ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ
Η Ελένη Καραΐνδρου, τιμώμενο πρόσωπο στα World Soundtrack Awards του Φεστιβάλ της Γάνδης, τιμήθηκε με το Lifetime Achievement Award, το πιο σημαντικό βραβείο για έναν κινηματογραφικό συνθέτη, για τα εξαιρετικά της επιτεύγματα στην κινηματογραφική μουσική.
Εξαιρώντας τη LIFO και ένα-δυο άλλα μέσα, η βράβευση «θάφτηκε» στη χώρα μας.
Πολιτικοί λόγοι; Μιζέρια; Επαρχιωτισμός;
Πάντως, κάτι δεν πάει καλά με τα πολιτιστικά μας.
Όχι πως η Καραΐνδρου είχε ανάγκη τα «ζήτω». Ήταν σπουδαία πριν βραβευθεί, και θα παραμείνει σπουδαία.
Απλώς, είναι θλιβερό να επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η μικροψυχία της χώρας μας.
• • •
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΩΝΥΜΙΩΝ
Το ευρέως χρησιμοποιούμενο γαλλικό λεξικό Le Petit Robert έδωσε την αφορμή και ο καυγάς άρχισε. Το λεξικό συμπεριέλαβε πριν από μερικές βδομάδες στην ηλεκτρονική έκδοσή του τη λέξη «iel», συστολή των προσωπικών αντωνυμιών «il» (αυτός) και «elle» (αυτή).
Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως από τα non-binary πρόσωπα που δεν τοποθετούν τον εαυτό τους ούτε στο αρσενικό ούτε στο θηλυκό γένος. Εξαιτίας της πολύ περιορισμένης χρήσης της λέξης, η λημματογράφηση καταρχάς πέρασε απαρατήρητη.
Απαρατήρητη, μέχρις ότου η βουλευτής του κόμματος του Εμ. Μακρόν, Francois Jolivet, απέστειλε επιστολή στη Γαλλική Ακαδημία, στην οποία διατείνεται ότι «η μοναχική καμπάνια [του Petit Robert] είναι προφανής ιδεολογική εισβολή που υπονομεύει την κοινή μας γλώσσα και την επιρροή της», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ότι η Γαλλία ενστερνίζεται μια «woke» ιδεολογία.
Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, έσπευσε να στηρίξει τη Jolivet, λέγοντας ότι «η συμπεριλιπτική γραφή δεν είναι το μέλλον της γαλλικής γλώσσας».
Ο γενικός διευθυντής των εκδόσεων Le Robert, Σαρλ Μπιμπενέ, απάντησε λέγοντας ότι «η αποστολή του Robert είναι να παρατηρεί την εξέλιξη μιας γαλλικής γλώσσας, εν κινήσει, πολύμορφης, και να τη λαμβάνει υπόψη».
Πηγή: Le Monde, Le Figaro
• • •
ΨΑΡΙ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ψάρι στη διατροφή τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικών αγγειακών παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου του Μπορντώ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology στις 4 Νοεμβρίου.
Οι 1.623 συμμετέχοντες στη μελέτη, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έτρωγαν ψάρι: λιγότερο από μία φορά, περίπου μία, δύο με τρεις φορές, και τέσσερις ή περισσότερες.
Όσοι εξ αυτών δήλωσαν ότι έτρωγαν συχνά ψάρι είχαν λιγότερα σημεία βλάβης στις αξονικές τομογραφίες από εκείνους που έτρωγαν σπανιότερα. Η συσχέτιση μεταξύ βρώσης ψαριού και αγγειακών ασθενειών ήταν ισχυρότερη σε άτομα ηλικίας 65-69 ετών, αλλά δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση σε άτομα άνω των 75 ετών.
Βεβαίως, συσχέτιση δεν σημαίνει αιτιότητα. Δεν είναι προφανές ότι ένας μόνον παράγοντας καθορίζει την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, δύο γεύματα με ψάρι τη βδομάδα συνιστώνται ως διατροφικός κανόνας, και γενικότερα πως ό,τι κάνει καλό στην καρδιά τείνει να είναι καλό και για τον εγκέφαλο.
Πηγή: Neuroloscience News
• • •
ΝΩΔΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Nature («The first edentulous ceratosaur from South America», 18 Νοεμβρίου 2021), παλαιοντολόγοι περιγράφουν την ανακάλυψη ενός νώδου (δίχως δόντια) δεινόσαυρου, που έζησε στον νότο της Βραζιλίας πριν από 70 με 80 εκατομμύρια χρόνια.
Βαπτισμένος «Berthasaura leopoldinae», ο μικρός αυτός δεινόσαυρος είχε μήκος 1 μέτρο και ύψος 80 εκατοστά.
«Αληθινή έκπληξη» σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, η απουσία δοντιών θέτει πολλά ζητήματα όσον αφορά τη διατροφή του. Η «Bertha» φαίνεται πως ήταν μάλλον παμφάγο, παρά αποκλειστικά χορτοφάγο
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η εκπληκτική ομοιότητα του χεριού ενός νεαρού ουρακοτάγκου με το ανθρώπινο.