Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
0

1.

«Το ρομάντζο της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Είναι ένα βιβλίο που με συντροφεύει πάνω από 20 χρόνια, καθώς παρουσιάζει με καταπληκτικό σασπένς και λογοτεχνική, αλλά και θεατρική ιδιοφυΐα τη δομή του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος αλλά και της σκέψης των ανθρώπων που αποτελούν κρίκους της αλυσίδας των θυτών, των θυμάτων και των ενδιάμεσων, δηλαδή των αναρριχώμενων μικροαστών, την εποχή του Μεσοπολέμου, που μοιάζει ανατριχιαστικά με τη δική μας.

2.

«Οι χαμένες ψευδαισθήσεις» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Κλασικό αριστούργημα που με συγκλόνισε γιατί παρουσιάζει τη ζωή του ποιητή, ενώ η φιλοδοξία του γίνεται ισχυρότερη από την έμπνευσή του, σε αντίστιξη με τη ζωή ενός επιστήμονα που η προσήλωσή του στον στόχο του είναι το κύριο μέλημά του. Και όλο αυτό μέσα στο κύκλωμα των διαπλοκών της εξουσίας και της αγοράς του πνεύματος και του πολιτισμού την εποχή όπου εμφανίζεται ο Τύπος, δηλαδή στην απαρχή του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και αποδεικνύει με πολύ πειστικό τρόπο πόσο βαθιά μπορεί να διαφθείρει τον γνήσιο ποιητή και καλλιτέχνη η μεγάλη ανάμειξη με το μαγείρεμα και τις διαπλοκές της αγοράς και της διαφήμισης, προκειμένου να γίνει διάσημος, και να τον απομακρύνει από την έμπνευση και τη δημιουργία.

3.

«Η κρίσιμη καμπή» του Κλαους Μαν

Ένα βιβλίο που μου πρότεινε η Μάγδα Κοτζιά, εκδότρια του Εξάντα, πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ημερολόγιο του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Κλάους Μαν την εποχή του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Μια αδυσώπητη εξιστόρηση της ανόδου του ναζισμού και της πτώσης του, από τότε που στον μέσο όρο των γερμανόφωνων φαινόταν ως πρόοδος μέχρι την περίοδο που απέδειξε τους σκοτεινούς και πραγματικούς του στόχους, όπως καταγράφεται στη συνείδηση ενός ελάσσονος λογοτέχνη, που όμως είχε το σθένος να αντιταχθεί στον ναζισμό από την αρχή ως το τέλος.

4.

«Οι εξομολογήσεις ενός απατεώνα» του Τόμας Μαν

Το τελευταίο και ημιτελές μυθιστόρημα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα μού άφησε –και γι' αυτό το αγάπησα τόσο– την ωραιότερη περιγραφή του κινήτρου που κάνει έναν ηθοποιό να θέλει να βγαίνει στη σκηνή. Στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου περιγράφεται η επίσκεψη ενός μικρού αγοριού στο θέατρο και η επαφή του πρώτα με τη λάμψη της παράστασης και αμέσως μετά με τον κόσμο των παρασκηνίων και την ανεστραμμένη εικόνα της ομορφιάς που είδε πάνω στη σκηνή.

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
Μάνια Παπαδημητρίου

5.

«Οι Πρόζες» του Σάμουελ Μπέκετ

Μπορείς να διαβάζεις ένα κομματάκι κάθε μέρα και να νιώθεις ότι έχει γραφτεί για τη ζωή μας σήμερα.

6.

«Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Είναι το ωραιότερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Με τάραξε στην εφηβεία μου και με ταράζει διαφορετικά κάθε φορά που το διαβάζω.

7.

Τα ποιήματα του Καβάφη

Καταφεύγω πολύ συχνά στις λέξεις τους γιατί μιλούν για τη στιγμή σαν να 'ναι ολόκληρη η ζωή μας.

8.

Τα ποιήματα και τα πεζά του Ελύτη

Έχουν τον ωραιότερο τρόπο να μιλούν για την Ελλάδα και τον έρωτα.

9.

«Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δ. Χατζή

Κυρίως για τη Μαργαρίτα Περδικάρη.

10.

«Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ
Για τη σκηνή της Ροζαλίντας που ντυμένη αγόρι κάνει μάθημα στον Ορλάντο που αγαπά, για το πώς θα πάψει να ερωτεύεται τις γυναίκες. Και για τον μονόλογο του μελαγχολικού Ιάκωβου για τον άνθρωπο και πώς τον αλλάζει ο χρόνος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ