Moderna: Ενισχυτική δόση εμβολίου για την Όμικρον θα μπορούσε να είναι έτοιμη τον Μάρτιο

Moderna: Ενισχυτική δόση εμβολίου για την Όμικρον θα μπορούσε να είναι έτοιμη τον Μάρτιο Facebook Twitter
0

Μέχρι τον Μάρτιο η εταιρεία Moderna Inc θα μπορούσε να έχει έτοιμη προς έγκριση από τις αμερικανικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρός της.

Ο Στίβεν Χογκ είπε ότι πιστεύει πως ενισχυτικά εμβόλια τα οποία θα φέρουν γονίδια που στοχεύουν ειδικά τις μεταλλάξεις στην Όμικρον είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την παρασκευή ενός πολυδύναμου εμβολίου που θα στοχεύει μέχρι και τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2, περιλαμβανομένης της Όμικρον. Για να ετοιμαστεί όμως θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη, πρόσθεσε ο Χογκ.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Οι υγειονομικές αρχές μελετούν αν η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, όσον αφορά την έγκριση σκευασμάτων, αναφέρουν ότι απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου, ο Χογκ είπε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον δεν αναμένονται πριν από τον Μάρτιο, ίσως και πιο μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους, είπε ο Χογκ, εκτός και αν η FDA αλλάξει τις οδηγίες της για τα δεδομένα που χρειάζεται ώστε να δώσει την έγκρισή της.

Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάζει το εμβόλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει τις δοκιμές, είπε ο Χογκ, ώστε να το έχει έτοιμο για διανομή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Χογκ, η FDA θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, εάν ακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνει τα εμβόλια της γρίπης, για τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Με βάση το πρότυπο των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στην Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνονται και μεταλλάξεις που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna στις εργαστηριακές μελέτες, ο Χογκ είπε ότι «αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος». Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω της Όμικρον, όμως θα μπορούσε να είναι σημαντική, πρόσθεσε. «Οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στις (παραλλαγές) Δέλτα και Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στην Όμικρον», συνόψισε.

Ο Χογκ είπε ότι η εταιρεία κάνει μελέτες για να διαπιστώσει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμά της προστατεύονται από την παραλλαγή αυτή, καθώς και το τι συμβαίνει με όσους έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις των 50 και 100 μικρογραμμαρίων. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν, αν όχι και να σταματήσουν τελείως, την παραλλαγή Όμικρον», κατέληξε.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM