Οι ισπανικοί μεζέδες, τα tapas, φαίνεται να έχουν γαλαζοαίματες ρίζες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο δημοφιλείς ιστορίες που τα ακολουθούν. Φημολογείται, λοιπόν, ότι τον δέκατο τρίτο αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι' της Καστίλης διαπίστωσε ότι, καθώς ανάρρωνε από μια ασθένεια, μπορούσε να φάει και να πιει μόνο σε μικρές ποσότητες. Έτσι αποφάσισε πως κάθε ποτήρι του θα συνοδευόταν από ένα μικρό σνακ.
Μια άλλη συναφής θεωρία τοποθετεί τη δημιουργία τους πολύ αργότερα, όταν ο συνονόματός του, ο Αλφόνσο ΙΓ', παρήγγειλε κρασί σε μια ταβέρνα του Κάδιθ των ανέμων και του το έφεραν καλυμμένο με ένα κομμάτι χαμόν, προκειμένου να μη γεμίσει με άμμο. Ο βασιλιάς απόλαυσε τόσο πολύ τον συνδυασμό, που ζήτησε το ίδιο, ξεκινώντας μια τάση.
Οι υπόλοιπες ιστορίες σχετικά με τα tapas τα θέλουν να διαδόθηκαν από τα πιο λαϊκά στρώματα. Για κάποιους, ξεκίνησαν σε ένα μπαρ αγροτών στη Σεβίλη, όπου η μπίρα σερβιριζόταν με ένα πιατάκι στην κορυφή για να κρατάει τις μύγες έξω. Κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν αυτό το πιατάκι με χαμόν, ελιές, τυρί και αυτή η γενναιόδωρη πρωτοβουλία της μπάρας έκανε τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες ταβερνών διαπίστωσαν πως μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο κακής ποιότητας κρασί αν το κάλυπταν με ένα έντονο σε γεύση τυρί, έτσι γλίτωναν και τα πολλά παράπονα.
Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.
Είτε έχουν ευγενή είτε ταπεινή καταγωγή, τα tapas ξέφυγαν από τα σύνορα της Ισπανίας και εξαπλώθηκαν αρκετά μακριά από αυτή – ας πούμε θα βρείτε λίστα με τα δέκα καλύτερα tapas bars σε περίπτωση που ο δρόμος σας βγάλει στο Τόκιο ή στο Τορόντο. Στην Ελλάδα, ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ισπανική παράδοση είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου, εκεί όπου κάθε γύρα συνοδεύεται από διαφορετικούς μεζέδες.
Στην Αθήνα, κατά περιόδους εμφανίστηκαν διάφορα μαγαζιά που έβαλαν στην ταμπέλα τους αυτήν τη λέξη. Kάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε έντονα και τον όρο «greek tapas», ο οποίος τώρα απογειώνεται σε μια νέα γευστική άφιξη που μας βγάζει από τα όρια του κέντρου της πόλης.
To Bocas Μeze γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Πολυβραβευμένος και Ελληνοϊσπανός ο δεύτερος, σχεδίαζε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως για πολλούς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. Έτσι παρέμεινε στην Αθήνα και απέκτησε μια νέα, δική του ανοιχτή κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σε αυτό το πολύχρωμο μοντέρνο μεζεδοπωλείο ο ξυλόφουρνος έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, θα τον δείτε κοιτάζοντας προς την κουζίνα. Κοντά στην είσοδο του εσωτερικού του θα συναντήσετε έναν μικρό μπαξέ από φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιεί ο σεφ. Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.
Με αυτά τα αυγά φτιάχνεται η τορτίγια ημέρας, μπαίνουν και στα ρεβίθια φούρνου. Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου.
Γενικά, ο Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Οι σαρδέλες γίνονται στιφάδο, ο τσίρος καψαλίζεται, ο μπακαλιάρος πανάρεται σε πάνκο, ο τηγανητός γαύρος γίνεται ακόμα πιο τραγανός μεζές γιατί τυλίγεται σουσάμι – να μην τον χάσετε. Οι λουκουμάδες του έχουν καρδιά από κολοκύθι, τα σουτζουκάκια εκεί είναι τόνου και πεντανόστιμα, οι γαρδούμπες είναι γαρίδας – φοβερή ιδέα.
Θα πετύχετε και πιάτα ημέρας, ψάρια σε καρπάτσιο και ταρτάρ εκδοχή. Προσφέρεται και παέγια για τέσσερα και έξι άτομα, φτιάχνεται με μύδια, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάρι, με τα θαλασσινά και τα κρεατικά που θα βρει κάθε φορά ο σεφ. Όπως λέει, στην πορεία πρόκειται να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά πιάτα στο μενού και κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα.
Αν είστε λάτρεις της μπίρας, μπορείτε να την παραγγείλετε σε πύργο που θα την κρατήσει παγωμένη όσο εσείς θα τη σερβίρετε μόνοι σας στο ποτήρι σας, ενώ κάθε τέτοιος πύργος και μπουκάλι κρασί συνοδεύεται από μεζέ, κατά τη βολιώτικη συνήθεια. Αν δεν κατοικείτε προς τα κει, μπορεί η περιοχή να σας ακούγεται αρκετά off-Broadway. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Και το Bocas Μeze δείχνει ότι θα το καταφέρει.
Bocas Meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908