Η γυναίκα που δημιούργησε το Tinder: μια ωραία, ταλαιπωρημένη περίπτωση στον ανδροκρατούμενο κόσμο της τεχνολογίας

Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ Facebook Twitter
Η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ πάντα ήθελε να κάνει το Διαδίκτυο έναν πιο ασφαλή τόπο για όλους. Ένα μέρος που η ευγένεια και η καλοσύνη θα είχε θέση.
0

Στον μικρομέγαλο κόσμο των social media και των εφαρμογών, όλοι ξέρουν όσους και όσες (και όσ@) εμφανίζονται μπροστά στην κάμερα, λίγοι γνωρίζουν γυναίκες που πραγματικά άλλαξαν τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας τα έναν ασφαλέστερο τρόπο τόσο για θηλυκότητες όσο και για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ, η οποία επίσης ανήκει στη λίστα των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων, όμως, το όνομά της το γνωρίζουν ελάχιστοι, ασχέτως αν εκατομμύρια χρησιμοποιούν εφαρμογές πάνω στις οποίες εργάστηκε σκληρά, με συνέπεια και αρχές, κουβαλώντας ταυτόχρονα μία οδυνηρή προσωπική ιστορία την οποία μετασχημάτισε σε εταιρική κοινωνική ευθύνη. 

Η Χερντ, μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει δύο από τις πλέον επιτυχημένες εφαρμογές γνωριμιών, δουλεύοντας αθόρυβα στον αντρόκοσμο της τεχνολογίας, το Tinder και το Bumble, όμως, δυστυχώς, το όνομά της τώρα τελευταία άρχισε να «ανεβαίνει» στην κατάταξη, και μάλιστα όχι ακριβώς με ορθόδοξο τρόπο, ούτε καν με αποθεωτικό. 

Για την ακρίβεια, στα τέλη του 2013 και αφού η Χερντ αποφασίζει να χωρίσει με τον συνιδρυτή του Tinder, Τζάστιν Ματίν. Την απόφασή της θα την πλήρωνε με σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, με δημόσιες προσβολές και σοβαρά προβλήματα στη δουλειά, με ιδέες της να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων και με αφαίρεση του ονόματός της από την ταυτότητα των συνιδρυτών της δημοφιλούς εφαρμογής. Τις καταγγελίες της δεν τις λαμβάνει καν υπ' όψιν ο Σον Ραντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μέχρι που ο Ματίν κάνει το λάθος να την αποκαλέσει δημόσια πόρνη κατά τη διάρκεια εταιρικού πάρτι. 

Έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι αυτό που έχει στείλει πολλές γυναίκες στην απόγνωση, ακόμη και στην αυτοκτονία, τον Μάρτιο του 2019, καταθέτει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της από διαδικτυακό bullying εναντίον γυναικών που χρησιμοποιούν τα social media και τις εφαρμογές γνωριμιών στην ειδική επιτροπή της Δικαιοσύνης του Τέξας.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Χερντ καταφεύγει στη δικαιοσύνη, γίνεται εσωτερική έρευνα, ενώ στελέχη και άλλο συνάδελφοι της προεξοφλούν για τους αβάσιμους ισχυρισμούς της και η υπόθεση «κουκουλώνεται» με διακανονισμό που αναγκάζει την εταιρεία να πληρώσει 1 εκ. δολάρια στη Χερντ. 

Όσο συμβαίνουν αυτά, η Χερντ δέχεται άπειρο διαδικτυακό bullying σε σημείο που αναγκάζεται να κλείσει τον λογαριασμό της στο Twitter. Η εμπειρία του να της στέλνουν από απειλές για βιασμό μέχρι dick picks, λόγω της έκτασης που είχε πάρει η κόντρα της με τους πρώην συνεργάτες της, δεν της γίνεται απλώς μάθημα. Προκύπτει έμπνευση. 

kardashian-wolfe-herd Facebook Twitter
Στον μικρομέγαλο κόσμο των social media και των εφαρμογών, όλοι ξέρουν την Καρντάσιαν, ελάχιστοι την Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ. Και οι δύο τώρα πια ανήκουν στη λίστα των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Οι φεμινιστικές οργανώσεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον την υπόθεση όσο η Χερντ ανασυντάσσεται, αρχίζει να μιλάει για ανθρώπινες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον, για το τι πραγματικά σε κάνει αποτελεσματικό ηγέτη μιας εταιρείας –και αυτό είναι να ακούς τους ανθρώπους, να σέβεσαι τις γυναίκες και να μην παίρνεις και πολύ σοβαρά τον εαυτό σου– και, φυσικά, οι ομιλίες της σταδιακά γίνονται viral. 

Το 2014 η Χερντ παρουσιάζει το Bumble. Πρόκειται για εφαρμογή γνωριμιών και πάλι, μόνο που αυτήν τη φορά δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν θέλουν να απαντήσουν, να προχωρήσουν ή να μη ρίξουν δεύτερη ματιά σε μία πρόταση, πάντα με απόλυτη ασφάλεια. Το κύριο χαρακτηριστικό της εφαρμογής της είναι ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν μία συνομιλία και ένα ενδεχόμενο «ματσάρισμα» σε μία ετεροφυλόφιλη επικοινωνία. Η ιδέα είναι απλή, απλούστατη, αλλά κάνει τη διαφορά σε έναν κόσμο, όπου το «ραντεβού» μπορεί εύκολα να καταλήξει σε μία απολύτως ανεπιθύμητη και επικίνδυνη κατάσταση. 

Έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι αυτό που έχει στείλει πολλές γυναίκες στην απόγνωση, ακόμη και στην αυτοκτονία, τον Μάρτιο του 2019, καταθέτει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της από διαδικτυακό bullying εναντίον γυναικών που χρησιμοποιούν τα social media και τις εφαρμογές γνωριμιών στην ειδική επιτροπή της Δικαιοσύνης του Τέξας. Όταν τη ρωτάνε γιατί ασχολείται με τις «βρόμικες υποθέσεις των άλλων», η απάντησή της είναι ισοπεδωτική. «Γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι δουλειά των γυναικών να καθαρίζουν τέτοιες βρομιές». 

Όπως η ίδια έχει εξηγήσει, πάντα ήθελε να κάνει το Διαδίκτυο έναν πιο ασφαλή τόπο για όλους. Ένα μέρος που η ευγένεια και η καλοσύνη θα είχε θέση. Ένα σημείο που θα σεβόταν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης. 

Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή της ήταν ότι δεν δίστασε να συνεργαστεί ξανά με άντρες, αφού την Bumble την ίδρυσε με τη βοήθεια του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επενδυτή Andrey Adreev, ο οποίος είχε επίσης μερίδιο στο Badoo. Η Χερντ στην Bumble τότε κατέχει το 11,6% – γίνεται λόγος για καθαρή αξία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονα είναι επικεφαλής της Badoo. Οι δύο εφαρμογές έχουν συνολικά 40 εκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων 2,4 εκατομμύρια είναι συνδρομητές.

Τον Νοέμβριο του 2019, η μητρική εταιρεία της Bumble MagicLab πωλήθηκε στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών The Blackstone Group, με τον συνιδρυτή Αντρέεφ να παραιτείται από το μερίδιό του τόσο στην Bumble όσο και στην αδελφή εταιρεία Badoo. Η Χερντ γίνεται Διευθύνουσα Σύμβουλος της νεοαποκτηθείσας MagicLab, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περίπου 75 εκατομμύρια χρήστες, και λαμβάνει μερίδιο συμμετοχής περίπου το 19% της εταιρείας.

Πριν από λίγες ημέρες, στα 31 της πια, το κορίτσι από τη Γιούτα με τις φρέσκιες ιδέες για τον κόσμο των εφαρμογών είδε το όνομά της να φιγουράρει πια στη λίστα Forbes.

Σε συνέντευξή της στο Time εξηγεί, με απέραντη ψυχραιμία, ότι αυτό που της συνέβη στο Tinder δεν ήταν κάτι που δεν είχε ξαναζήσει. Ως έφηβη υπήρξε μέσα σε μία κακοποιητική σχέση, που όταν τελείωσε την έκανε να πιστεύει ότι δεν αξίζει τίποτα. Για την ίδια, εκείνο που πρέπει να τεθεί ξανά προς συζήτηση είναι η δυναμική των φύλων και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται σήμερα. 

Μεγάλα λόγια; Το ζήτημα είναι ότι η Χερντ φαίνεται να εφαρμόζει στην εταιρεία της πολιτικές που σέβονται τη μητρότητα, τη διαφορετικότητα, την ανάγκη του εργαζόμενου να νιώθει ελεύθερος και δημιουργικός. Το 2019 ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων και γονικών παροχών, μεταξύ των οποίων μπόνους δημιουργικότητας (που, ναι, διαφέρει από το πριμ παραγωγικότητας), άδεια μετ' αποδοχών και ευέλικτες ώρες εργασίας για νέους γονείς και άλλα παρόμοια. 

Ούσα η ίδια μητέρα ενός γιου 18 μηνών γνωρίζει τι σημαίνει ένα «ελεύθερο απόγευμα» μακριά από τον χώρο εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει το επόμενο βήμα της με περαιτέρω επενδύσεις στο Chappy, μία εφαρμογή γκέι γνωριμιών, η οποία είχε εντυπωσιάσει και πείσει τη Χερντ να επενδύσει η Bumble στις προοπτικές της. 

Ευφυής, ευφυέστατη η Καρντάσιαν. Αλλά η ωραία περίπτωση της Γουλφ έχει ανοίξει συζητήσεις στα mainstream ΜΜΕ και στα social media: μήπως το γυναικείο πρότυπο έχει αλλάξει χρόνια τώρα και απλώς δεν το καταλάβαμε; 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM