Φιλίες και πανδημία: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

friendship ending Facebook Twitter
Ίσως η ίδια η σύγχρονη ζωή είναι αυτή που συνωμοτεί εναντίον της φιλίας.
0

ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΣΟ από προσωπική εμπειρία όσο και από μαρτυρίες γνωστών ότι η συνθήκη που βιώνουμε τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε καταλυτική μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της φιλίας.

Δεν ήξερα όμως ότι υπήρχε ήδη και σχετική ορολογία, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας ένα επικού μεγέθους και εύρους (με ποικίλες αποχρώσεις ανάμεσα στη βιωματικό πραγματεία και το επιστημονικό ρεπορτάζ) άρθρο που δημοσιεύτηκε προχθές στο Atlantic και έκανε λόγο για το Μεγάλο Πανδημικό Ξεκαθάρισμα Φίλων που συνέβη με αφορμή την απομόνωση και τους περιορισμούς.

Οι πρωτόγνωρες περιστάσεις έδωσαν σε πολύ κόσμο την ευκαιρία –και τη δικαιολογία– να απομακρυνθεί από φιλίες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως φορτικές, προβληματικές, «τοξικές».

Οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με το σαράκι της ζηλοφθονίας στις φιλίες. Αλλά και με τη φιλία γενικότερα, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, την οικογένεια και «όλο αυτό το τρομερό συναπάντημα δεσμών σεξ, αίματος, εκκλησίας ή νόμου».  

Τίτλος του άρθρου είναι η διαπίστωση (που έρχεται κάπου στη μέση ηλικία, εκεί που ανήκει και η συγγραφέας του, Jennifer Seniors) ότι εν τέλει «είναι οι φίλοι εκείνοι που σου ραγίζουν την καρδιά» (“It’s Your Friends Who Break Your Heart”) και όχι οι ερωτικοί μας σύντροφοι, όπως έχουμε μάθει να πιστεύουμε.

Η Seniors διαπιστώνει επίσης ότι η κουλτούρα μας δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο σενάριο για το τέλος μιας φιλίας, δεν υπάρχουν στη φιλία ούτε η τελετουργία, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε οι γλαφυρά έντονοι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους που χαρακτηρίζουν τους δεσμούς έρωτα και αίματος. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά στις φιλίες που σβήνουν ή διαλύονται όλο και πιο συχνά λόγω πολιτικών διαφορών (ακόμα και ανάμεσα σε άτομα με κοινές θεωρητικά πολιτικές αντιλήψεις), κάτι που ίσως δεν θίγεται ή δεν αναλύεται αρκετά, όπως και ο ρόλος που παίζει στη διάβρωση μιας φιλίας η ζήλια, ο φθόνος, αυτό που ο Σωκράτης φέρεται να είχε αποκαλέσει «το έλκος της ψυχής», με διαφορά το πιο ειδεχθές από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (λέμε συνέχεια «πεθαίνω από ζήλια», κανείς όμως δεν λέει ότι πέθανε από λαγνεία, υπεροψία ή οκνηρία).

Κι όμως, όπως επισημαίνει το άρθρο, οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με το σαράκι της ζηλοφθονίας στις φιλίες. Αλλά και με τη φιλία γενικότερα, σε αντίθεση με τις ερωτικές σχέσεις, τον γάμο, την οικογένεια και «όλο αυτό το τρομερό συναπάντημα δεσμών σεξ, αίματος, εκκλησίας ή νόμου». 

Ίσως η ίδια η σύγχρονη ζωή είναι αυτή που συνωμοτεί εναντίον της φιλίας, ίσως η μαύρη αλήθεια είναι ότι κατά έναν τρόπο, «οι φιλίες είναι εκ φύσεως καταδικασμένες να ξεθωριάζουν ακόμα και στις πιο ιδανικές συνθήκες, είναι εντελώς αφύσικη η ιδέα ότι μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να δημιουργήσουν τις δικές τους φυλές… Στην καλύτερη περίπτωση, οι χαμένες φιλίες μας πληγώνουν αλλά με τον καιρό το τραύμα επουλώνεται. Στη χειρότερη όμως, τις εκλαμβάνουμε ως προσωπικές αποτυχίες, κάθε μια τους κι ένα μικρό διαζύγιο, μια βαριά απώλεια. Κι από μια ηλικία και μετά, κάθε απώλεια τσούζει πολύ...»

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ