Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
0

Ο όρος «μεζεδοπωλείο» είναι ίσως από τους πιο ταλαιπωρημένους στην Αθήνα, είναι τόσα εκείνα τα μαγαζιά που τον έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στα χρόνια, ερμηνεύοντάς τον ποικιλοτρόπως. Μέσα στα χρόνια που θυμάμαι εγώ έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες πιάτσες σε διάφορα σημεία της πόλης, γεμάτες από αυτά, έτσι που μπερδεύαμε ποιο τραπεζοκάθισμα αντιστοιχεί σε ποιο μαγαζί, έχω προλάβει κι εκείνα που πόνταραν στη live μουσική τους, ενώ παρεμπιπτόντως είχαν κι έναν κατάλογο φαγητού. Η εποχή της χοιρινής τηγανιάς ξεπεράστηκε, αφού πρώτα καταναλώσαμε μπόλικη.  

Όσο η γαστρονομία της Αθήνας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τόσο επιστρέφουν τύποι μαγαζιών που αφήσαμε πίσω μας, σε μια ανανεωμένη και κατά πολύ βελτιωμένη συνήθως εκδοχή. Ένα παράδειγμα τέτοιας ανανέωσης είναι η πιο πρόσφατη άφιξη της πλατείας Αγίων Θεοδώρων.

Για την ιστορία, η εκκλησία που στέκει εκεί υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Σήμερα, το μνημείο αυτό αναστηλώνεται, ενώ τα τραπέζια ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου στήθηκαν απέναντι του, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου που κάνει αυτό το τόσο κεντρικό σημείο να θυμίζει χωριό – βοηθάνε σε αυτό και τα πουλιά που ακούγονται να κελαηδούν, παρότι το σημείο είναι πολύ κεντρικό. Ανάμεσα στην πλατεία Κλαυθμώνος και την οδό Πραξιτέλους στήνεται μια νέα, ωραία πιάτσα. 

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Εκεί, λοιπόν, φτιάχτηκε το νέο εγχείρημα των αδελφών Πιτσιλή, του Ανδρέα και του Γιώργου, πίσω από το Rock'n'Roll, το Balthazar και άλλα, κυρίως νυχτερινά στέκια της Αθήνας, και όχι μόνο. Στο Dopios, που ανοίγει από νωρίς το μεσημέρι, συνυπάρχουν δύο γενιές της οικογένειας, αφού οι γιοι τους Πάτροκλος και Πέτρος είναι εκείνοι που θα το πάρουν πάνω τους, θα το τρέξουν και θα αναλάβουν να μας συστήσουν όσα έχει να μας προσφέρει. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Λόγω δουλειάς ξενυχτάμε, οπότε απολαμβάνουμε να βγαίνουμε το μεσημέρι για τσίπουρο και φαγητό στη μέση. Θέλαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πιο χαλαρό και σε αυτό μας βοηθάει η τοποθεσία, όσο γεμάτη κι αν είναι η πλατεία, παραμένει ήσυχη. Νομίζουμε ότι αυτό το μαγαζί μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο των γύρω γραφείων, τους ντόπιους περαστικούς από το κέντρο αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης». Το μενού του Dopios είναι κατανοητό και προσιτό, «έχει τελειώσει πλέον το ελιτίστικο στυλ στα μαγαζιά, είναι και λίγο προκλητικό στην εποχή μας. Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ» όπως λέει ο Ανδρέας Πιτσιλής.

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Καθώς κινείται πάντα μεταξύ της παράδοση και των μοντέρνων και διεθνών τάσεων της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, με εποχικά και κυρίως ντόπια υλικά, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού τόσο για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι με ένα ούζο, ένα τσίπουρο ή ένα ελληνικό κρασί όσο και γι’ αυτούς που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάσουν, να μοιραστούν πολλά και νόστιμα. 

ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ήδη από το κουβέρ, ο Dopios μας υποδέχεται δυναμικά, βγάζοντας προζυμένιο ψωμί από τον φημισμένο φούρνο των Ιλισίων «Τρομερό Παιδί», μαζί με τσακιστές ελιές που συνδέονται με την καταγωγή του σεφ: είναι λεμονάτες και με έντονο τον ξερό κόλιανδρο. Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του έχει dressing από πιπεριές Φλωρίνης, η τυροκαυτερή του είναι ένας αφρός με μαρμελάδα βύσσινο. Στις σαλάτες θα βρείτε μια χωριάτικη με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάππαρη, μία με φασόλια πιαζ λαδολέμονο, miso και αρμυρίκια βραστά με γιαπωνέζικο λαδολέμονο. Η ρεβιθάδα έχει κρέμα από μανούρι, τα μαραθοπιτάκια του συνοδεύονται με τσάτνεϊ από σταφίδες και ταμάρινδο. 

σαλάτα πιάζ Facebook Twitter
Σαλάτα με φασόλια πιαζ λαδολέμονο και miso. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing από πιπεριές Φλωρίνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε ψάρια και θαλασσινά θα δοκιμάσετε ένα άψογα ψημένο καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα από το μελάνι του, γαύρο μαρινάτο με μαγιονέζα ρέγγας, πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ, χέλι καπνιστό με πουρέ παντζάρι και dressing εσπεριδοειδών, σαρδέλα τυλιχτή σε αμπελόφυλλο με πέστο πιπεριάς κέρατο. Στα κρεατικά, θα βρείτε κεμπάπ λαρισινό με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο, καβουρμά, αρνίσια γλυκάδια αλλά και τα κεφτεδάκια, δίπλα στα οποία θα δείτε την περιγραφή «τα καλά σαν και του άλλου μαγαζιά».

Τα θρυλικά πλέον κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια είναι ένα πιάτο που δεν έχει φύγει από τον κατάλογο του Balthazar τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η συνταγή τους παραμένει ίδια και στο Dopios απλώς σερβίρονται σε μικρότερο μέγεθος. Όσο για τα μεγάλα πιάτα που βγάζει η κουζίνα, ανάμεσά τους θα βρείτε μισό ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο από τα Γιάννενα, κριθαρότο με θαλασσινά, ένα λαβράκι με μια φοβερή κρούστα από ψίχουλα ψωμιού και σάλτσα από ελιές Καλαμών. Στα γλυκά, αν απολαμβάνετε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γαλατόπιτα tres leches.  

Κάποια από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, τα οποία αναδεικνύει ο σεφ με τις δημιουργικές του συνταγές, μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι. Ακόμα κι αν δεν το έχετε με τη μαγειρική όμως, από αυτό το καλοκαίρι θα μπορείτε να τρώτε πιάτα ενός μεγάλου σεφ σε ένα χαλαρό μέρος, στην καρδιά του κέντρου. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Τυροκαυτερή αφρός με μαρμελάδα βύσσινο Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Χούμους με ρεβύθια «Σαλαμούσα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Dopios, Σκουλενίου 1, πλατεία Αγίων Θεοδώρων, 210 3310049


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ