Πέντε σούπες για την ανάρρωση

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter
Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.
0

Σκρολάροντας στο instagram αυτές τις μέρες είναι πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποιο post με ένα αχνιστό μπολ και το hashtag #nationalsoupmonth. Εκτός από το ότι οι μέρες του ευνοούν την κατανάλωση σούπας, ο Ιανουάριος θεωρείται ο παγκόσμιος μήνας της, κάτι που φαίνεται να ξεκίνησε στα τέλη των ‘80s, από μια καμπάνια της αμερικάνικης εταιρείας Campbell's, που κι αν δεν έχετε γευτεί ποτέ τις συμπυκνωμένες γεύσεις της θα τη γνωρίζετε από το εμβληματικό έργο με τις κονσέρβες του Άντι Γουόρχολ.

Πρόκειται για ένα προϊστορικό τρόπο που είχε ο άνθρωπος για να τρέφεται, να αναμειγνύει υλικά με νερό και να χορταίνει. Έτσι, οι πρώτες σούπες έχουν μαγειρευτεί μέσα σε δέρματα ζώων κι έπειτα σε πήλινα αγγεία. Η λέξη σούπα έχει γαλλικές ρίζες και η λέξη «restaurant», που αρχικά σήμαινε κάτι το τονωτικό και το δυναμωτικό, διαδόθηκε και πήρε τη σημερινή της έννοια από την κίνηση που έκανε ένας Παριζιάνος να δημιουργήσει το 1765 το πρώτο μαγαζί που σέρβιρε και ειδικευόταν στις πηχτές σούπες.

Το 1897, ο John T. Dorrance, χημικός της Campbell Soup Company, εφηύρε τη συμπυκνωμένη σούπα σε κονσέρβα, διπλασιάζοντας την ποσότητά της και καθιστώντας τη πιο προσιτή. Σήμερα, έχοντας πρόσβαση σε τόσα πολλά και καλά υλικά, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα τις δικές μας σούπες, που μας βοηθούν τις κρύες μέρες και αυτές που προσπαθούμε να αναρρώσουμε.

Κολοκυθόσουπα

Από τη Μαρία Ζαλώνη (@healthytasteland)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

2-3 κ.σ ελαιόλαδο

1 πράσο

1 κρεμμύδι

1 πατάτα

500γρ. κολοκύθα καθαρισμένη

1 ποτηράκι λευκό κρασί (80 ml)

1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml)

1 κούπα νερό (250 ml)

1 κ.γ. κάρι

½ κ.γ. τζίντζερ

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπούκοβο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πράσο, το κρεμμύδι και ξεφλουδίζουμε την πατάτα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και κόβουμε σε κομμάτια την πατάτα και την κολοκύθα.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την πατάτα και την κολοκύθα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά.

Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε  με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ (εναλλακτικά στο μπλέντερ). Αν θέλουμε πιο αραιή τη σύσταση της σούπας προσθέτουμε νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι (ή φυτικό γιαούρτι), ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπούκοβο, κολοκυθόσπορους και φρυγανισμένο ψωμί.

Ψαρόσουπα βελουτέ

Από τη Στεφανία Βασιλείου (@tetisflakes)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

1 κιλό ψάρι για σούπα

50 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 μεσαία σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Xυμό από 1 λεμόνι

70 ml λευκό κρασί

0,25 γρ. κρόκο Κοζάνης

750 ml βραστό νερό (συνδυασμός νερού που έβρασε το ψάρι με απλό νερό)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το ψάρι. Βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ψάρι και το καθαρίζουμε προσεκτικά από τα κόκαλα. Σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα και το θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα λαχανικά.

Σβήνουμε με κρασί και λεμόνι. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετράμε τον ζωμό από το ψάρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό ώστε να φτάσουμε τα 750 ml.

Προσθέτουμε το νερό και τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν. Με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά.

Σερβίρουμε με καλά καθαρισμένο ψάρι, φύλλα καπουτσίνο, μπούκοβο και επιπλέον λεμόνι.

Γιουβαρλάκια κοτόπουλο

Από την ομάδα του Keep Eat Healthy

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. κιμά κοτόπουλο

40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι

125 γρ. ρύζι καρολίνα

120 ml χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. αλεύρι ολικής

5 γρ. πιπέρι

2 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

120 γρ. κρεμμύδι

15 γρ. μαϊντανό

50 γρ. καρότο

10 γρ. σκόρδο

1 λίτρο νερό

2 αυγά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το φρέσκο κρεμμύδι, 100 γρ. από το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, 60ml χυμό λεμόνι, 1 αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρι και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε 15 λεπτά στο ψυγείο, στη συνέχεια πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα περνάμε από το αλεύρι.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 20 γρ. κρεμμύδι και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια μαζί με το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά και έπειτα σβήνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μέχρι να αφρίσει, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε 60 ml χυμό λεμονιού, 100ml από τη σάλτσα του φαγητού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.

Σούπα μπρόκολο

Από τον Τάσο Αντωνίου και το MamaPeinao.gr

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

300 γρ. μπρόκολο σε μπουκέτα

200 ml νερό στο οποίο έχει βράσει το μπρόκολο

200 ml ζωμός λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Αλατίζουμε κατά βούληση.

Μεταφέρουμε το μπρόκολο στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή και κρύα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παντζαρόσουπα βελουτέ

Από τον Πάνο Μαγουλά (@vegan.reality)

 Πέντε σούπες για την ανάρρωση Facebook Twitter

Υλικά

500 γρ. βρασμένα παντζάρια

2 καρότα

2 κρεμμύδια μεγάλα

1 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο

Λίγο ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. ζουμί από το βάζο με τις πίκλες (προαιρετικά)

4 σκελίδες σκόρδο

1 λεμόνι (χυμός)

1/2 κ.σ. πάστα μίσο

4 κ.σ. γιαούρτι φυτικό

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Κουκουναρόσπορος για το σερβίρισμα

Δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν.

Έπειτα βάζουμε τα βρασμένα παντζάρια και ανακατεύουμε πάλι, μετά βάζουμε δύο ποτήρια νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια (δεν μας νοιάζει τόσο το σχήμα, αφού θα διαλυθούν όλα στο τέλος).

Μόλις έχουμε βάλει και τα καρότα, ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το μίσο, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Mε ένα ραβδομπλέντερ κάνουμε το μείγμα ομοιογενές.

Για το σερβίρισμα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τον κουκουναρόσπορο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Γεύση / Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Αν ανήκετε σε εκείνους που ούτε τις αγγίζουν ούτε σκέφτονται να τις μαγειρέψουν, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη συνταγή που μας δίνει ο Βασίλης Ζώης του Άνετον, την οποία αγαπούν πολύ τα γραφεία γύρω από το Σύνταγμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Αθήνα έγινε vegan: 16 plant based επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε

Γεύση / Η Αθήνα έγινε vegan: 16 plant based επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε

Τη φυτοφαγική διατροφή μπορείς να την επιλέξεις για διάφορους λόγους, όπως οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ο σεβασμός απέναντι στα ζώα, η διάθεση να τρέφεσαι πιο υγιεινά ή η απρόσμενα αληθινή και γεμάτη εντάσεις γεύση της.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ