Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Bocas meze ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Οι ισπανικοί μεζέδες, τα tapas, φαίνεται να έχουν γαλαζοαίματες ρίζες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο δημοφιλείς ιστορίες που τα ακολουθούν. Φημολογείται, λοιπόν, ότι τον δέκατο τρίτο αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι' της Καστίλης διαπίστωσε ότι, καθώς ανάρρωνε από μια ασθένεια, μπορούσε να φάει και να πιει μόνο σε μικρές ποσότητες. Έτσι αποφάσισε πως κάθε ποτήρι του θα συνοδευόταν από ένα μικρό σνακ.

Μια άλλη συναφής θεωρία τοποθετεί τη δημιουργία τους πολύ αργότερα, όταν ο συνονόματός του, ο Αλφόνσο ΙΓ', παρήγγειλε κρασί σε μια ταβέρνα του Κάδιθ των ανέμων και του το έφεραν καλυμμένο με ένα κομμάτι χαμόν, προκειμένου να μη γεμίσει με άμμο. Ο βασιλιάς απόλαυσε τόσο πολύ τον συνδυασμό, που ζήτησε το ίδιο, ξεκινώντας μια τάση.

Οι υπόλοιπες ιστορίες σχετικά με τα tapas τα θέλουν να διαδόθηκαν από τα πιο λαϊκά στρώματα. Για κάποιους, ξεκίνησαν σε ένα μπαρ αγροτών στη Σεβίλη, όπου η μπίρα σερβιριζόταν με ένα πιατάκι στην κορυφή για να κρατάει τις μύγες έξω. Κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν αυτό το πιατάκι με χαμόν, ελιές, τυρί και αυτή η γενναιόδωρη πρωτοβουλία της μπάρας έκανε τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες ταβερνών διαπίστωσαν πως μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο κακής ποιότητας κρασί αν το κάλυπταν με ένα έντονο σε γεύση τυρί, έτσι γλίτωναν και τα πολλά παράπονα.

Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Είτε έχουν ευγενή είτε ταπεινή καταγωγή, τα tapas ξέφυγαν από τα σύνορα της Ισπανίας και εξαπλώθηκαν αρκετά μακριά από αυτή – ας πούμε θα βρείτε λίστα με τα δέκα καλύτερα tapas bars σε περίπτωση που ο δρόμος σας βγάλει στο Τόκιο ή στο Τορόντο. Στην Ελλάδα, ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ισπανική παράδοση είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου, εκεί όπου κάθε γύρα συνοδεύεται από διαφορετικούς μεζέδες.

Bocas meze Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στην Αθήνα, κατά περιόδους εμφανίστηκαν διάφορα μαγαζιά που έβαλαν στην ταμπέλα τους αυτήν τη λέξη. Kάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε έντονα και τον όρο «greek tapas», ο οποίος τώρα απογειώνεται σε μια νέα γευστική άφιξη που μας βγάζει από τα όρια του κέντρου της πόλης.

To Bocas Μeze γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Πολυβραβευμένος και Ελληνοϊσπανός ο δεύτερος, σχεδίαζε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως για πολλούς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. Έτσι παρέμεινε στην Αθήνα και απέκτησε μια νέα, δική του ανοιχτή κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτό το πολύχρωμο μοντέρνο μεζεδοπωλείο ο ξυλόφουρνος έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, θα τον δείτε κοιτάζοντας προς την κουζίνα. Κοντά στην είσοδο του εσωτερικού του θα συναντήσετε έναν μικρό μπαξέ από φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιεί ο σεφ. Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Bocas meze μελιτζάνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με αυτά τα αυγά φτιάχνεται η τορτίγια ημέρας, μπαίνουν και στα ρεβίθια φούρνου. Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου.

Γενικά, ο Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Οι σαρδέλες γίνονται στιφάδο, ο τσίρος καψαλίζεται, ο μπακαλιάρος πανάρεται σε πάνκο, ο τηγανητός γαύρος γίνεται ακόμα πιο τραγανός μεζές γιατί τυλίγεται σουσάμι – να μην τον χάσετε. Οι λουκουμάδες του έχουν καρδιά από κολοκύθι, τα σουτζουκάκια εκεί είναι τόνου και πεντανόστιμα, οι γαρδούμπες είναι γαρίδας – φοβερή ιδέα.

Θα πετύχετε και πιάτα ημέρας, ψάρια σε καρπάτσιο και ταρτάρ εκδοχή. Προσφέρεται και παέγια για τέσσερα και έξι άτομα, φτιάχνεται με μύδια, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάρι, με τα θαλασσινά και τα κρεατικά που θα βρει κάθε φορά ο σεφ. Όπως λέει, στην πορεία πρόκειται να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά πιάτα στο μενού και κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα.

Αν είστε λάτρεις της μπίρας, μπορείτε να την παραγγείλετε σε πύργο που θα την κρατήσει παγωμένη όσο εσείς θα τη σερβίρετε μόνοι σας στο ποτήρι σας, ενώ κάθε τέτοιος πύργος και μπουκάλι κρασί συνοδεύεται από μεζέ, κατά τη βολιώτικη συνήθεια. Αν δεν κατοικείτε προς τα κει, μπορεί η περιοχή να σας ακούγεται αρκετά off-Broadway. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Και το Bocas Μeze δείχνει ότι θα το καταφέρει.

Bocas meze σεφ Facebook Twitter
Ο σεφ Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Bocas Meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Γεύση / Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Δύο γενιές της οικογένειας Πιτσιλή, μαζί με τον σπουδαίο σεφ, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του μεζεδοπωλείου, προσφέροντας μια κουζίνα με ελληνικό άρωμα, πολλά και πολύ ενδιαφέροντα twists και δημιουργικά πιάτα για τη μέση, τα οποία συνοδεύονται από ντόπια κρασιά και παραδοσιακά αποστάγματα και σερβίρονται κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ