ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ετέθη αμέσως σε αργία ο ιερέας που κατηγορείται για τον βιασμό μιας ανήλικης.
Απεναντίας, δεν ετέθη σε αργία ο υπόδικος καθηγητής για τοκογλυφία, για τον οποίον επιπλέον διερευνώνται καταγγελίες για παιδεραστία.
Εύλογα σκέπτεσαι πως η μεν Εκκλησία ξέρει να προφυλάσσει τον εαυτό της, το δε πανεπιστήμιο νομίζει πως ό,τι και να κάνει δεν έχει κόστος.
• • •
ΤΟ ΦΟΡΜΑΤ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ
Η κρίση στα ουκρανικά σύνορα δεν αποκλιμακώνεται. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διέταξε οι οικογένειες τού προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα από σήμερα Δευτέρα, και συστήνει ισχυρά στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να επιβάλει φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία, δίχως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις. Στρατιωτικός εξοπλισμός από τις ΗΠΑ και το ΗΒ έχουν ήδη φθάσει στην Ουκρανία. Έχει επίσης ακουστεί από τη Βρετανή ΥΠΕΞ, η «περίεργη» πρόθεση για τριμερή στρατιωτική συνεργασία ΗΒ, Πολωνίας και Ουκρανίας.
Από την άλλη, ο Εμ. Μακρόν, με την ολόπλευρη στήριξη της Γερμανίας, προώθησε την ευρωπαϊκή απάντηση ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί ανεξάρτητα από την Ουάσινγκτον βάσει του λεγόμενου «Φορμάτ Νορμανδία». Το Φορμάτ Νορμανδία αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), που ατύπως είχαν διεξαχθεί το 2014 στον εορτασμό για την απόβαση στη Νορμανδία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ πολιτικών συμβούλων των τεσσάρων.
Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι εύλογες. Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ και Ρωσίας είναι πάνω από 5,5 φορές εκείνων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις ικανές να γονατίσουν τη Ρωσία (π.χ. απαγόρευση πωλήσεων μικροεπεξεργαστών, αποκοπή από το SWIFT system, σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου), η ΕΕ θα υποστεί το μεγαλύτερο κόστος. Οι κυρώσεις θα είναι μόνιμες για το ορατό μέλλον, δεδομένου ότι θα είναι μάλλον απίθανο να υποχωρήσει η Ρωσία. Το πλήγμα, βεβαίως, θα είναι μεγάλο και για τη Ρωσία, δεδομένου ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο συμβάλλουν περίπου στο 45% της οικονομίας της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναταραχή για την παγκόσμια οικονομία μόνον αμελητέα δεν θα είναι.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι κατανοητή η στάση της Γερμανίας, που αρνείται να εξοπλίσει την Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή — αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Απαντώντας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «υπονομεύει την ενότητα» και «ενθαρρύνει τον Πούτιν», με την άρνησή της να τροφοδοτήσει με όπλα το Κίεβο.
Εξαιρώντας τα στερότυπα περί υψηλού κόστους που θα πληρώσει η Ρωσία και επαναλαμβάνονται διαρκώς από όλους τους δυτικούς, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε εμφαντικά ότι οι δυνατές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να είναι «συνετές», επειδή θα έχουν επιπτώσεις και σε όσους τις επιβάλλουν.
Την απροθυμία αυτή των ευρωπαίων είχε επισημάνει ο Τζο Μπάιντεν προ ημερών, όταν διέκρινε μια μείζονα από μια ελάσσονα εισβολή, και άρα διαφορετικές κυρώσεις στις δύο περιπτώσεις.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Μένει να δούμε αν και πόσο το φορμάτ Νορμανδία θα αποσβέσει τις εντάσεις. Πάντως, αν κάποιος πρέπει να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη, μάλλον το σενάριο περιορισμένης ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία φαίνεται πιο ρεαλιστικό.
Πηγή: Spiegel, Le Monde, RFE/RL
• • •
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόρις, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει πολλές πρωτιές.
Στο νέο υπουργικό συμβούλιο 14 από τους 24 υπουργούς είναι γυναίκες, το πρώτο στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου με πλειοψηφία γυναικών.
Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει η Μάγια Φερνάντες Αλιέντε, εγγονή του Σαλβαντόρ Αλιέντε που δολοφόνησε η χούντα του Πινοσέτ στο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 — «ποιητική δικαιοσύνη», έγραψε κάποιος.
Η 35χρονη γιατρός και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Ιατρών, δρ. Izkia Siches, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Η 45χρονη πρώην μέλος της εθνικής ποδοσφαίρου, Alexandra Benado, είναι η πρώτη ανοικτά λεσβία που αναλαμβάνει υπουργείο στη χιλιανή ιστορία. Η μητέρα της είχε δολοφονηθεί από πράκτορες της κυβέρνησης, επειδή συμμετείχε στην αντίσταση κατά της δικτατορίας.
Είναι νωρίς για προβλέψεις αν η νέα κυβέρνηση θα πετύχει ή όχι. Πάντως, μια δροσιά έφερε.
• • •
Ο ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΕΔΙΩΞΕ ΤΗ RIO TINTO;
Η Σερβία ακύρωσε οριστικά τις άδειες που είχαν δοθεί στην αυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto για την εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου 2,4 δισ. δολαρίων, το οποίο προοριζόταν κυρίως για τις μπαταρίες των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Είχαν προηγηθεί επί πολλές εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις των οικολόγων και των κατοίκων της περιοχής των ορυχείων που φοβούνται ότι θα υπάρξει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε ταχθεί υπέρ των διαδηλωτών από τον Δεκέμβριο. Στα κοινωνικά μέσα η ακύρωση συνδέθηκε με την απέλασή του από την Αυστραλία. Ωστόσο, όταν τα σχόλια δεν είναι χιουμοριστικά, είναι παντελώς αβάσιμα.
Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων, διότι θα ήταν επιζήμιο για το κυβερνών κόμμα να πήγαινε στις εκλογές του Απριλίου με τέτοια αναταραχή στους δρόμους.
Άλλωστε, η Σερβίδα πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, το είπε ξεκάθαρα, όταν κατηγόρησε αφενός ξένους που χρηματοδοτούν τις οικολογικές οργανώσεις και, αφετέρου, την αντιπολίτευση που έσπευσε να στηρίξει τις διαδηλώσεις προκειμένου να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.
Γνωρίζουμε ότι χρονική ακολουθία δεν συνεπάγεται αιτιακή σχέση. Το ότι η απέλαση του Τζόκοβιτς προηγήθηκε της ακύρωσης των αδειών δεν σημαίνει ότι είναι και η αιτία της.
• • •
Α. Μ. CASSANDRE
Ο Α. Μ. Cassandre, ψευδώνυμο του Αντόλφ Ζαν-Μαρί Μουρόν (24 Ιανουαρίου 1901 – 17 Ιουνίου 1968), υπήρξε από τους πιο προικισμένους γραφίστες τον προηγούμενο αιώνα.
«Μετέφραζε την ουσία ενός πράγματος — όπως το τρένο, πλοίο, ή πρόσωπο — στην πιο 'γραφιστική' έκφραση» (Steff Geissbühler).
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Το μεγαλειώδες είναι ανθρώπινο ένστικτο, αλλά αν πάει πολύ μακριά καταντά απάνθρωπο. Αναρωτιέμαι αν έστω μία σκέψη που βοήθησε να προχωρήσει το ανθρώπινο πνεύμα επινοήθηκε ή γράφηκε σε τεράστιο δωμάτιο».
— Κένεθ Κλαρκ, Civilisation ‘Grandeur and Obedience’