«Κακό κατευόδιο»: Η κατάρριψη του ταμπού του θανάτου

ΤΡΑΓΚΑΣ Facebook Twitter
Περίεργο τέλος για κάποιον που η φωνή του σκίαζε κάποτε τα ερτζιανά απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα και νόμιζες ότι θα δικάζει από το μικρόφωνο μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Ατελιέ LIFO
0

ΧΘΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΔΥΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ από κορωνοϊό. Η είδηση μπορεί να είναι δημοσιογραφικά ελλιπής, δεν περιέχει όμως ψευδή στοιχεία. Τεχνικά, και η Ροζίτα Σώκου και ο Γιώργος Τράγκας καταρχήν δημοσιογράφοι υπήρξαν, παρότι η πρώτη είχε κατά καιρούς οικειοποιηθεί και μια σειρά από άλλες συγγενικές και μη ιδιότητες (μεταξύ άλλων: επιφανής cinéaste, πρώιμη τηλεπερσόνα, μεταφράστρια, θεατρολόγος, μέγιστη γκρούπι του Νουρέγιεφ) και ο δεύτερος έμοιαζε περισσότερο να λειτουργεί ως σκιώδης πολιτικός παράγοντας και ως one man παρακράτος.

Τεχνικά επίσης, και οι δύο κατέληξαν με τερματικό σταθμό τον Covid-19, γεγονός που για τον πρόεδρο των «Ελεύθερων Ανθρώπων» μοιάζει σαν ραντεβού (θανάτου) με την ύψιστη μορφή τραγικής ειρωνείας.

Είναι επίσης στατιστικά πολύ πιθανό να είχαν συναντηθεί τον περασμένο αιώνα σε κάποιο από τα πολλά και διάφορα μέσα που είχαν βρεθεί στη ζωή τους. 

Κατά τα λοιπά, ουδεμία σχέση. Εκτός του ότι απείχαν ηλικιακά μεταξύ τους ένα τέταρτο του αιώνα (και μιάμιση γενιά), ήταν σα να αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικές εποχές και δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις περί του δημοσιογραφικού «λειτουργήματος».

Ήταν περίπου βέβαιο, καθώς πλησίαζε το μοιραίο, πως για πολύ κόσμο όχι μόνο θα πήγαινε άκλαυτος αλλά και με συνοδεία από κατάρες αντί για ξόδι, λόγω της ψεκασμένης ρητορικής με την οποία «πήρε κόσμο στο λαιμό του».

Θα μπορούσε να φτάσει να πει κανείς μάλιστα ότι η κυριαρχία στο μιντιακό στερέωμα του ύφους και των τακτικών που μεταχειριζόταν ο εκλιπών για να κάνει την δουλειά του έδωσε τέλος και στα τελευταία προσχήματα που είχαν απομείνει για το σινάφι. 

Φυσικά δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος, ούτε και ο χαμός του σημαίνει κάποιο τέλος εποχής. Οι επίγονοί του ζουν και βασιλεύουν και εξακολουθούν να λυμαίνονται τον χώρο, με λιγότερο κραυγαλέες μεθόδους, αλλά με τον ίδιο καιροσκοπικό κυνισμό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια τον αποχαιρέτησαν με τιμές πρωτοπόρου των σύγχρονων μέσων (αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους), την ώρα που τα social media πλημμύριζαν από πανηγυρικές σχεδόν εκδηλώσεις μετά την αναγγελία του θανάτου του. 

Ήταν περίπου βέβαιο, καθώς πλησίαζε το μοιραίο, πως για πολύ κόσμο όχι μόνο θα πήγαινε άκλαυτος αλλά και με συνοδεία από κατάρες αντί για ξόδι, λόγω της ψεκασμένης ρητορικής με την οποία «πήρε κόσμο στο λαιμό του».

Μου έκανε εντύπωση, πάντως, το πρωτοφανές μέγεθος της ιερής κατακραυγής απέναντι σε κάποιον που μόλις είχε πεθάνει. Ήταν σα να κατέπεσε ένα πολύ ισχυρό ταμπού. Υποτίθεται ότι είχαμε συμφωνήσει πως δεν κάνει να κακολογείς τον νεκρό, με το πτώμα ακόμα φρέσκο. De mortuis nil nisi bonum: Μόνο καλά να λες για τους νεκρούς. 

Ήταν που ήταν όμως ετοιμόρροπη αυτή η σύμβαση, με τον θάνατο του Τράγκα κατέρρευσε εντελώς. Θυμάμαι ότι ακόμα και με τον Θέμο Αναστασιάδη είχε επικρατήσει μια σχετική διακριτικότητα στα social media, τουλάχιστον την πρώτη μέρα του θανάτου του. Με τον Τράγκα καμιά αναστολή, καμιά εκεχειρία, καμιά συγχώρεση, κανένα τυπικό δέος για το αμετάκλητο του θανάτου.

Περίεργο τέλος για κάποιον που η φωνή του σκίαζε κάποτε τα ερτζιανά απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα και νόμιζες ότι θα δικάζει από το μικρόφωνο μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ