας, σαν κι αυτή που έχουν οι ετοιμοθάνατοι. Νιώθει πως κατά βάθος έχει κάνει ένα τραγικό λάθος, αλλά αυτή η διαπίστωση διαρκεί όσο ένας τρομακτικός χτύπος της καρδιάς και χάνεται - αφήνοντάς τον μόνο σε ένα δωμάτιο στο Grenville Hotel, με το εσώρουχό του και τίποτα άλλο παρά τον εαυτό του και τις ορέξεις του. Κλείνει τα μάτια και φαντάζεται ένα σπάνιο αιδοίο, μετά κάθετε στην άκρη του κρεβατιού και σε αργή κίνηση ακουμπά στο κεφαλάρι του κρεβατιού». Έι, αυτός ο τύπος είναι ο νέος ήρωας του Νικ Κέιβ. Όσο και αν ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτόν, θα πρέπει να περιμένουμε, όπως και άλλες τριάντα μία χώρες, μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε όσες χώρες έχουν πάρει τα δικαιώματα. Η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των πρώτων, χάρη στις εκδόσεις Τόπος που εξασφάλισαν τα δικαιώματα για το Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό, το νέο μυθιστόρημα του Νικ Κέιβ. Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο του βιβλίο And the Ass Saw the Angel, ο Κέιβ γράφει το πέμπτο του βιβλίο (είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του) με ήρωα τον Μπάνι, έναν πλασιέ που αναζητά την ψυχή του. Πρόκειται για ένα road novel γραμμένο με πικρό χιούμορ και πνιγμένο στα ναρκωτικά, στο σεξ και στο αλκοόλ. Καμία έκπληξη στην πλοκή δηλαδή από τον άνθρωπο για τον οποίο το «Rolling Stone» έγραψε: «O Nικ Κέιβ προφανώς θα ζήσει για πάντα, απλά και μόνο επειδή ο διάβολος τον φοβάται».

Ο Μπάνι Μανρό είναι ένας πλασιέ που, ύστερα από την αυτοκτονία της γυναίκας του, ταξιδεύει μαζί με το γιο του στις ακτές της νότιας Αγγλίας ζητώντας απεγνωσμένα να σώσει την ψυχή του... Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν θα γοητεύσει μόνο τους θαυμαστές του μουσικού Κέιβ αλλά και όλους της φίλους της καλής λογοτεχνίας, οι οποίοι θα ανακαλύψουν ένα σπινθηροβόλο κείμενο που συνδυάζει τις εμμονές του μουσικού και διανοούμενου Κέιβ με μια πλοκή απολαυστική και απαιτητική ως προς το λογοτεχνικό και υπαρξιακό της υπόβαθρο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ