Anti-Mapping project
"Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν αυτό που προσπαθεί να κρύψει το Ισραήλ" (Haaretz)
Μία έκθεση των Ισραηλινών καλλιτεχνών Miki Kratsman και Shabtai Pinchevsky στο Tel Aviv Museum of Art.
Το έργο θεωρεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα του να βλέπεις (όπως ακριβώς είναι η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η ελεύθερη κυκλοφορία). Αλλάζοντας την κλίμακα της εικόνας, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε μέρη που έχουν "εξαφανιστεί" από επίσημους χάρτες, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε έντυπη μορφή. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη γλώσσα της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές - επί τόπου φωτογράφηση, πανοραμική φωτογραφία και αεροφωτογράφηση με drone - για να κάνουν τους τόπους υπαρκτούς, τεκμηριώνοντας την τοπική αρχιτεκτονική και τους τρόπους ζωής που αμφισβητεί το επίσημο κράτος.
Tel Aviv Museum of Art
Διάρκεια έκθεσης: 23.3.2021 - 02.10.2021
"Μία έκθεση στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ παρουσιάζει με έναν συναρπαστικό αλλά και σοκαριστικό τρόπο, από τον αέρα και το έδαφος, τα εγκαταλελειμμένα χωριά, τα περιφραγμένα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες περιοχές. Όταν δημοσιογράφοι και ερευνητές προσπάθησαν να λάβουν δορυφορικές φωτογραφίες της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης τον περασμένο μήνα, αντίκρισαν κάτι που φαινόταν να προήλθε από προηγούμενη εποχή..."
Gili Merin, Haaretz,
*
Το Anti-Mapping είναι ένα έργο σε εξέλιξη με σκοπό τη συνεχή δημιουργία χαρτών ως εναλλακτική λύση στους χάρτες που παρουσιάζονται από τις αρχές, αποφεύγοντας έτσι τους περιορισμούς της ορατότητας που επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση - 2,5 μέτρα ανά pixel (σε αντίθεση με το 0,5 μέτρο που ισχύει παγκοσμίως). Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα του να βλέπουμε. Οι χάρτες δείχνουν μέρη που εξαφανίστηκαν από τους επίσημους χάρτες, όπως τα "Μη αναγνωρισμένα Χωριά των Βεδουίνων", τα "Παλαιστινιακά Χωριά του 1948" και άλλα μέρη που δεν εμφανίζονται σε διαδικτυακούς και offline χάρτες. Το Khan al-Ahmar είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχουν τεκμηριωθεί στο έργο.
Το Khan al-Ahmar αποτελείται από δώδεκα παλαιστινιακές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό περίπου 1.400 κατοίκους. Αυτές οι κοινότητες είναι διάσπαρτες και στις δύο πλευρές του δρόμου που ενώνει την Ιερουσαλήμ με την Ιεριχώ, ανατολικά της βιομηχανικής ζώνης του οικισμού Ma'ale Adumim. Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων έχουν πολύ λίγες πηγές εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας και ζουν χωρίς βασικές υποδομές, χωρίς δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σύστημα αποχέτευσης και κατάλληλους δρόμους. Μία από αυτές τις κοινότητες είναι γνωστή ως σχολική κοινότητα Khan al-Ahmar. Τα μέλη της ανήκουν στη φυλή των Βεδουίνων Jahalin, που είχε εγκατασταθεί αρχικά στο Tel Arad, στην έρημο Negev, από όπου εκδιώχθηκε από τον ισραηλινό στρατό τη δεκαετία του 1950. Μετά την αρχική έξωση, τα μέλη της κοινότητας μίσθωσαν γη για οικιστικούς σκοπούς και για βοσκή στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα ο οικισμός του Kfar Adumim. Εγκαταστάθηκαν στην σημερινή τους τοποθεσία αφότου εκδιώχθηκαν κι από εκεί.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σχολική κοινότητα Khan al-Ahmar αντιμετωπίζει την επικείμενη απειλή μιας νέας έξωσης και μετεγκατάστασης από τις ισραηλινές αρχές.
Miki Kratsman - Shabtai Pinchevsky
Για μία πιο συνολική άποψη του έργου του Shabtai Pinchevsky, δείτε το σάιτ του: Shabtai Pinchevsky / Projects