Ένας κοινός συνδετικός κρίκος στις πρακτικές τους είναι η πειραματική προσέγγιση και η χρήση διαφορετικών μέσων, που οδηγούν σε μία πολυδιάστατη ερμηνεία της αφαίρεσης.
Οι τρεις καλλιτέχνες, ο καθένας με ξεχωριστό υπόβαθρο, συνδυάζουν παραδοσιακές και σύγχρονες πρακτικές, διευρύνοντας τα όρια της υλικότητας και της τεχνικής. Στο έργο τους, η αφαίρεση δεν αποτελεί απλώς αισθητική επιλογή αλλά μία διαδικασία διαμορφωμένη από τη σχέση του καλλιτέχνη με το μέσο του.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη νέα μας συνεργασία με τον Βρετανό καλλιτέχνη Marcus Aitken, ο οποίος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από αυτήν την έκθεση. Ο Aitken είναι γνωστός για τη δυναμική και καινοτόμο προσέγγισή του στη ζωγραφική, συνδυάζοντας έντονες, αυθόρμητες χειρονομίες με πειραματικές υφές που ενισχύουν την ενέργεια του καμβά. Το έργο του εξερευνά την υλικότητα, την τυχαιότητα και την αλληλεπίδραση του χρώματος και του χώρου, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό αφηρημένο σύμπαν.
Η Ελληνίδα καλλιτέχνης Melina Georgouda παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στη σύγχρονη αφαίρεση. Τα ξεχωριστά της έργα δημιουργούν έναν οπτικό διάλογο που συγχωνεύει το χρώμα με τη χειρονομιακή έκφραση. Στα έργα που παρουσιάζονται, το μπλε και το ροζ κυριαρχούν ως κεντρικά χρωματικά πεδία, προκαλώντας συναισθηματικές και αισθητικές αντιδράσεις. Οι γραμμικές λεπτομέρειες που ενσωματώνει στις επιφάνειες προσδίδουν διαφάνεια και κίνηση, σαν να καταγράφουν μια συνεχή εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ γεωμετρίας και ρευστότητας. Το έργο της χαρακτηρίζεται από την ένταση ανάμεσα στη σταθερότητα του χρώματος και την ευαισθησία των παρεμβάσεών της, δημιουργώντας ένα δυναμικό παιχνίδι φωτός και υφής που αιχμαλωτίζει τον θεατή.
Τέλος, είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στον χώρο μας τη Joanna Burtenshaw. Το έργο της Burtenshaw, όπως αποδεικνύεται στο έργο που εκτίθεται, κατασκευάζει έναν κόσμο όπου η αφαίρεση συναντά τη λεπτότητα των τονικών μεταβάσεων και τη διαφάνεια των στρωματοποιημένων μορφών. Σε αυτό το έργο, οργανικές μορφές και ρευστές γραμμές δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης, ενώ γήινες και παστέλ αποχρώσεις ισορροπούν ανάμεσα στη γαλήνη και τη ζωντάνια της σύνθεσης. Η Burtenshaw εξερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ χώρου και αντίληψης, καλώντας τους θεατές να εμβαθύνουν σε έναν αφηρημένο διάλογο που ταλαντεύεται ανάμεσα στο απτό και το άυλο. Η τέχνη της, γεμάτη ευαισθησία και πειραματισμό, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αισθητικής εμπειρίας και συναισθηματικής απήχησης.
Marcus Aitken
Ο Marcus Aitken είναι ένας καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, που έχει αναγνωριστεί για τα δυναμικά και προκλητικά έργα του, τα οποία χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό υπερθέματος, φθοράς και ανάμιξης για να δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη επιφάνεια. Απόφοιτος του University of the Arts London, απέκτησε το πτυχίο του στην Εικονογράφηση από το London College of Communication (2009–2012), μετά την ολοκλήρωση ενός προπαρασκευαστικού προγράμματος στο Camberwell College of Arts (2008–2009). Ο Marcus έχει εκθέσει το έργο του διεθνώς, με σημαντικά σημεία αναφοράς τη solo έκθεση στο MOB στη Μαδρίτη (2023), την δημόσια ανάθεση για την 200η επέτειο των Εθνικών Γκαλερί του Λονδίνου (2024) και τις συνεργασίες του, όπως η LVT x Marcus Aitken στο The Webster στο Μαϊάμι (2022). Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Nitra Gallery στην Αθήνα (2025), στην Art Pistol Gallery στο Γλασκώβη (2024) και στην Turner Art Perspective στο Λονδίνο (2023). Η καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει καλλιτεχνικές κατοικίες στην Τοσκάνη της Ιταλίας (2022) και στο Vault Project στο Λονδίνο (2021). Επιπλέον, ο Marcus έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις τέχνης, όπως η The Other Art Fair και η The Affordable Art Fair, αντανακλώντας την αυξανόμενη επιρροή του στην σύγχρονη σκηνή της τέχνης.
Joanna Burtenshaw
Η Joanna Burtenshaw είναι μια καλλιτέχνης, του έργου της οποίας η αφαίρεση επηρεάζεται βαθιά από το πλούσιο υπόβαθρό της στην αρχιτεκτονική. Εκπαιδευμένη στο Royal College of Art και στο Bartlett School of Architecture, η Joanna εργάστηκε για χρόνια ως αρχιτέκτονας, βελτιώνοντας την κατανόηση της μορφής, της δομής και του χώρου. Αυτή η εμπειρία ενημερώνει την καλλιτεχνική της πρακτική, όπου συνδυάζει την αρχιτεκτονική ακρίβεια με μια αυθόρμητη και ενστικτώδη προσέγγιση στην αφαίρεση. Το έργο της αντλεί έμπνευση από τον φυσικό κόσμο — τα μεταβαλλόμενα στρώματα και τις υφές τοπίων, την αλληλεπίδραση του φωτός και του αέρα και τις μεταμορφώσεις που φέρνουν ο χρόνος και οι εποχές. Η διαδικασία της Joanna ξεκινά με ερωτήσεις και προκλήσεις, που προκύπτουν από τις μνήμες ή τις φαντασιώσεις της για τοπία, τις οποίες λύνει μέσω δυναμικών αποφάσεων για το χρώμα και τη μορφή.
Μελίνα Γεωργούδα
Η Μελίνα Γεωργούδα είναι μια καλλιτέχνης, των έργων της οποίας η αφηρημένη δημιουργία ερευνά τα συναισθηματικά τοπία της ανθρώπινης εμπειρίας. Με υπόβαθρο στον σχεδιασμό μόδας από την Polimoda στη Φλωρεντία και το FIT στη Νέα Υόρκη, καθώς και τον σχεδιασμό υποδημάτων στο ARS Sutoria Institute στο Μιλάνο, η καλλιτεχνική πορεία της Melina ξεκίνησε στον κόσμο του σχεδιασμού. Μετά από 25 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση λιανικής πώλησης υποδημάτων, μεταπήδησε πλήρως στην τέχνη, σπουδάζοντας υπό την καθοδήγηση της διάσημης καλλιτέχνιδας Ράνιας Εμμανουηλίδου στη σχολή τέχνης Les Yper Yper. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλές σημαντικές εκθέσεις, όπως στην τριλογία έκθεσης “What’s Inside” (2024) στη Γκαλερί Lola Nikolaou στη Θεσσαλονίκη και στην ομαδική έκθεση “Visualbility Vol.2” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2024). Έχει επίσης συμμετάσχει στη γνωστή σειρά Love Me Tender στην Alma Gallery στην Αθήνα και στη Γκαλερί Lola Nikolaou στη Θεσσαλονίκη (2022). Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, η δημιουργική της όραση έχει επεκταθεί σε μοναδικές συνεργασίες, όπως ο σχεδιασμός περιορισμένων εκδόσεων κιμονό και μαντηλιών με τη σχεδιάστρια μόδας Athena P. Gerard και η δημιουργία έργων τέχνης για ετικέτες κρασιού με τον Νίκο Νυφούδη και το οινοποιείο Ασλάνης.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0