Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

«Πιστεύω πως οι φακές είναι ένα παρεξηγημένο πιάτο γιατί θυμόμαστε να είμαστε παιδιά και να μας πιέζουν να τις φάμε. Βέβαια, βλέπω ότι μεγαλώνοντας οι περισσότεροι αρχίζουμε να βλέπουμε τα όσπρια με άλλο μάτι, γενικά τα φαγητά που μας ζόριζαν στο σπίτι να φάμε ενώ εμείς τα σιχαινόμασταν. Στις δικές μου αναμνήσεις είναι χειμώνας, τρώω μια χορταστική σούπα φακή, χωρίς να φέρνω αντίρρηση στη μάνα μου. Μάλλον ήμουν εξαίρεση».  

Τα τελευταία 16 χρόνια, το  Άνετον έχει αφιερωθεί στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, στα comfort πιάτα που βασίζονται στα προϊόντα εγχώριων παραγωγών που εναλλάσσονται στο μενού του ακολουθώντας την εποχικότητα.

Το κομψό εστιατόριο του Συντάγματος δημιούργησε πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες καραντίνας, κι ένα delivery μενού, σε μια εποχή δηλαδή που είδαμε πολλά καλά μαγαζιά της πόλης να βγάζουν το φαγητό τους έξω από τις σάλες τους, μια κατάσταση που ήταν έτσι κι αλλιώς για όλους πρωτοφανής.

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες.  Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.   

Στην κατηγορία «σούπες» του Άλφα by Άνετον θα βρείτε φακές βιολογικές με ντομάτα και σκόρδο. «Είναι ο νούμερο ένα κωδικός μας σε πωλήσεις, απίστευτο;», όπως μου είπε ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου για το πιάτο που φαίνεται να έχει χορτάσει πολλά γραφεία του κέντρου. 

Συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον είναι ο Βασίλης Ζώης που –παραδόξως– είχε από μικρός αδυναμία στις φακές. «Επέλεξα να τις βάλω στο delivery μενού γιατί είναι ένα πιάτο θρεπτικό, υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, άκρως ελληνικό, πεντανόστιμο και παράλληλα οικονομικό για τον πελάτη». 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Ο συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον Βασίλης Ζώης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε φακές; «Συνήθως μας βγαίνουν ή “λάσπη” ή νερόβραστες. Πρέπει να προσέχουμε την αναλογία νερού με φακή. Επίσης, ο χρόνος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο, ώστε να πετύχετε τη σωστή υφή που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις φακές».

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες. Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, καθώς βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.

«Οι φακές καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα, οι γιαγιάδες μας τις μαγείρευαν και τις μαγειρεύουν ακόμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τις φακές αλ ντέντε σε σαλάτες, οι κόκκινες φακές γίνονται πολύ ωραίο χούμους, οι μαύρες μαζί με ρεβίθια και κινόα δίνουν τέλειο κεφτέ τύπου φαλάφελ που θα τον βρείτε στο μενού μας».

Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, θα βρείτε στο Άνετον μια σαλάτα με καμένο λάχανο σχάρας, με μαύρες φακές και ρύζι, πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και καβουρδισμένους ανάμεικτους σπόρους – άλλη μια συνταγή-επιτυχία του εστιατορίου.   

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Υλικά για τις φακές σούπα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

«Οι πελάτες που επιλέγουν τις φακές μας είναι οι vegan και οι vegetarian αλλά κι αυτοί που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους. Γενικά, βλέπω μια τάση προς την υγιεινή διατροφή, ο κόσμος πλέον γνωρίζει τι τρώει, είναι επιλεκτικός και πολύ καλά κάνει».

Οι φακές του Άνετον κατάφεραν να κερδίσουν κι ένα κοινό που συνήθως δεν το έχουν. «Μου έκανε εντύπωση όταν ένα μεσημέρι μας επισκέφθηκε μια οικογένεια για φαγητό και το παιδί του τραπεζιού επέλεξε φακές. Τελικά είπε ότι είναι καλύτερες κι από της μαμάς του. Δεν χρειαζόταν να ακούσω τίποτα άλλο».  

Ποια είναι τα μυστικά για να βγει μια σούπα φακές πραγματικά νόστιμη και απολαυστική; «Εκτός από την αναλογία νερού-φακής, μη φοβηθείτε να προσθέσετε σκόρδο, κρεμμύδι και τα λαχανικά της επιλογής σας. Προσωπικά προσθέτω ένα μείγμα μπαχαρικών με βάση το κύμινο όταν μαγειρεύω φακές, το ras el hanout που συναντάται σε πολλές συνταγές της μαροκινής κουζίνας, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, κάρδαμο, κόλιανδρο, κανέλλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, κουρκουμά και πολλά άλλα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα». 

Και ποια είναι τα ιδανικά συνοδευτικά κατά τον σεφ; «Παστά ψάρια, ελιές, παξιμάδια, λουκάνικο, σύγκλινο, καπνιστά κρέατα, διάφορα τουρσιά, ψητό ψωμί στη σχάρα. Ο γιος μου τις προτιμά με ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί, εγώ επιλέγω σαρδέλα και ελιές».  

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Μαζί με το νερό προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τον πελτέ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

H συνταγή για τη σούπα φακές του Άνετον 

Υλικά  

500 γρ. βιολογικές φακές ψιλές

2 λίτρα νερό περίπου

120 γρ. πελτέ

150 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

120 γρ. ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι της σούπας ras el hanout

Αλάτι, πιπέρι 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με το μισό λάδι, ίσα-ίσα να μαραθούν και να γυαλίσουν. 

Ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με το νερό και τον πελτέ. Προσθέτουμε τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ras el hanout και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου. 

Παρακολουθούμε τη σούπα μας και προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί, ή ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να εξατμίσουμε τα υγρά ώστε να πετύχουμε το σωστό χύλωμα.  

Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξίδι. 

Καλή όρεξη! 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Το εστιατόριο Άνετον. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Άνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 2108066700

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ