Νωρίς το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία το νικητή ή τη νικήτρια όχι μόνο του φετινού αλλά και του περσινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο είχε ματαιωθεί λόγω των αποκαλύψεων πρωτοφανών οικονομικών και σεξουαλικών σκανδάλων που υπονόμευσαν την ίδια της την υπόσταση με αποκορύφωμα την καταδίκη σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία του βιασμού για τον Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο επιφανούς μέλους της Ακαδημίας (της Κριστίνα Φρόστερσον, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της στον θεσμό) πέρσι τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος πάντως της επιτροπής του βραβείου Άντερς Όλσον τονίζει σε δηλώσεις του τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που ισχύουν από φέτος και δηλώνει πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί στα βραβεία του 2018 και του 2019 η «ανδρο-κεντρική» (μόλις οι 14 από τους 114 κατόχους του βραβείου ήταν γυναίκες) και η «ευρω-κεντρική» προσέγγιση που βάρυνε τις επιλογές του παρελθόντος.
Ως ακραίο αουτσάιντερ στη σχετική «στοιχηματική» λίστα κατατάσσεται το όνομα του συγγραφέα των βιβλίων της σειράς "Game of Thrones" Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν με απόδοση 250 προς 1.
Φαβορί για τα φετινά βραβεία θεωρούνται γυναίκες συγγραφείς με μακρά προσφορά στη λογοτεχνία, όπως η Ρωσίδα Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, η αποκαλούμενη και «βασίλισσα της λογοτεχνικής Καραϊβικής» Μαρίζ Κοντέ από τη Γουαδελούπη, η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ και από το αγγλόφωνο σύμπαν η Μάργκαρετ Άτγουντ και η ποιήτρια Αν Κάρσον.
Από τους άντρες συγγραφείς, φαβορί θεωρούνται ο Ούγγρος μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Λάσλο Κρασναχορκάι, ο 80χρονος πλέον Κενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Βα Τιονγκ και το «αιώνιο φαβορί» των βραβείων τις τελευταίες δεκαετίες, ο διάσημος Γιαπωνέζος συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι.
Όπως κάθε χρόνο, στον χορό της σπέκουλας γύρω από το όνομα του νικητή ή της νικήτριας του βραβείου, έχουν μπει γερά και οι διάφορες εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες μοιάζουν να εναρμονίζονται με το πνεύμα της προέδρου της επιτροπής και πάνω-κάτω δίνουν τις εξής αποδόσεις για τις φετινές υποψηφιότητες (είτε για το «εξ αναβολής» περσινό βραβείο είτε για το φετινό):
4/1 για την Αν Κάρσον, 5/1 για την Μαρίζ Κοντέ, 8/1 για τον Μουρακάμι, για τον Βα Τιονγκ και για την Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, 10/1 για την Μάργκαρετ Άτγουντ και για την Όλγκα Τοκάρτσουκ και στις πιο κάτω «θέσεις» γύρω στο 20/1 για τον Κρασναχορκάι αλλά και για «ιερά τέρατα» της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας όπως ο Μίλαν Κούντερα και ο Πέτερ Χάντκε.
Ως ακραίο αουτσάιντερ στη σχετική «στοιχηματική» λίστα κατατάσσεται το όνομα του συγγραφέα των βιβλίων της σειράς "Game of Thrones" Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν με απόδοση 250 προς 1.
σχόλια