Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter

Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα

0

Το σπίτι αυτό, που έχει πάρει το όνομα Forest House I, βρίσκεται περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ και σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι που θέλει να ζήσει πιο κοντά στη φύση.

Η τοποθεσία που είχαν επιλέξει για το σπίτι τους ήταν αρκετά βραχώδης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου ογκόλιθου που υψώνεται τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Τόσο η Dionne όσο και οι πελάτες συμφώνησαν ότι το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο αυτού του βράχου, οπότε το σχεδίασαν υψωμένο σε ξυλοπόδαρα. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει περισσότερο φυσικό φως στους χώρους του. Επίσης, το σπίτι έχει πολύ καλύτερη θέα προς το δάσος.

Η επιθυμία να γίνει το σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον οδήγησε στη χρήση ξύλου για μεγάλο μέρος της δομής και των επιφανειών του, ενώ για το κύριο πλαίσιο, και ιδιαίτερα τα ανυψωμένα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα και χάλυβας. Η οροφή υποστηρίζεται από μια κατασκευή από βιομηχανικό ξύλο που παράγεται από μαύρο έλατο του Βόρειου Κεμπέκ.

Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου.

Εν τω μεταξύ, οι προσόψεις είναι από λευκό κέδρο, που έχει υποστεί προεπεξεργασία για να το γίνει πιο ανθεκτικός και να γκριζάρει πιο γρήγορα.

Στόχος της Dionne ήταν να «καμουφλαριστεί αυτό το υλικό» στο τοπίο, σαν χαμαιλέοντας που λιάζεται πάνω σε βράχο.

Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

«Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου» είπε.

«Όταν είναι απαραίτητο, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε λευκό κέδρο της περιοχής, διότι, θεωρητικά, από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί οι πελάτες μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» συνέχισε. «Σε ένα δάσος όπως αυτό, μας αρέσει το γεγονός ότι το γκρίζο ξύλο κάνει το σπίτι να συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας έτσι την οπτική επίδραση στο τοπίο».

Το κτίριο έχει δύο ορόφους και έκταση 215 τετραγωνικών μέτρων. Στο κάτω επίπεδο βρίσκεται η είσοδος αλλά και ένας ξενώνας με κουκέτες που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα.

Στον πάνω όροφο, η σκάλα χωρίζει το πάτωμα σε δύο τμήματα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κύρια κρεβατοκάμαρα ενώ η άλλη πλευρά περιλαμβάνει ένα μεγάλο σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία.

Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν στο σαλόνι να ανοίγει σε μια μεγάλη, μερικώς σκιασμένη βεράντα. Αυτή η βεράντα εκτείνεται μέχρι τις κορυφές των δέντρων, επιτρέποντας στο σπίτι να δείχνει σαν μέρος του τοπίου.

Το ξύλο κυριαρχεί στο εσωτερικό. Η σκάλα είναι κατασκευασμένη από μασίφ σφένδαμο, όπως και οι νησίδες της κουζίνας και τα ντουλάπια στα υπνοδωμάτια. Άλλα ενσωματωμένα ντουλάπια είναι κατασκευασμένα από ρωσικό κόντρα πλακέ.

Τα δάπεδα είναι γυαλισμένο σκυρόδεμα, ενώ τα παράθυρα πλαισιώνονται από φυσικό αλουμίνιο, ένα ακόμα υλικό που είναι εύκολο να ανακυκλωθεί.

Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα Facebook Twitter
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

Με πληροφορίες από το Dezeen.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ