«ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ που θα μείνει στις επόμενες γενιές». Αυτά είναι τα λόγια της Αντρέα Σούλτες, line director της Unitel, που κατευθύνεται προς τους Δελφούς, εκεί όπου θα στραφούν οι προβολείς όλου του κόσμου, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Μπετόβεν, που θα ξεκινήσει από τις 2 το μεσημέρι από τη Βόννη, θα διασχίσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα κάνει στάση στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Δελφών στις 8 μ.μ. με τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης Έλληνα αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna.
Με το διάσημο σύνολο μουσικών συμπράττει η σημαντική αναμορφώτρια του σύγχρονου χορού, Γερμανίδα χορογράφος Σάσα Βαλτς, η οποία ετοίμασε μια νέα χορογραφία ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς, εκεί όπου θα πραγματοποιήσει και την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου της.
Η περίφημη 7η του Μπετόβεν ολοκληρώθηκε το 1812 και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη έναν χρόνο αργότερα, με μαέστρο τον ίδιο τον συνθέτη, και εκφράζει τον βαθύ πατριωτισμό του.
Το σπάνιο αυτό πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός είναι μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, του ARTE σε συνεργασία με τη ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και τη Unitel.
Η περίφημη 7η του Μπετόβεν ολοκληρώθηκε το 1812 και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη έναν χρόνο αργότερα, με μαέστρο τον ίδιο τον συνθέτη, και εκφράζει τον βαθύ πατριωτισμό του. Άσκησε τεράστια επιρροή σε μεταγενέστερους ομοτέχνούς του όπως στον Ρίχαρντ Βάγκνερ, o οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «αποθέωση του χορού».
Θα λάβει χώρα στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, με πενήντα πέντε μουσικούς υπό τη διεύθυνση Θ. Κουρεντζή, ενώ στο δεύτερο μέρος, σε παράλληλα πλάνα, θα δούμε τη χορογραφία που ετοιμάζει in situ η Σάσα Βαλτς, με δώδεκα χορευτές στον Ναό του Απόλλωνα, διάρκειας επτά λεπτών.
Ήδη ογδόντα άτομα έχουν φτάσει στους Δελφούς και την περιοχή που ζει στον ρυθμό της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, με τη χορογράφο να είναι ήδη εκεί και να κάνει πρόβες για το θέαμα που θα παρουσιάσει. Η τεράστια αυτή παραγωγή, με Έλληνες κυρίως τεχνικούς του Μεγάρου, και η συμμετοχή μας σε αυτή την πανευρωπαϊκή γιορτή θα κινηματογραφηθεί από εννέα κάμερες, drones και γερανούς, με ένα μεγάλο τεχνικό επιτελείο, ενώ τρεις Γερμανοί ειδικοί κάμεραμαν συναυλιών θα κινηματογραφήσουν μέσα από τον χώρο.
Η συναυλία θα διαρκέσει 35-40 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού. Συνολικά, υπό τη μορφή της τελικής εκδήλωσης, θα γίνουν γυρίσματα επί τρεις μέρες. Την Παρασκευή θα γίνει από τις 7:30 το βράδυ το πρώτο σημαντικό για το back-up γύρισμα και το Σάββατο το δεύτερο, τα οποία θα είναι έτοιμα, μονταρισμένα, σε περίπτωση που η εκδήλωση που πραγματοποιείται στον ανοιχτό χώρο του θεάτρου των Δελφών αντιμετωπίσει κάποιο θέμα λόγω των καιρικών συνθηκών, σε περίπτωση, για παράδειγμα, βροχής. Με το ίδιο σύστημα θα κινηματογραφηθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους.
Την Κυριακή, μέρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης, το πρόγραμμα ξεκινά από το πρωί με πρόβες της Σάσα Βαλτς, δορυφορικά τεστ, ενώ από τις 4 μ.μ. μπαίνουν στον χώρο οι τεχνικοί. Οι χορευτές ετοιμάζονται στις 5:30 μ.μ. ενώ οι μουσικοί μπαίνουν στον χώρο στις 6 μ.μ. Η Λένα Αρώνη από την ΕΡΤ παρουσιάζει την κάρτα της ελληνικής συμμετοχής σε αυτή την πανευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής και στις 7 γίνεται το soundcheck όλων.
Στις 8 μ.μ τη σκυτάλη παίρνουν από το Λουγκάνο (7 μ.μ., τοπική ώρα) και την Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου Barocchisti, υπό τη διεύθυνση του Ντιέγκο Φαζόλις, που θα διευθύνει την κοσμαγάπητη «Ποιμενική», ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna.
Ο μαραθώνιος των μεταδόσεων θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mahler-Daniel Harding) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας, υπό τον Χάιμε Μαρτίν.
Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Νίκολας Κόλον θα ερμηνεύσει την «Ηρωική», το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο, και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Στίβεν Μερκούριο να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00).
Στις 21.00 το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Μάρκο Λετόνια παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00) από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.
Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν από τους δέκτες τους σε απευθείας μετάδοση το ελληνικό μέρος της συναυλίας και το κοινό που δεν θέλει να μείνει μακριά από το κορυφαίο αυτό γεγονός μπορεί να το παρακολουθήσει από τις δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του Μεγάρου, από όπου θα μεταδοθεί το πρόγραμμα όλης της ημέρας και των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο, δωρεάν και με σειρά προτεραιότητας και με ισχύουσες τις υγειονομικές οδηγίες.
Η Ευρώπη, έναν χρόνο μετά την «επέτειο Μπετόβεν» και τις αναβληθείσες λόγω πανδημίας εκδηλώσεις, γιορτάζει με τον πιο λαμπρό και ενωτικό τρόπο τη μουσική του και της ουσία της, με κορυφαίες ορχήστρες, σολίστες και αρχιμουσικούς να υποβάλλουν τα σέβη τους στον μέγα Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του, σε 9 πόλεις, με 9 ξεχωριστές συναυλίες.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.