Ο Έλληνας Θεός Ποσειδώνας – ο πρωταρχικός “υποκινητής και δαμαστής” των σεισμών και κυμάτων, η τρίαινα των θαλασσών – είναι, σύμφωνα με το μύθο, και ο δημιουργός του Αλόγου. Η γενεαολογία του Αλόγου μέσα από τις αποδράσεις του Ποσειδώνα γέννησε τον Αρίωνα, τον πιο γρήγορο από τους μυθικούς επιβήτορες, αλλά, ακόμα πιο αξιοσημείωτα, και τον φτερωτό Πήγασο, ο οποίος γεννήθηκε μέσα από το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας.

 

Ο Φίλιππος Τσιάρας ακολουθεί τα βήματα των μυθοποιών δημιουργώντας ένα σύμπαν από υπέρ φαντασιακά άλογα, μια εμμονική πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσωπική ιππομανία. Κάποια άλογα γεννιούνται στη θάλασσα, Μεσογειακοί δράκοι με πύρινη αναπνοή, αισθησιακά θαλάσσια και βιομορφικά όντα, ιδιότυπα χρυσαφένια πουλάρια με μακρυά πόδια. Στο σύνολο τους τα άλογα του Τσιάρα μεταδίδουν θαυμασμό, φαντασία, πόθο, και τη φρεσκάδα ενός οράματος που πάλλεται. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι ο Τσιάρας, σαν μαγεμένος, παράγει αγιογραφίες αλόγων για να ευχαριστήσει τους ίδιους τους Θεούς. Mε έναν ειρωνικό τρόπο η σειρά ξεκίνησε στο Μεξικό το 1980 όπου ο Τσιάρας ίππευσε και φωτογράφισε άλογα στην αχανή 'Ερημο Σονόρα.

 

Κάπως το ήθος των αλόγων συγχωνεύτηκε με το alter ego του καλλιτέχνη αναμειγνύοντας την καμένη έρημο με τον πνευματικό μυστικισμό των αυτόχθονων Σαμάνων. Ο νεαρός Τσιάρας διέσχισε χιλιόμετρα στη Σονόρα, γυμνός έφιππος φωτογραφίζοντας τον εαυτό του σε μια ιδεαλιστική προσπάθεια να αμφισβητήσει αυτό το βάναυσο ψυχεδελικό τοπίο. Ήταν μια εμμονική αρχή που τον οδήγησε στη καταλυτική στροφή του από τη φωτογραφία στη ζωγραφική. Έτσι ξεκίνησε το «Ταξίδι με το άλογο» του Τσιάρα. Ο Τσιάρας χρησιμοποιεί ό,τι υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να φανταστεί κανείς για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το Άλογο – φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί – με το κάθε ένα από αυτά τα μέσα να χαράζει ένα νέο μονοπάτι πάνω στο οποίο αναπτύσσει το μάντρα του. Τα άλογα είναι επομένως μια οργανική, σχεδόν αυτοματοποιημένη εξέλιξη του Τσιάρα ως καλλιτέχνη.

 

Τα έργα ενέχουν μια αέναη διάδραση με τον Μοντερνισμό, συνδυασμένη με το ενδόμυχο ενδιαφέρον του Τσιάρα προς το αρχέγονο, μυθολογικό και πνευματικό στοιχείο του αγαπημένου του θέματος. Ο Φίλιππος Τσιάρας είναι ένας διεθνής καλλιτέχνης ελληνικής καταγωγής που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Πολυδιάστατος, ο Τσιάρας εργάζεται στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την κεραμική, το γυαλί και τον μπρούτζο και έχει στο βιογραφικό του περισσότερες από 80 ατομικές εκθέσεις. Έχει λάβει πολλά κρατικά βραβεία όπως : Bραβείο Αμερικανικής Ακαδημίας Ποίησης, Υποτροφία Thomas Watson, δύο Εθνικές Χορηγίες (NEA), υποψηφιότητα για το βραβείο φωτογραφίας Blickle Stiftung, Χρυσό Μετάλλιο “Civiltà dell’Acqua”, Βραβείο Τέχνης & Γραμμάτων στη Βενετία, Βραβείο Lifetime Cultural Achievement Award, Alexandrion Foundation, στη Νέα Υόρκη. Οι δουλειές του συλλέγονται ευρέως σε εξέχοντα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Mητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης. Στα έργα του έχουν αποδοθεί 20 βιβλία και κατάλογοι.