Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη

Νίκος Καλογιάννης και Ιωάννα Παπαντωνίου Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της ποτοποιίας, κ. Νίκος Καλογιάννης, και η πρόεδρος του ΠΛΙ, κ. Ιωάννα Παπαντωνίου.
0

ΝΑΥΠΛΙΟ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του ελεύθερου ελληνικού έθνους. Μια πόλη ξεχωριστή και ιδιαίτερη, με πλούσια ιστορία, σημαντικά αξιοθέατα και πολιτισμό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτόν τον υπέροχο τόπο συναντάμε τη Λέσβο, το νησί των αισθήσεων, των αρωμάτων, των γεύσεων και των εικόνων;  

Ο συνδετικός κρίκος αυτής της γεωγραφικής συνύπαρξης είναι το Ούζο Πλωμαρίου, το οποίο εμπνέεται από το παρελθόν και μας ταξιδεύει στο μέλλον. Συγκεκριμένα, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μια συλλεκτική συσκευασία και, ταυτόχρονα, πραγματοποιεί δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Ναυπλίου βρίσκεται το Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» το οποίο στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο και κατάλληλα τροποποιημένο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Καθώς περνάς το κατώφλι του αρχοντικού σπιτιού με τη μοναδική αρχιτεκτονική, ταξιδεύεις στον χώρο και τον χρόνο. Οι συλλογές του ιδρύματος συγκροτούνται το 1974 με την αρχική δωρεά 6.000 αντικειμένων από την Ιωάννα Παπαντωνίου και σήμερα αριθμούν περίπου 50.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον νεότερο πολιτισμό. Οι ενότητες των εκθέσεων απαρτίζονται από εμβληματικές στιγμές του ελληνικού έθνους οι οποίες φυλάσσονται ως πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας μας μέσα στις αίθουσες του μουσείου.

Σκοπός της επίσκεψής μου σε αυτό το όμορφο οικοδόμημα ήταν η παρουσίαση της σύμπραξης του μουσείου με την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ειδικότερα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η γνωστή ποτοποιία δώρισε δυο σπάνιες γυναικείες τοπικές ενδυμασίες, μια από το Γηρομέρι Θεσπρωτίας, αλλά και την εξαιρετική «φορεσιά με τα άσπρα», νυφική των Πομάκων, από το Λιβάδι Ξάνθης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να συντηρήσει άλλες δύο φορεσιές από τη Λέσβο, πατρίδα του χορηγού.

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Συγχρόνως, στον δροσερό κήπο του Μουσείου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της συλλεκτικής συσκευασίας για το Ούζο Πλωμαρίου, που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το σχέδιο της είναι εμπνευσμένο από τοπικές φορεσιές της συλλογής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η πρόεδρος του ΠΛΙ, κ. Ιωάννα Παπαντωνίου ευχαρίστησε θερμά την ποτοποιία και τον πρόεδρό της για τη δωρεά ενώ με τη σειρά του ο πρόεδρος της ποτοποιίας, κ. Νίκος Καλογιάννης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τη χώρα μας, μια και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσής της. Αποφασίσαμε έτσι να εμπνευστούμε από το ένδοξο παρελθόν μας και να το φέρουμε στο σήμερα. Θέλαμε να συμβάλουμε και να αναδείξουμε την ελληνική παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι μελλοντικές γενιές να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν όσο εμείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλεκτικές φιάλες είναι χειρόγραφα αριθμημένες και κυκλοφορούν μόνο σε 1821 τεμάχια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη μοναδικότητα και τη συλλεκτική αξία της καθεμιάς. 

Εδώ και 127 χρόνια, το γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου παράγεται βασισμένο στην ίδια ακριβώς μυστική συνταγή και με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, μέσα σε 18 χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου, κρυστάλλινο και διαυγές, με πανδαισία αρωμάτων και την ξεκάθαρη γεύση του, συνιστάται ως μια μοναδική εμπειρία. 

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Επιπρόσθετα, η παράδοση και ιστορία βρίσκονται στην καρδιά της αποσταγματοποιίας και αποτελούν αξίες που το Ούζο Πλωμαρίου φέρνει στο σήμερα. Φέτος, λοιπόν, μέσω της επετειακής φιάλης, υιοθετεί στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγκεκριμένα στοιχεία από τις λεπτομέρειες των εξαιρετικών κεντημάτων των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Η συσκευασία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όπου με υπερηφάνεια και αισιοδοξία μεταφέρει την πολιτιστική κληρονομιά και αυθεντικότητα του τόπου μας στο μέλλον.

Το Ούζο Πλωμαρίου, με σεβασμό στις ρίζες του, επιλέγει να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και να επιστρέψει στο σήμερα αλλά και στο μέλλον μέσω μιας σύγχρονης, επίκαιρης ματιάς. Άλλωστε, σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. 

Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά. Το ποτό που έχει συνοδεύσει τα πιο ωραία καλοκαίρια της ζωής μας, με τη δημιουργία αυτής της συλλεκτικής φιάλης, έρχεται να δώσει ένα ξεχωριστό νόημα στην επέτειο των 200 ετών, να αναδείξει με το δικό του τρόπο την πιο μεγαλειώδη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας αλλά και να συμβάλει στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. 

Το Ούζο Πλωμαρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια συλλεκτική φιάλη Facebook Twitter

Αναζητήστε τις μοναδικά αριθμημένες 1821 φιάλες της σειράς σε κάβες & duty free shops ανά την Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός της επετειακής συλλεκτικής συσκευασίας έγινε από την Red Design Consultants.

Διαφημιστική Παρουσίαση

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.