Τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου και ένα δροσερό συνοδευτικό ντιπ παντζαριού

Χεράκι-χεράκι για μπακαλιάρο και σκορδαλιές Facebook Twitter
Οι κροκέτες του μπακαλιάρου θέλουν μαστόρικο και υπομονετικό τηγάνισμα για να ψηθούν καλά στο κέντρο και να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες απέξω.
0

ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ θα γίνουν τα πρώτα αγαπημένα παραδοσιακά και πεντανόστιμα φαγητά που θα είσαι περήφανος να μάθεις να μαγειρεύεις και να σερβίρεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάθε 25η Μαρτίου, και όχι μόνο!

Τραγανές κροκέτες παστού μπακαλιάρου

1 μεγάλο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 αυγό
Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή ελάχιστη πάπρικα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Οι κροκέτες του μπακαλιάρου θέλουν μαστόρικο και υπομονετικό τηγάνισμα για να ψηθούν καλά στο κέντρο και να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες απέξω. Μη σας ξεγελάσει, λοιπόν, η πάπρικα που με το κόκκινο χρώμα της πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι το φαγητό είναι καλά τηγανισμένο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμο.

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 36 ώρες, αλλάζοντας το δροσερό νερό κάθε έξι ώρες. Τον ξεπλένουμε, τον ξεκοκαλίζουμε και τον ξεφτίζουμε, δηλαδή με τα δάχτυλα τραβάμε το ψαχνό να βγει, σαν ξέφτια.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ξεφτισμένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για δυο ωρίτσες.

Το βγάζουμε μισή ώρα πριν το τηγανίσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο έτσι ώστε να καλύπτονται οι κροκέτες του μπακαλιάρου τουλάχιστον μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να κάψει καλά, αλλά όχι να «καπνίσει».

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα του μπακαλιάρου και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι, μαζεύοντας με το κουτάλι το μείγμα στο τηγάνι για να μην απλώσει αλλά να πάρει το σχήμα της κροκέτας.

Αφήνουμε κάθε κροκέτα να τηγανιστεί καλά από τη μια μεριά και μετά, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, την αναποδογυρίζουμε για να τηγανιστεί και από την άλλη. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή ή ακόμα και καυτερή), θα πρέπει να προσέξουμε γιατί αυτό το κόκκινο μπαχαρικό δίνει την εντύπωση στο τηγάνι ότι οι κροκέτες έχουν ροδοκοκκινίσει, χωρίς όμως να είναι καλά μαγειρεμένες στο κέντρο τους.

Τα παντζάρια της 25ης Μαρτίου αλλιώς!

Χεράκι-χεράκι για μπακαλιάρο Facebook Twitter

Έχουμε συνηθίσει, και έτσι σερβίρονται παραδοσιακά, τα παντζάρια σαλάτα σκέτα με λάδι και ξίδι δίπλα στον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, μαζί με τα φύλλα και τα γλυκά κοτσανάκια τους. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι νηστίσιμη και γευστικά ταιριαστή: ένα δροσερό ντιπ παντζαριού για να συνοδεύσει κάθε μπουκιά τηγανητού μπακαλιάρου στο γιορτινό τραπέζι αλλά και να μας δροσίσει από τις έντονες σκορδαλιές. 

Προσθέστε σκόρδο ανάλογα με τα γούστα σας (ή αφαιρέστε το εντελώς, αν το προτιμάτε ανάλαφρο). 

Για τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρασμένα φρέσκα παντζάρια, ή βρασμένα σε βάζο, ή vacuum (τα τελευταία θα τα βρείτε στο τμήμα λαχανικών στα σούπερ-μάρκετ και είναι μια καλή εναλλακτική λύση για γρήγορες συνταγές). 

Υλικά

2-3 μεγάλα, καλά βρασμένα παντζάρια, πολτοποιημένα ελαφρά στο μπλεντεράκι
1 χούφτα καρύδια ωμά
1 χούφτα φουντούκια χοντροσπασμένα και καβουρντισμένα ελάχιστα στον φούρνο ή το αντικολλητικό τηγάνι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

Αφού πολτοποιήσουμε αρχικά τα βρασμένα παντζάρια, προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Ραντίζουμε καλά το μείγμα παντζαριών με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρουμε. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ