Hydra Book Club: Ένα απρόσμενο pop-up βιβλιοπωλείο στο νησί των συγγραφέων και των ποιητών

Τζος Χίκυ Facebook Twitter
Ο Τζος Χίκυ, μόνιμος επισκέπτης τα τελευταία 12 χρόνια του νησιού, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, ενεργοποιώντας την ικανότητά του να στήνει καλλιτεχνικές δράσεις. Φωτ.: Γιώργος Σκορδαράς
0

ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΠΟΥ «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ» βιβλία όπως η «Μάνη» του Λι Φέρμορ και ο «Κολοσσός του Αμαρουσίου» του Μίλερ, εκεί όπου άλλοτε έβρισκαν καταφύγιο ο Σεφέρης και ο Ελύτης, όπου ο Λέοναρντ Κόεν έγραψε μαγικούς στίχους και μια παρέα Αγγλοσαξόνων συγγραφέων και διανοουμένων, μποέμ της ουτοπικής και μακρινής δεκαετίας του ’50, που ο ένας έφερνε τον άλλον, ανακάλυψαν τον χαμένο παράδεισο της Μεσογείου, μια κρυψώνα όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν και να δημιουργήσουν, έχει εξελιχθεί προ πολλού σε πολύβουο θέρετρο του διεθνούς τζετ σετ. 

Η Ύδρα δεν είναι μόνο ένα πολυτελές θέρετρο – μπορεί να ξαναγίνει ένα καταφύγιο στοχασμού και δημιουργικής γραφής. Εκεί, ένα καλό βιβλιοπωλείο σαν αυτό που έστησε ο Τζος Χίκυ αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Σήμερα, πια, ετήσιος καλοκαιρινός προορισμός artlovers της διεθνούς εικαστικής σκηνής, χάρη στο ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου και το Hydra School Projects του Δημήτρη Αντωνίτση, εξακολουθεί να προσελκύει ανθρώπους της τέχνης, ισχυρούς συλλέκτες και διάσημους καλλιτέχνες.

Ο Τζος Χίκυ, μόνιμος επισκέπτης του νησιού τα τελευταία δώδεκα χρόνια, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην Ύδρα, ενεργοποιώντας την ικανότητά του να στήνει καλλιτεχνικές δράσεις. Νεοϋορκέζος που εδώ και χρόνια έχει ως βάση του το Παρίσι, μετά από οκτώ χρόνια στη θέση του διευθυντή των Διεθνών Εκδηλώσεων του Καρτιέ, αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι δικό του, ένα εντελώς προσωπικό πρότζεκτ, ιδρύοντας την εταιρεία πολιτισμού Applied Research, Hydra Summer Resident. 

hydra book club Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Σκορδαράς

Αυτή η πρωτοβουλία έδωσε με τη σειρά της αφορμή να προχωρήσει στη δημιουργία της Λέσχης Βιβλίου Ύδρας, το Hydra Book Club, μιας έκθεσης βιβλίων που συνδέονται άμεσα με την Ύδρα και γράφτηκαν από συγγραφείς όσο ζούσαν στο νησί ή άντλησαν έμπνευση από αυτό, πρόσφατες, παλιότερες, ενίοτε σπάνιες εκδόσεις σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ακόμα και σκανδιναβικά.

Έτσι, η κληρονομιά μιας ολόκληρης γενιάς, από τους Γιώργο Σεφέρη, Χένρι Μίλερ, Οδυσσέα Ελύτη, Πάτρικ Λι Φέρμορ, Λόρενς Ντάρελ, Τσάρμιαν Κλιφτ (της οποίας πρόσφατα επανεκδόθηκαν δύο μυθιστορήματα), Τζορτζ Τζόνστον, Γκόρντον Μέρικ, Μπρέντα Τσάμπερλεν, Έντμουντ Κίλι, Άξελ Γιένσεν, Γκόραν Τούνστρεμ, Χάρολντ Νορς και τους μπιτ Γκρέγκορι Κόρσο και Άλαν Γκίνσμπεργκ μέχρι τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη και, φυσικά, την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου, τον Μίλτο Σαχτούρη και την Πόλι Σάμσον, που ζει σχεδόν μόνιμα εκεί, κι άλλους, περισσότερο ή λιγότερο διάσημους, έρχεται στο φως του νησιού που αγάπησε και που μέσω αυτής της πρωτοβουλίας την τιμά. 

Η έκθεση βιβλίων αυτού του τρόπον τινά pop-up βιβλιοπωλείου με την ονομασία Hydra Book Club φιλοξενείται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν στις 22 Οκτωβρίου. Ένα πείραμα που στέφθηκε με αναπάντεχη επιτυχία, ικανοποιώντας τον ίδιο τον Τζος Χίκυ αλλά και όσους στήριξαν την ιδέα αυτή.

Ο ίδιος, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με τον αντίκτυπο του εγχειρήματος, λέει: «Το άνοιξα λίγο σαν μια πρώτη δοκιμή που θα ακολουθηθεί από σειρά παρόμοιων βιβλιοπωλείων που θέλω να ανοίξω σε μέρη αναπάντεχα. Ετοιμαζόμουν να ερευνήσω την υπόθεση "έρημος", περισσότερο βέβαια ως ψυχολογικό τοπίο, και την πιθανότητα να μεταφέρω το επόμενό μου πρότζεκτ σε μια πραγματική έρημο, αλλά τώρα όλοι μου ζητάνε να το επαναλάβω του χρόνου εδώ, με μεγαλύτερη διάρκεια». 

Τζος Χίκυ Δημήτρης Αντωνίτσης Facebook Twitter
Ο Τζος Χίκυ με τον Δημήτρη Αντωνίτση. Φωτ.: Γιώργος Σκορδαράς

Και εξηγεί πώς εξελίχθηκε η υπέροχη αυτή πρωτοβουλία: «Είναι απίστευτο, ήξερα ότι υπάρχει η ανάγκη για βιβλιοπωλείο, να συνεχιστεί η κληρονομιά που άφησαν όλοι όσοι πέρασαν από δω, αρκετοί ντόπιοι τους γνώριζαν και προσωπικά, αλλά δεν περίμενα τέτοια αποδοχή! Έχει περάσει όλο το νησί.

Για μένα ήταν σημαντικό να το στήσω στο πλαίσιο ενός πνευματικού ιδρύματος και ο στόχος ήταν να συγκεντρώσω τη δουλειά όλων όσοι συνδέθηκαν άμεσα ή έμμεσα με την Ύδρα. Έτσι, ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν παρουσίασα την ιδέα μου στη διευθύντρια του μουσείου κ. Τίνα Αδαμοπούλου, η οποία και έκανε δεκτή αμέσως την πρότασή μου να επιμεληθώ ένα τέτοιο πρότζεκτ μέσα στους χώρους του μουσείου. Μάλιστα, διαθέτει και υπέροχη θέα.

Μεγάλη υποστήριξη είχα και από ανθρώπους της τέχνης, όπως ο Δάκης Ιωάννου και ο Δημήτρης Αντωνίτσης. Ο Δάκης ενδιαφέρθηκε να μου παραχωρήσει όλες τις εκδόσεις του ΔΕΣΤΕ, αλλά αποφάσισα ότι για φέτος έπρεπε να περιοριστώ στη λογοτεχνία. Χρειάστηκε να έρθω σε επαφή με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά να αναζητήσω και σπάνιες εκδόσεις, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως όταν πρόκειται για πρώτη έκδοση ενός μυθιστορήματος.

Σημαντική ήταν η συμβολή του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου της Κυψέλης "Ο μετεωρίτης" Μπενουά Ντουραντέν, ιδίως σε ό,τι αφορά ελληνικές εκδόσεις. Η σχέση μου με το μουσείο είναι εξαιρετική και βγαίνουμε και οι δύο κερδισμένοι, καθώς παρατηρείται μεγάλη προσέλευση τόσο για την περιοδική έκθεσή του για τον Θεόφιλο όσο και για το βιβλιοπωλείο».

μουσείο υδρας Facebook Twitter
Η έκθεση βιβλίων αυτού του τρόπον τινά pop-up βιβλιοπωλείου με την ονομασία Hydra Book Club φιλοξενείται στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν στις 22 Οκτωβρίου. Φωτ.: Γιώργος Σκορδαράς

Τι σχεδιάζει για του χρόνου; «Ελπίζω ότι του χρόνου θα μπορέσω να ανοίξω παράλληλα με τα εγκαίνια του ΔΕΣΤΕ και της έκθεσης του Τζεφ Κουνς, που είναι προγραμματισμένη. Στο μεταξύ, νομίζω ότι θα μπορέσω να εμπλουτίσω τη συλλογή τίτλων και να εντοπίσω ακόμα περισσότερες πρώτες εκδόσεις, καθώς το ενδιαφέρον γι’ αυτές, όπως σου είπα, είναι μεγάλο.

Και φυσικά θα προσθέσω βιβλία τέχνης, ξεκινώντας με τις εκδόσεις του ΔΕΣΤΕ, επίσης του Αντωνίτση και άλλων artists in residence, βιβλία του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και άλλων καλλιτεχνών που έχουν ζήσει στην Ύδρα κατά το παρελθόν. Ίσως και φωτογραφικά βιβλία. Υπάρχουν και ενδιαφέροντα βιβλία που αφορούν τις Σπέτσες, οι οποίες μου ζήτησαν ήδη να ανοίξω ένα μικρό παράστημα κι εκεί». 

Να, λοιπόν, που η απάντηση έρχεται αβίαστα. Η Ύδρα δεν είναι μόνο ένα πολυτελές θέρετρο, μπορεί να ξαναγίνει ένα καταφύγιο στοχασμού και δημιουργικής γραφής. Εκεί, ένα καλό βιβλιοπωλείο σαν αυτό που έστησε ο Τζος Χίκυ αποτελεί επιτακτική ανάγκη.


 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «Εξεγερμένοι» της Ύδρας συνδυάζουν ιστορικά τεκμήρια με έργα σύγχρονης τέχνης

Εικαστικά / Οι «Εξεγερμένοι» της Ύδρας συνδυάζουν ιστορικά τεκμήρια με έργα σύγχρονης τέχνης

Στην περιοδική έκθεση του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως o Takis, ο Λάππας, ο Ακριθάκης, ο Μόραλης, έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα, δίπλα, ακόμα και «πάνω» στα μόνιμα εκθέματα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Λαγουδέρα της Ύδρας: Εκεί που τα ξενύχτια κρατούσαν μέχρι το πρωί

Ηχητικά Άρθρα / Η Λαγουδέρα της Ύδρας: Εκεί που τα ξενύχτια κρατούσαν μέχρι το πρωί

H Λαγουδέρα υπήρξε ένα απ' τα πιο θρυλικά μπαρ των '60s σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ένα μπαρ που συναγωνιζόταν εκείνα του Κάπρι, του Πόρτο Φίνο και του Σεν Τροπέ και που τελικά τα ξεπεράσε σε φήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Ένα βιβλίο που βασίζεται στη θλίψη και στο πένθος: της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ για τον πατέρα και τον γιο της, αλλά και μιας κόρης –της Ράιλι Κίου που το συνυπογράφει– για τη μητέρα της.
THE LIFO TEAM
Ράτζα Σεχάντε: «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Βιβλίο / «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Μια κουβέντα με τον έγκριτο Παλαιστίνιο δικηγόρο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Ράτζα Σεχάντε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;», έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πιο άγριας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης των τελευταίων δεκαετιών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μελάνια

Βιβλίο / Προδοσίες και αυτο-μυθοποίηση: Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ είναι διαφορετικά από κάθε άλλης πρώτης κυρίας

Το «Melania» είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο φάρους ματαιοδοξίας που πραγματικά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
LIFO NEWSROOM
«Το όνομα μου είναι Γιώργος Χρονάς»: Ο απολογισμός ζωής ενός σημαντικού ποιητή

Βιβλίο / Γιώργος Χρονάς: «Αν τα ’γραφα όλα θα σκιζόταν ο ναός κάθετα»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς», από το οποίο παρελαύνει μια ολόκληρη εποχή μυθικών προσώπων, ο ποιητής και εκδότης μιλά για όσα επέλεξε να πει και εξηγεί γιατί «είναι με τους αμόρφωτους».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Βιβλίο / «Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Μια από τις πιο κουίρ και τολμηρές φωνές στην ελληνική μουσική κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείο Arsenale που βρίσκεται στην Ανάφη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ελισάβετ Κοτζιά

Οι Αθηναίοι / «Τα πρώτα χρόνια λέγανε ότι τις κριτικές μου τις έγραφε ο πατέρας μου»

Η Αθηναία της εβδομάδας Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε μέσα στα βιβλία· κάποια στιγμή, τα έβαλε στην άκρη, για να ξανασυναντήσει τη λογοτεχνία μέσα από μια αναπάντεχη εμπειρία. Άφησε το οικονομικό ρεπορτάζ για την κριτική βιβλίου. Τη ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό μυθιστόρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, και δεν πιστεύει πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απλές απαντήσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χωρίς σενάριο ήταν χαμένος: Η διαδρομή του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Προέδρου που υποδυόταν τον εαυτό του

Βιβλίο / Χωρίς σενάριο ήταν χαμένος: Η διαδρομή του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Προέδρου που υποδυόταν τον εαυτό του

Μια νέα βιογραφία του 40ού Προέδρου των ΗΠΑ τον βρίσκει ανίκανο για οποιαδήποτε ενδοσκόπηση και τόσο συναισθηματικά αποτραβηγμένο ώστε παρέμενε ουσιαστικά άγνωστος σε όλους, εκτός από τη δεύτερη σύζυγό του Νάνσι, την οποία αποκαλούσε «μαμά».
THE LIFO TEAM
Φωνές γυναικείας χειραφέτησης στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Φωνές γυναικείας χειραφέτησης στη λογοτεχνία

Πέντε εμβληματικά βιβλία γυναικείας χειραφέτησης με ηρωίδες που αντιδρούν στο κατεστημένο και στις οριοθετημένες φυλετικές ταυτότητες αναδεικνύει η πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή, με κλασικούς τίτλους και βραβευμένα βιβλία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ιστορίες κλεμμένης παιδικής αθωότητας

Βιβλίο / Ιστορίες κλεμμένης παιδικής αθωότητας

Η διαχείριση του ανεπούλωτου τραύματος που αφήνει η κακοποίηση ενός παιδιού, η χαμένη παιδικότητα και τα μυστικά μιας οικογένειας που τη βασανίζει για τρεις γενιές ο νόμος της σιωπής είναι τα μοτίβα στο «Έλα να παίξουμε!» του Δημήτρη Χριστόπουλου.
M. HULOT
Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Βιβλίο / Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα νέο βιβλίο γραμμένο από δημοσιογράφους των New York Times χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του τραμπικού μύθου: την αντίληψη δηλαδή ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο.
THE LIFO TEAM
Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ελίας Κανέτι «Πάρτι και αερομαχίες»

Το πίσω ράφι / Ο Ελίας Κανέτι και τα χειρόγραφα που ήθελε να μείνουν στο συρτάρι

Η επιθυμία του νομπελίστα να μη δημοσιευτεί το «Πάρτι και αερομαχίες» πριν συμπληρωθεί τριακονταετία από τον θάνατό του δεν εισακούστηκε. Ένα απλό ξεφύλλισμα του τόμου αρκεί για να κατανοήσει κανείς γιατί είχε αφήσει αυτή την οδηγία στη διαθήκη του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ