Στην σημαντική  αυτή έκθεση παρουσιάζονται δυσεύρετα παλαιότερα αλλά και σύγχρονα έργα, καθώς και εικονογραφημένες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων, από τη  συλλογή «Νεοελληνικής Χαρακτικής» του  Χαράλαμπου Λεοντιάδη.

 

Μετά τα επιτυχημένα εγκαίνια της έκθεσης, το μουσείο και οι συντελεστές της έκθεσης οργανώνουν εκτενή  ξενάγηση για το ευρύτερο φιλότεχνο κοινό την Δεύτερα 21 Οκτωβρίου 2024 & ώρα 17.00 έως 19.00  .

 

Στην ξενάγηση θα συμμετέχουν και θα παρευρίσκονται  : Η κορυφαία χαράκτρια - ζωγράφος Ρένα Ανούση-Ηλία, ο καθηγητής της χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, Γιάννης Γουρζής, η  ζωγράφος – χαράκτρια Εύα Μελά, μέλος του τμήματος πολιτισμού του Κ.Κ.Ε. και υπεύθυνη του Χώρου Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργης Βαρλάμος». Η κ. Μαριάνα Κατράκη κόρη της εμβληματικής  χαράκτριας και ιδρύτρια του μουσείου Βάσως Κατράκη , η κ. Λίλη Μαστιχιάδη κόρη του σπουδαίου χαράκτη και ‘’μέτρ’’ της Χαλκογραφίας Φώτη Μαστιχιάδη. 

 

Γνωστοί καλλιτέχνες, εκδότες  και συλλέκτες έργων  Νεοελληνικής Χαρακτικής.

 

Είναι ελπιδοφόρα και σημαντική η παρουσία στην έκθεση, τριάντα και πλέον σχολείων έως το τέλος Οκτωβρίου.

 

-   Η εικαστική και λογοτεχνική αντιστασιακή δράση του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου διαδραματίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς. Οι έλληνες χαράκτες έδωσαν ένα διακριτό όσο και  γενναίο, εικαστικό αγώνα, αναλαμβάνοντας την διακίνηση ιδεών και συνθημάτων απέναντι στον δαίμονα του φασισμού.

 

Η λογοτεχνική πένα, ο χρωστήρας του ζωγράφου, το καλέμι και το σκαρπέλο του χαράκτη, αποτέλεσαν εξ ίσου βαριά όπλα όσο και το τουφέκι του αντάρτη. 

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 χαρακτικά  έργα. Πολλά από αυτά φιλοτέχνησαν κορυφαίοι Έλληνες χαράκτες όπως : Η Βάσω Κατράκη, ο Τάσσος Αλεβίζος, ο Γιάννης Κεφαλληνός, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ο Θωμάς Μώλος, ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο Φώτης Μαστιχιάδης και πολλοί άλλοι ζωγράφοι - χαράκτες που με την αδρότητα της γραφής τους μετέφεραν το πνεύμα και το αίσθημα του αγωνιζόμενου λαού. Σπάνια και δυσεύρετα είναι τα χαρακτικά αυτής της περιόδου καθώς, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο, πολύ λίγα σώθηκαν από την κατοχή, τις διώξεις , τις συλλήψεις και τις εξορίες .

 

Ακόμη εκτίθενται έργα από νεότερες γενιές καλλιτεχνών που ανέλαβαν την σκυτάλη και προτείνουν με τον δικό τους τρόπο έκφρασης, το ανασκάλεμα της ηρωικής αυτής  διαδρομής, με νέες απόψεις για την εικαστική έρευνα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Ανάμεσά τους, οι ζωγράφοι- χαράκτες:  Ρένα Ανούση-Ηλία, Γιάννης Γουρζής, Εύα Μελά,  Μίλτος Παντελιάς, Κατερίνα Θεοδώρου και οι χαράκτες, Γιάννης Βρακάς και Στέλιος Τσιμογιάννης.   Τα εκθέματα εκτός από το εικαστικό μέρος  περιλαμβάνουν και σημαντικές πρώτες εκδόσεις (1943-1947) έντεχνου λόγου, κοσμημένες με πρωτότυπα χαρακτικά έργα, που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες  αποκλειστικά για να εικονογραφήσουν σπουδαία κείμενα  των βάρδων της λογοτεχνίας.