Τα λαχταριστά vegan «βρόμικα» της Αθήνας

VEGAN JUNK FOOD Facebook Twitter
Αν ακόμα και το 2021 στο άκουσμα της λέξης «vegan» σκέφτεστε νερόβραστα λαχανικά ή μόνο τη λύση των buddha bowls, πρέπει σίγουρα να δείτε όσα λαχταριστά παρελαύνουν παρακάτω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί και με κάποια άλλη, πάντως υπάρχει μια λουκανικόπιτα που ξεφουρνίζεται καθημερινά στα Εξάρχεια, σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως μίνι-μάρκετ και καφέ ταυτόχρονα, και έχει ταξιδέψει αρκετά έξω από την περιοχή, όχι μόνο μία φορά. Αυτή η λουκανικόπιτα, που έχει μπει σε αποσκευές για να φτάσει στο Λονδίνο και το Βερολίνο, δεν είναι η κλασική, δεν έχει ένα συνηθισμένο λουκάνικο για γέμιση αλλά ένα φτιαγμένο από τόφου. 

Για μένα, που δεν έχω βγάλει το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μου, αλλά παράλληλα έχω χρόνια να επιλέξω λουκανικόπιτα απ’ όσα μπορεί να προσφέρει ένα τυροπιτάδικο, αυτή του Bamboo Vegan μου φαίνεται ιδανική. Ζεστή όπως είναι, έχει μια τέλεια αφράτη σφολιάτα, βγάζει εκείνη τη βρομιά που αναζητά κανείς από ένα τέτοιου τύπου φαγητό στο χέρι, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. 

Αν ακόμα και το 2021 στο άκουσμα της λέξης «vegan» σκέφτεστε νερόβραστα λαχανικά ή μόνο τη λύση των buddha bowls, πρέπει σίγουρα να δείτε όσα λαχταριστά παρελαύνουν παρακάτω, από ένα «ρεαλιστικό» γιαουρτλού μέχρι ένα πληθωρικό επιδόρπιο, όσα φτιάχνονται σε μέρη της Αθήνας τα οποία προσφέρουν επιλογές για να σπάσουν το στερεότυπο πως «ό,τι δεν έχει κρέας (και αυγά) είναι βαρετό». 

Χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα και δίνοντας πολλή προσοχή στην πρώτη μας ύλη, το vegan φαγητό μας δεν είναι καθόλου βαρετό αλλά υγιεινό, αυτός ήταν ο στόχος μας. 

Η λουκανικόπιτα του Bamboo Vegan 

bamboo vegan Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το street food είναι μια απόλαυση που κανείς δεν χρειάζεται να στερηθεί, πόσο μάλλον ένας vegan, που δεν έχει τις αμέτρητες επιλογές ενός κρεατοφάγου. Η λουκανικόπιτα είναι μία από τις πιο παλιές επιλογές στο μενού μας, που αλλάζει διαρκώς – παραμένει στη θέση της εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Το λουκάνικο είναι από τόφου, ενώ η ζύμη παράγεται από φίλο μας που διατηρεί σφολιατοποιείο πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Έχουμε ακούσει από πολλούς ότι η λουκανικόπιτα τους γυρνάει στα παιδικά τους χρόνια. Ένας πελάτης μάς έλεγε ότι του θυμίζει το κυλικείο του σχολείου του. Είναι ένα φαγητό συνδεδεμένο για πολλούς με μια γρήγορη στάση για πρωινό ή δεκατιανό στο χέρι. Εμείς λέμε πως ίσως να είναι και καλύτερη από την “κανονική”. Γι’ αυτό υπάρχουν κι εκείνοι που δεν είναι vegans, αλλά μας επισκέπτονται μόνο γι’ αυτήν. Ένας επιχειρηματίας του κέντρου φέρνει τους φίλους του εδώ, λέγοντάς τους ότι "από αυτήν τη λουκανικόπιτα μπορείς να φας όσες θες". 

Έχουμε έναν vegan πελάτη που δουλεύει σε συνεργείο στην Κοκκινιά του Πειραιά. Μια μέρα ήρθε μέχρι εδώ για να πάρει όλες τις λουκανικόπιτες και να κεράσει τους γύρω συναδέλφους. Άρεσε σε όλους, αλλά βρέθηκε ένας που είπε: "Η λουκανικόπιτα είναι πολύ καλή, αλλά το κρέας είναι λίγο περίεργο". Έχουν υπάρξει, όμως, και περιπτώσεις που έχει ταξιδέψει εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει κάποιος να πάρει λουκανικόπιτες λίγες ώρες πριν πετάξει για εξωτερικό» — Φώτης Πατίκας, Ελισάβετ Σαρδέλη

Bamboo Vegan, Σόλωνος 102, Εξάρχεια, 210 3300018, delivery μέσω Wolt


 

Τα tomahawk brownies του Keenkies

keenkies brownies Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το φτιάξαμε για ανθρώπους σαν εμάς, γι’ αυτούς που αγαπούν την υπερβολή στο φαγητό. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πολύ συχνός πελάτης μας με είδε να το φτιάχνω μια φορά για μένα. Με ρώτησε τι ακριβώς είναι, του εξήγησα και μου απάντησε “μου φαίνεται  ατομικό, δεν πρόκειται να το μοιραστώ με άνθρωπο άμα μου το φτιάξεις”. Και κάπως έτσι κατάλαβα ότι υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν πάντα λίγο παραπάνω γλυκό, λίγο παραπάνω junk food, και αποφασίσαμε να μπει στο μενού μας.

Αποτελείται από ένα γεμιστό με πραλίνα πεϊνιρλί, από άλλα οκτώ γεμιστά λουκουμαδάκια και από ένα brownie, κλασικό ή με γεύση φιστικοβούτυρο. Από πάνω μπορείτε να βάλετε έξτρα πραλίνα, φιστικοβούτυρο, καραμέλα και παγωτό. 

Για μένα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει βρόμικο φαγητό σε vegan εκδοχή γιατί πολύ απλά, για να είναι κάτι νόστιμο, δεν είναι απαραίτητο να περιέχει ζωικά παράγωγα. Η φυτική πραλίνα έχει πιο πολύ φουντούκι απ’ όσες έχουμε συνηθίσει». — Γιάννης Χρονόπουλος 

Keenkies, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Tα vegan cookies και παγωτό στο SPOiLD 

spoild vegan cookie Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
spoild vegan ice cream Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Από τότε που ήμασταν παιδιά, το παγωτό δεν ήταν ποτέ αρκετό, έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κατάστημα αφιερωμένο σ’ αυτό. Μέσα από τη νέα μέθοδο επεξεργασίας που φέραμε, ένα ειδικό “κομπρεσέρ” δίνει στο δικής μας παραγωγής gelato μια μοναδική, βελούδινη υφή. Προσφέρουμε λοιπόν και vegan επιλογές σε παγωτό και milkshakes. Για όσους δεν το ξέρουν, η γεύση κρέμα αμυγδάλου μπορεί να συνδυαστεί με τα αγαπημένα σε όλους Oreo μπισκότα, αφού η κρέμα τους είναι φυτική.

Τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα, τα κλασικά american cookies μας βγαίνουν κάθε πρωί από τον φούρνο και η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τα πρώτα μας vegan μπισκότα, τα Gingerbread & Speculoos, ζυμώνονται με ελληνικά βιολογικά προϊόντα και έχουν αγαπηθεί από vegans και μη. Γι' αυτό συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε, έτσι σύντομα θα έχουμε και το κλασικό chocolate chip στη vegan εκδοχή του». —  Αλίνα Ιωάννου

SPOiLD, Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 320115, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Το mac 'n' cheese του Joshua tree Cafe

vegan mac n cheese joshua tree Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα και δίνοντας πολλή προσοχή στην πρώτη μας ύλη, το vegan φαγητό μας δεν είναι καθόλου βαρετό αλλά υγιεινό, αυτός ήταν ο στόχος μας. 

Το mac 'n' cheese υπάρχει στον κατάλογο από τη μέρα που ανοίξαμε. Tο έχουμε βιγκανοποιήσει εντελώς, φτιάχνοντάς το με φυτικό τυρί, βιολογικό γάλα σόγιας, ψητό κουνουπίδι και κομματάκια από plant based μπέικον. Αποτέλεσμα είναι να έχει όλη τη γεύση και την υφή που ψάχνει κανείς σε μια τέτοια “βρομιά”. Τα σχόλια που βρίσκουμε πιο κολακευτικά έρχονται από τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να το τρώνε ζωικό και δεν καταλαβαίνουν διαφορά στη vegan μορφή, έτσι το πιάτο κερδίζει έδαφος στον κόσμο που προσπαθεί να περιορίσει το κρέας, αν δεν στερείται τη γεύση που του αρέσει, κι αυτό νομίζουμε πως μόνο καλό μπορεί να κάνει. 

Είναι το απόλυτο αμερικανικό comfort food, ένα παιδικό φαγητό, είναι κρεμώδες και τρώγεται ζεστό, είναι ένα πιάτο-ανακούφιση. Πολλοί το έχουν για συνοδευτικό και άλλοι για κυρίως. Εμείς το προσφέρουμε για κυρίως, δηλαδή όπως του αξίζει» — Σκεύη Ερωτοκρίτου, Σαλόνικος Σαλονικίδης

Joshua tree Cafe, Αναπαύσεως 13, Μετς, 210 9239747, delivery μέσω e-food και Wolt

Το λαχματζούν του Vegan Beat 

vegan λαχματζούν Facebook Twitter

«Όταν ανοίξαμε το 2018, ένας χορτοφάγος δεν μπορούσε να βρει εύκολα κατάστημα στην Αθήνα με vegan street food. Έτσι αποφάσισα να γεμίσω αυτό το κενό που εντόπισα από προσωπική μου ανάγκη. Δεν ήθελα να φάω κρέας για ηθικούς λόγους, αλλά παράλληλα λαχταρούσα τον γευστικό χείμαρρο που προσφέρουν τα σουβλατζίδικα και τα ταχυφαγεία του δρόμου. 

Το λαχματζούν που προσφέρουμε είναι αποτέλεσμα εξέλιξης τριών ετών, πολλοί άνθρωποι συντέλεσαν στη γευστική του επιτυχία. Ανοίγουμε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης, απλώνουμε χούμους από ταχίνι Θεσσαλονίκης και βιολογικό ρεβίθι από παραγωγό στις Σέρρες. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ο οποίος μαγειρεύεται στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα και μπαχαρικά. Μετά βάζουμε λίγες φέτες ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαγιονέζα δική μας, που φτιάχνεται με οργανικό γάλα σόγιας, και σάλτσα μπάρμπεκιου. 

Τυλίγουμε, ζεσταίνουμε και είναι έτοιμο για να το απολαύσετε»  — Αλέξανδρος Αλεξανδράτος

Vegan Beat, Περικλέους 56, Μοναστηράκι, 210 3213009, delivery μέσω e-food


 

Το γιαουρτλού από το Vegan Souvlaki 

VEGAN SOUVLAKI Facebook Twitter

«Το κεμπάπ μας φτιάχνεται από πρωτεΐνη αρακά και κόκκινα φασόλια, του δίνουμε χρώμα με χυμό παντζαριού και με τον σωστό συνδυασμό μυρωδικών και μπαχαρικών. Τη συνταγή συμπληρώνουν ένα χειροποίητο γιαούρτι καρύδας και η σάλτσα μας από φρέσκες ντομάτες. Στόχος μας ήταν να έχει εμφάνιση, υφή και γεύση ρεαλιστική. Και το καταφέραμε» — Ηλίας Πανταζόπουλος 

Vegan Souvlaki, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Η σκεπαστή του Peas

vegan σκεπαστή Facebook Twitter

«Για μότο μας έχουμε το “street food, αλλά όχι junk food”, αφού παράγουμε μόνοι μας τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε και αποφεύγουμε οτιδήποτε επεξεργασμένο. Η σκεπαστή είναι το δημοφιλέστερο πιάτο μας αυτήν τη στιγμή και παρότι δεν είναι καθόλου  ανθυγιεινή, αν και δεν έχει καν αλάτι ή ζάχαρη, μπορεί εύκολα να δώσει σε κάποιον τη χαρά του junk food, γιατί φροντίσαμε να είναι πολύ νόστιμη. 

Φτιάχνεται με γύρο σεϊτἀν δικής μας παραγωγἠς, με καπνιστό τόφου, ψητά λαχανικά, ντομάτα, σπιτική παρμεζάνα από κάσιους και χειροποίητη μαγιονέζα. Συνοδεύεται από πατάτες ψητές που φέρνουν σε τηγανητές. 

Η ιδέα για τη σκεπαστή προέκυψε όταν ψάχναμε να φτιάξουμε ένα πιάτο λίγο παρεΐστικο – ένας μόνος τους δεν την καταφέρνει. Είναι για εμάς κάτι σαν παρηγοριά στον εγκλεισμό, πιστεύουμε ότι αφήνει μια αίσθηση γιορτής. “Αν ήταν κοινωνικά αποδεκτό, θα την παντρευόμουν”, είναι ό,τι καλὐτερο έχουμε ακούσει γι’ αυτήν» — Λίλα Πούλιου, Μαρία Πόπα

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875, delivery μέσω e-food και Wolt


 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ