«Θα γίνει της Κορέας». Τι ξέρουμε για τους Έλληνες που πολέμησαν σε έναν άγνωστο για πολλούς πόλεμο

«Της Κορέας» Facebook Twitter
Η πρώτη αποστολή του εκστρατευτικού σώματος από αξιωματικούς και οπλίτες του τακτικού στρατού συγκροτήθηκε στη Λαμία.
0

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ», ήταν μια παροιμιώδης φράση που ακουγόταν στην Ελλάδα μέχρι και τη δεκαετία του 1980, για να δείξει την αναστάτωση, την ένταση, τη σύγκρουση, την αναταραχή, το ανακάτωμα. Η αναφορά της φράσης ήταν ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953), στον οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα με το περίφημο Εκστρατευτικόν Σώμα Ελλάδος εις Κορέαν (ΕΚΣΕ).

Ο πόλεμος αυτός, ένα από τα κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου, ξεχάστηκε γρήγορα στον δυτικό κόσμο. Ήταν όμως η σύγκρουση που διαμόρφωσε οριστικά τον χάρτη της κορεατικής χερσονήσου με τα δύο κράτη που ξέρουμε σήμερα (Βόρεια και Νότια Κορέα) και συνέβαλε στην ανάδυση της Κίνας ως του δεύτερου ισχυρού πόλου της «κομμουνιστικής επικράτειας», με πρώτο τη Σοβιετική Ένωση.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ασία τον Αύγουστο του 1945, η Κορέα, που βρισκόταν υπό την κυριαρχία της ηττημένης πλέον Ιαπωνίας, απελευθερώθηκε και μοιράστηκε σε δύο ζώνες: στη Βόρεια, υπό την κατοχή του σοβιετικού στρατού, και στη Νότια, υπό την κατοχή του αμερικανικού στρατού. Το νοητό όριο μεταξύ των δύο ζωνών είναι ο μυθιστορηματικός 38ος παράλληλος.

Τον Φεβρουάριο του 1946 σχηματίστηκε στη Βόρεια Κορέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον κομμουνιστή Κιμ-Ιλ-Σουνγκ. Στις 25 Ιουνίου 1950, ο Κιμ, έχοντας την έγκριση και την υποστήριξη του Στάλιν, εισέβαλε στη Νότια Κορέα, αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ. Ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός και η αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού πληροφοριών, που ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στο Τόκιο, στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ, είχε θεωρήσει ότι η εισβολή ήταν ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο.

Οι Αμερικανοί δεν άργησαν όμως να αντιδράσουν, αιφνιδιάζοντας με τη σειρά τους τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες θεωρούσαν ότι ο Νότια Κορέα ήταν αναλώσιμη. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν φαίνεται να είχε δηλώσει ότι η Κορέα ήταν η Ελλάδα της Άπω Ανατολής. Και ότι έπρεπε και στην Κορέα να κρατήσουν την ίδια αποφασιστική στάση που είχαν κρατήσει και στον ελληνικό Εμφύλιο.

Κι έτσι άρχισε ένας πόλεμος που διήρκεσε 37 μήνες και έφερε αντιμέτωπες στην Κορεατική Χερσόνησο τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών με τις κομμουνιστικές. Μπορεί οι Αμερικανοί να αποτελούσαν περισσότερο από το 50% των δυνάμεων στην Κορέα, αλλά τυπικά όλος ο στρατός ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Στην πραγματικότητα, τη στρατιωτική ευθύνη είχαν οι Αμερικανοί, με τον στρατηγό Μακάρθουρ. Η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον στρατό ήταν των Νοτιοκορεατών, με 40%. Το υπόλοιπο 10% αποτελούσαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αιθιοπία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κολομβία, την Ολλανδία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο που συμμετείχε με μια διμοιρία σαράντα τεσσάρων ανδρών.

Η Ελλάδα τότε δεν ήταν ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1949. Αλλά η απόφαση της ηγεσίας της να στείλει εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα ήταν μια έμπρακτη εκδήλωση του ότι ήθελε να ανήκει οριστικά στον δυτικό κόσμο.

Στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1950 ήταν αντικείμενο μεγάλης φιλολογίας και φημολογίας το πώς επιλέγονταν οι άνδρες για την Κορέα ή ποια ήταν τα κίνητρά τους. Άλλοι θεωρούσαν ότι επιλέγονταν άνδρες αριστερών φρονημάτων που στέλνονταν στην Κορέα τιμωρητικά. Άλλοι πίστευαν ότι όσοι στέλνονταν ήταν ακραίοι δεξιοί.

Ο ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Γιώργος Α. Καζαμίας στο βιβλίο του Η Ελλάδα και ο Πόλεμος της Κορέας (εκδόσεις Βιβλιοπωλείου της Εστίας) παρουσιάζει αυτόν τον «ξεχασμένο» πόλεμο μέσα από την οπτική της ελληνικής συμμετοχής και φυσικά μέσα από την οπτική των ελληνικών πηγών, αρκετές από τις οποίες είναι μαρτυρίες στρατιωτών.

Η έκδοση, που καλύπτει ένα βασικό κενό γνώσης για κεφάλαιο της εντελώς πρόσφατης ιστορία μας, συμπίπτει με την συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την ανακωχή και το τέλος του πολέμου της Κορέας (Ιούλιος 1953).

KOREA
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Γιώργος Α. Καζαμίας, Η Ελλάδα και ο Πόλεμος της Κορέας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Σελ.: 230.

Η πρώτη αποστολή του εκστρατευτικού σώματος από αξιωματικούς και οπλίτες του τακτικού στρατού συγκροτήθηκε στη Λαμία. Μετά από εκπαίδευση και εμβολιασμούς η αποστολή επιβιβάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 1950 σε νυχτερινή αμαξοστοιχία για την Αθήνα.

Στις 14 Νοεμβρίου το εκστρατευτικό σώμα παρέλαβε την πολεμική σημαία από τον βασιλιά Παύλο σε τελετή που έγινε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Την επόμενη μέρα οι άνδρες μεταφέρθηκαν στον Πειραιά και επιβιβάστηκαν στο αμερικανικό οπλιταγωγό General W.G.Haan για το ταξίδι προς την Κορέα που θα διαρκούσε είκοσι πέντε μέρες.

Πάνω στα αμερικανικά οπλιταγωγά οι Έλληνες στρατιώτες δοκίμαζαν πρωτοφανείς εμπειρίες: δίσκοι φαγητού με ξεχωριστές θέσεις για σαλάτα, σούπα, φρούτο κ.λπ αντί για την καραβάνα· το άγνωστο ποτό κόκα-κόλα και το «θαύμα της τεχνολογίας», ο αυτόματος πωλητής της· ο κινηματογράφος, το νοσοκομείο και το οδοντιατρείο που υπήρχαν στο πλοίο.

Η μόνιμη δύναμη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος αποτελούνταν σταθερά από 1.000 άνδρες. Με την άφιξη κάθε αποστολής σχηματιζόταν ένα τμήμα επαναπατριζόμενων. Στα τρία χρόνια του πολέμου υπηρέτησαν συνολικά στην Κορέα 5.000 άνδρες σε μια εποχή που η δύναμη του ελληνικού στρατού ήταν 200.000 άνδρες.

Οι επαναπατριζόμενοι παρέδιδαν τον οπλισμό τους στους καινούργιους και πριν αναχωρήσουν από την Κορέα επισκέπτονταν το νεκροταφείο, όπου είχαν ταφεί  οι νεκροί συνάδελφοί τους. Ο αριθμός των Ελλήνων που σκοτώθηκαν στην Κορέα ήταν 183.

κορεα Facebook Twitter
Ελληνικό τάγμα στην Κορέα τον Μάρτιο του 1952.

Εκτός από τον στρατό ξηράς, στον πόλεμο είχε πάρει μέρος και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με σμήνος επτά αεροπλάνων τύπου Ντακότα. Από τα αεροπλάνα το ένα γλίστρησε σε αεροδιάδρομο και πυρπολήθηκε από τους χειριστές του για να μην πέσει στα χέρια των Κινέζων που προέλαυναν, ενώ άλλα τρία χάθηκαν σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις μαζί με τα πληρώματά τους, συνολικά 12 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.=

Στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1950 ήταν αντικείμενο μεγάλης φιλολογίας και φημολογίας το πώς επιλέγονταν οι άνδρες για την Κορέα ή ποια ήταν τα κίνητρά τους. Άλλοι θεωρούσαν ότι επιλέγονταν άνδρες αριστερών φρονημάτων που στέλνονταν στην Κορέα τιμωρητικά. Άλλοι πίστευαν ότι όσοι στέλνονταν ήταν ακραίοι δεξιοί.

Όσο για τα κίνητρα, αυτά ήταν οικονομικά, καθώς κάθε Έλληνας στρατιώτης είχε αμοιβή 20 δολάρια τον μήνα, ποσό που ήταν σημαντικό. Φαίνεται όμως ότι τα πολιτικά φρονήματα δεν έπαιζαν ρόλο και ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή ήταν η καλή διαγωγή του στρατιώτη. Σημαντική ήταν και η συμβολή της τύχης.

Η πρώτη μαρτυρία για τον πόλεμο της Κορέας-ματιά στον πόλεμο από τα κάτω παρουσιάζεται το 1961. Είναι το βιβλίο Τα ηρωικά κατορθώματα του ελληνικού στρατού στην Κορέα του Χαράλαμπου Γκιόλια που είχε συμμετάσχει στο πρώτο εκστρατευτικό σώμα ως απλός στρατιώτης.

Ακολουθούν μερικές ακόμη μαρτυρίες στρατιωτών που εκδίδονται τα επόμενα χρόνια έως και πρόσφατα. Δίπλα στις μαρτυρίες υπάρχουν και οι ανταποκρίσεις των πολεμικών ανταποκριτών. Ανάμεσά τους αυτές του Γιώργου Καράγιωργα με τίτλο Οι Έλληνες στην Κορέα (1953) και του Κίμωνα Σκορδίλη, Πεθαίνω για την Ελλάδα - Οι Έλληνες εις την Κορέαν (1954). 

Πάντως, το αποτύπωμα του Πολέμου της Κορέας στην ελληνική τέχνη είναι πολύ μικρό. Τον βρίσκουμε, ας πούμε, στο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, Ο Θείος Τάκης, ενώ έχει κεντρικό ρόλο στο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, Πρωινή Γαλήνη. Τον βρίσκουμε επίσης στην ταινία του Νίκου Τζίμα, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο.

Γενικά, όμως, ο πόλεμος είναι ξεχασμένος. Και για πολλούς ένα μακρινό, άγνωστο επεισόδιο.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ