Οινοτουρισμός στη δυτική Μακεδονία, τη γη των τεσσάρων λιμνών

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter
Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο.
0

Τη δυτική Μακεδονία, συγκεκριμένα με επίκεντρο την αμπελόεσσα περιοχή του Αμυνταίου, επέλεξαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ως δεύτερη στάση για το οδοιπορικό οινοτουρισμού στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου. 

Ιδιαίτερα εύστοχη επιλογή, μια και η περιοχή έχει βαθιά οινική παράδοση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας σε μια νέα εποχή αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτήν τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομική πρόοδος και ποιοτικές θέσεις εργασίας, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση του τόπου.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη η περίοδος προσαρμογής (με αρχή το 2023), ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. 

Για να αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη, για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Εκτός από την ημερίδα που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι περιηγήσεις σε αμπελώνες εντός προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000, οι επισκέψεις σε οινοποιεία των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, τα οποία έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και η γνωριμία με τους ιστορικούς οικισμούς του Νυμφαίου και της Σιάτιστας.

Αμύνταιο Facebook Twitter
Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι αναγνωρισμένη από το 1972.

Ιστορικά, στην ευρύτερη περιοχή πρωταγωνιστεί η πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο. Τις τελευταίες δεκαετίες καλλιεργούνται επίσης κοσμοπολίτικες, κυρίως λευκές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρό κλίμα, όπως οι Sauvignon Blanc, Gewürztraminer και Riesling.

Η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Αμύνταιο είναι αναγνωρισμένη από το 1972, ενώ η ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Αμυνταίου με τις χαρακτηριστικές τσιμεντένιες δεξαμενές ήταν το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1959. Η ζώνη σήμερα αριθμεί οκτώ οινοποιεία, εκατοντάδες αμπελουργούς και αναπτύσσεται σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, με αυξητικές τάσεις. 

Το κύριο στοιχείο που συμβάλλει σε ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια είναι ότι το οροπέδιο περιβάλλεται από τα βουνά Βίτσι, Βέρμιο και Βόρας (γνωστό σε όσοι ασχολούνται με χειμερινές δραστηριότητες ως Καϊμακτσαλάν), όλα σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οινοτουρισμός στη γη των τεσσάρων λιμνών Facebook Twitter

Ταυτόχρονα, οι τέσσερις λίμνες της περιοχής (Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα) ωφελούν ιδιαίτερα τη διατήρηση θεμιτών θερμοκρασιών και υγρασίας για το αμπέλι. Ας φανταστούμε απλά ότι για να αναπτυχθεί με υγεία η άμπελος χρειάζεται να «κουραστεί» την ημέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και να «ξεκουραστεί» το βράδυ, σε συνθήκες δροσιάς.

Για να αναπτυχθεί, όμως, ο οινοτουρισμός δεν αρκούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού. Χρειάζεται ο τόπος να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του επισκέπτη για να μπει στη διαδικασία παράλληλων δραστηριοτήτων. Άρα, η μαγική λέξη «συνέργεια» είναι το κλειδί για υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Και ευτυχώς αυτή η γωνιά της Ελλάδας είναι ευλογημένη! 

Αναλλοίωτο φυσικό κάλλος, γραφικοί οικισμοί, πάμπολλες εναλλακτικές δραστηριότητες, με τη γαστρονομία να πρωταγωνιστεί. 

Από τις διάσημες πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τις ποικιλίες πλατίκα και καμπανάκι, τo γριβάδι (κυπρίνος) της Βεγορίτιδας και τα ΠΟΠ φασόλια των Πρεσπών μέχρι τα φημισμένα εστιατόρια Κοντοσώρος, Θωμάς και Ναουμίδης, που δεν προσφέρουν απλώς εμπειρία αλλά και γαστρονομική συγκίνηση.

Σοφία Ζαχαράκη Facebook Twitter
Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στην εισαγωγή της μελέτης που είχε εκπονηθεί από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) το 2009 αναφερόταν πως η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ότι ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά. 

Συνοψίζοντας όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην ημερίδα, κρατάμε τα λόγια της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη ότι «το οδοιπορικό ελληνικού οινοτουρισμού που εγκαινιάσαμε στη Σαντορίνη έκανε τη δεύτερη στάση του και συνεχίζεται, με σκοπό την ανάδειξη μιας μορφής τουρισμού η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στο σύνολο της επικράτειας και στη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας» και ότι «το κρασί δεν είναι προϊόν, είναι εμπειρία» από την πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου.

Άντζελα Γκερέκου Facebook Twitter
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση του κ. Γιάννη Μπουτάρη, του ανθρώπου στον οποίο οι φορείς του κρασιού οφείλουν την ύπαρξή τους, τόσο για την ενιαία προβολή της ποικιλίας Ξινόμαυρο όσο και για τη διεύρυνση του οινοτουρισμού στη Μακεδονία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Δρόμοι του Κρασιού Βορείου Ελλάδος εκτείνονται από τα δυτικά της Ηπείρου έως τα σύνορα με τη Θράκη.




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM