Ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση αποβλήτων

Ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση αποβλήτων Facebook Twitter
Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, καθώς οι επιπτώσεις της επιστρέφουν σε εμάς, υπονομεύοντας το μέλλον και την επιβίωσή μας.
0
Χρήστος Ταραντίλης
Χρήστος Ταραντίλης,
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ,
Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΕ) υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση παράγονται περισσότεροι από 25 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 30 % συλλέγεται για ανακύκλωση, ενώ έως και 500.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν σε ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, όπως η Μεσόγειος και ο Αρκτικός Ωκεανός.

Απέναντι στις ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος, η ΕΕ έχει δεσμευτεί στην υιοθέτηση ενός κοινού οράματος και προσανατολισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια περισσότερο «κυκλική» προσέγγιση, με έμφαση στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών (κατά το δόγμα «Reduce, Reuse, Recycle») αλλά και την προώθηση περισσότερο βιώσιμων υλικών. 

Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, καθώς οι επιπτώσεις της επιστρέφουν σε εμάς, υπονομεύοντας το μέλλον και την επιβίωσή μας. Ωστόσο, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που κατέχει η βιομηχανία πλαστικών στην ευρωπαϊκή οικονομία, το διακύβευμα της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030 και της ανάληψης δράσης στις χώρες της ΕΕ είναι μεγάλο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η πρόκληση αυτή σε ευκαιρία για καινοτομία, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από μη-παρεμβατικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε ατομικό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία υιοθετήθηκαν πρακτικές με στόχο τη μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικών, τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας, την επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών αλλά και τη λογοδοσία των παραγωγών επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι αλλαγές αυτές, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, συχνά γίνονται αποσπασματικά και περιορίζονται κυρίως στα νοικοκυριά, τον δημόσιο τομέα, το λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα και να επεκταθούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία. 
 

Στη διαχείριση του τρίπτυχου της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της μείωσης της ταφής αποβλήτων αναμένεται να συμβάλουν θετικά η ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης του σχεδίου δράσης, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, LIFE+), η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιμορφώσεων, η τυποποίηση κανόνων και καλών πρακτικών, καθώς και δράσεις ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα των πλαστικών. 

Σε αυτή τη βάση, οι Οδηγίες (ΕΕ) 2018/851 και 2018/852 που ενσωματώνονται εναργώς στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελούν τον οδικό χάρτη που διασφαλίζει την ποιότητα, το εύρος και την απήχηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων για την περίοδο 2021-2030, όσον αφορά όλο το φάσμα αποβλήτων. 

Πρόκειται για μια καινοτόμο θεσμική παρέμβαση, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο για τη «θεραπεία» του προβλήματος της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων: αστικά, βιομηχανικά, γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα (λ.χ. αμίαντος, PCB/PCT, απόβλητα υγειονομικών μονάδων), οικοδομικά απόβλητα, καθώς και ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση (λ.χ. απόβλητα ελαίων, οχήματα που βρίσκονται το τέλος του κύκλου ζωής,  μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κ.ά.).

Ειδικότερα, σε πλήρη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, υποστηρίζονται μοντέλα βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία προς την κατεύθυνση των κυκλικών λύσεων (σχεδιασμός, παραγωγή και χρήση προϊόντων που προωθούν την επισκευασιμότητα, την ανθεκτικότητα και την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων).

Υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύεται ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), θεσπίζεται το πλαίσιο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών βάσει της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», εκσυγχρονίζεται το τέλος ταφής και  υιοθετούνται μέτρα διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων, που  μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του πλαισίου, επιβεβαιώνοντας τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους.

Τέλος, στη διαχείριση του τρίπτυχου της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της μείωσης της ταφής αποβλήτων αναμένεται να συμβάλουν θετικά η ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης του σχεδίου δράσης, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, LIFE+), η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιμορφώσεων, η τυποποίηση κανόνων και καλών πρακτικών, καθώς και δράσεις ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα των πλαστικών. 

Το καταναλωτικό μας αποτύπωμα αλλάζει και μαζί αλλάζει η κουλτούρα για την προστασία του περιβάλλοντος και μετουσιώνεται σε στοχευμένες δράσεις και πρακτικές με αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για συμπερίληψη της περιβαλλοντικής διάστασης στο πολιτικο-οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου, προτάσσει την πρόληψη ως κορυφαία προτεραιότητα στην Εθνική Στρατηγική για την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και αναδεικνύει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα ως θεμελιώδη αξία της κοινωνίας μας. Ο άνθρωπος αποτελεί την αιτία αλλά και τη λύση του προβλήματος.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Tο πλαστικό τσουνάμι που έφερε η πανδημία θα μείνει εδώ για δεκάδες χρόνια»

Περιβάλλον / «Tο πλαστικό τσουνάμι που έφερε η πανδημία θα μείνει εδώ για δεκάδες χρόνια»

Μιλά στη LiFO ο χημικός μηχανικός, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων, Αντώνης Μαυρόπουλος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι γίνεται με την ανακύκλωση και με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα σήμερα;

Περιβάλλον / Τι γίνεται με την ανακύκλωση και με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα σήμερα;

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αποβλήτων (ISWA) Αντώνης Μαυρόπουλος μιλά για τις προόδους αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα της διαχείρισης των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης στην Αττική προτείνοντας μια σειρά βιώσιμες λύσεις, ενώ αναφέρεται και στο –αλλού θετικό, αλλού αρνητικό– οικολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάθε Κουτί Μετράει: Οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης έδωσαν δυναμικό «παρών» σε 15 χώρες στα πλαίσια του πρώτου European Recycling Tour

Market news / Κάθε Κουτί Μετράει: Οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης έδωσαν δυναμικό «παρών» σε 15 χώρες στα πλαίσια του πρώτου European Recycling Tour

Με μια ιδιαίτερη δράση ανακύκλωσης, το Κάθε Κουτί Μετράει «κατέκτησε» περισσότερα από 19 αξιοθέατα της Ευρώπης για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Guest Editors / Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ