Grasshoppers: Ένα ολοκαίνουργιο μπαρ μόλις εμφανίστηκε πίσω από τη Στέγη

Grasshoppers: Ένα ολοκαίνουργιο μπαρ μόλις εμφανίστηκε πίσω από τη Στέγη Facebook Twitter
Το Fervid με βάση του το μεσκάλ, με raspberry, τζίντζερ, λάιμ, ντοματίνι, bitters και αλάτι στο χείλος του ποτηριού είναι μια umami μαργαρίτα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα άλματα που κάνει η ακρίδα για να κινηθεί συμβολίζουν τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομα του μπαρ, έτσι όπως είναι σκορπισμένα σε έναν τοίχο του χώρου. Αν έχετε παρακολουθήσει, μάλιστα, το τηλεοπτικό «Kung Fu» του ABC της δεκαετίας του ‘70, σωστά φανταστήκατε πως πρόκειται για μια αναφορά στο παρατσούκλι που δίνει ο δάσκαλος στον νεαρό και ακόμα άπειρο μαθητευόμενο Σαολίν, τον οποίο υποδυόταν ο David Carradine. 

Διόλου άπειροι δεν είναι βέβαια όσοι συνθέτουν τη νέα άφιξη που μας οδηγεί μέχρι τον Νέο Κόσμο, στον δρόμο της Ευρυδάμαντος πίσω από τη Στέγη, που έκανε προορισμό το Naif του Πέτρου Ζησού.

Αυτήν τη φορά, στον χώρο ενός πρώην ίντερνετ καφέ που μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά ο ίδιος θέλησε να στήσει ένα καθαρά βραδινό μαγαζί με μπαρ ατμόσφαιρα. Η ακρίδα μπήκε στον πληθυντικό, γιατί η ομάδα του είναι δεμένη, έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν και μπορεί να σας δώσει πολλές ρομαντικές εξηγήσεις για το όνομα του μαγαζιού. 

Διαβάζοντας τον κατάλογο των κοκτέιλ, ίσως παρατηρήσετε το μοτίβο μιας ερωτικής ιστορίας, ή πολλών διαφορετικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μπαρ είναι hot. 

Πίσω από την μπάρα ένας από τους πιο ταλαντούχους, κατά τη γνώμη μου, bartenders της γενιάς του, ο Νίκος Σωτηρόπουλος, θα μου πει πως, όπως οι ακρίδες είναι έντομα μοναχικά, έτσι κι εκείνοι σκέφτηκαν ότι ο χώρος τους πρέπει να μας εμπνέει ώστε να βγούμε ακόμα και μόνοι μας, να μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, να νιώθουμε άνετα να μπλεχτούμε με τους γύρω μας, αλλά παράλληλα να ξέρουμε πως θα βρούμε μια γωνιά με ιδιωτικότητα.

Αναφέρεται και στον πίνακα με τον τίτλο «La sauterelle» που εκτίθεται στο Μουσείο Γουλανδρή, στην ακρίδα του Χουάν Μιρό, του σπουδαίου υπερρεαλιστή ζωγράφου που πολλοί έχουν ταξινομήσει τα έργα του στη ναΐφ κατηγορία – see what he did there;

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Οι Grasshoppers του Νέου Κόσμου μάς περιμένουν σε ένα μπαρ με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, στο οποίο έχουν ρίξει συναίσθημα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Mε τη βοήθεια των Cadu architects και την ταυτότητα που έχουν δημιουργήσει οι graphic designers Νατάσα Πολύζου και Μαρία Κεκέ, οι Grasshoppers του Νέου Κόσμου μάς περιμένουν σε ένα μπαρ με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, στο οποίο έχουν ρίξει συναίσθημα. Το μπλε χρώμα στον χώρο συνδέεται με το γεγονός ότι σε όποιο σημείο του και αν επιλέξετε να καθίσετε θα δείτε ουρανό, κάτι όχι πολύ σύνηθες στην Αθήνα. Οι γραμμές είναι απλές, οι γύρω κολόνες αφήνουν το μπετόν εκτεθειμένο, το σίδερο και το υαλότουβλο κυριαρχούν, ενώ η ένταση του φωτισμού που βγαίνει από αυτό αλλάζει όσο περνάει η νύχτα. Τα σκαμπό είναι βιδωμένα όπως στα πιο κλασικά ποτάδικα, ενώ μια νησίδα στη μέση του χώρου δίνει την αίσθηση μιας ενδιάμεσης μπάρας.

Οι διαφορετικές υφές που συνθέτουν το μπαρ αποτυπώνονται και στους καταλόγους του, αγγίξτε τους και θα καταλάβετε. Σε αυτούς θα δείτε ότι όσα προσφέρονται είναι μετρημένα, λίγες και καλές ετικέτες σε ποτά, αποστάγματα και κρασιά.

Θα βρείτε επτά κλασικά κοκτέιλ και οκτώ signature συνταγές με διαφορετική γευστική προσέγγιση, η οποία αναφέρεται στον κατάλογο, όπως και το ποτήρι στο οποίο θα σερβιριστεί το ποτό σας, για να μη μείνει κανείς δυσαρεστημένος. Σε γενικές γραμμές, εκτός από δυο-τρεις προτάσεις, ο κατάλογος που έχουν στήσει ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ο Δημήτρης Μεσσήνης και ο Γιάννης Φούντας έχει υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Πρέπει να τα δοκιμάσετε ακόμα και όσοι δεν τα προτιμάτε, όσοι παραγγέλνετε πάντα, δίχως δεύτερη σκέψη, απλό ποτό. 

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Όσο σοβαρά είναι τα ποτά των Grasshoppers, άλλο τόσο είναι και τα πιάτα, που συνθέτουν ένα ξεχωριστό bar food. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στα κλασικά τους, λοιπόν, το Ζombie τους είναι σωστό, χωρίς πουρέδες και πολλά γλυκαντικά, το Bloody Mary τους (θα σας το φτιάξουν και με τεκίλα ή μεσκάλ αντί για βότκα, αν το ζητήσετε, φυσικά) φτιάχνεται με βιολογική ντομάτα, το Dry Martini τους είναι βοτανικό, παγωμένο όπως πρέπει, το προτείνουν extra dry.

Στα signature, το Flying lovers είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα απογευματινή πρόταση, μια δροσερή προσέγγιση στο κονιάκ, όπως και το Longing for More με Pineau des Charentes παλαιωμένο για δέκα χρόνια. Το Fervid με βάση το μεσκάλ, με raspberry, τζίντζερ, λάιμ, ντοματίνι, bitters και αλάτι στο χείλος του ποτηριού είναι μια umami μαργαρίτα και μια φοβερή ιδέα, όπως και το γλυκόπικρο Coarse με Campari, cherry brandy, πικραμύγδαλο και φρέσκο χυμό από σέλερι και λάιμ.

Όσο σοβαρά είναι τα ποτά των Grasshoppers, άλλο τόσο είναι και τα πιάτα που συνθέτουν ένα ξεχωριστό bar food. Ο Νίκος Ντάνος, υπεύθυνος και για όσα comfort σερβίρονται στο Naif, φαντάστηκε ένα μενού λες και πίνουμε ποτό σε διάφορα μπαρ ξενοδοχείων ανά τον κόσμο. Προτείνει μπουκιές που δεν χρειάζονται μαχαιροπίρουνο και συνοδεύονται από εφτά διαφορετικά είδη ψωμιού.

Μεταξύ αυτών θα βρείτε ένα πιο «θαλασσινό» vitello tonnato με φύλλα μουστάρδας, καπνιστό χέλι και wakame, έναν σολομό gravlax με λεμόνι, απαλή μουστάρδα με άνηθο, finger lime, αγγουράκια πίκλα πάνω σε πολύσπορο ψωμί, ένα ταρτάρ πάνω σε καρδιές μαρουλιού, ένα πιάτο με bocconcini, ντοματίνια, δική τους πέστο βασιλικού και τσάτνεϊ ντομάτας, με καππαρόφυλλα και φρυγανισμένο ελαιόψωμο που μπορείτε να συνδυάσετε με μια ποικιλία αλλαντικών. 

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Στους καταλόγους θα δείτε ότι όσα προσφέρονται είναι μετρημένα, λίγες και καλές ετικέτες σε ποτά, αποστάγματα και κρασιά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Πίσω από την μπάρα, ένας από τους πιο ταλαντούχους κατά τη γνώμη μου bartenders της γενιάς του, ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχουν και coronation chicken, ένα σάντουιτς με ζυμωτό ψωμί και παστράμι. Kαι, επιτέλους  κάποιος σκέφτηκε να προσφέρει με τον πιο ποιοτικό τρόπο το καλύτερο γρήγορο φαγητό για να συνοδεύσει ποτό. Το Italian club έχει μοτσαρέλα, γλυκό προβολόνε, γκοργκοντζόλα, σαλάμι, μορταδέλα, φύλλα αγκινάρας, είναι λες και άνοιξαν ένα ψυγείο ιταλικού σπιτιού για να φτιάξουν ένα άλλο, αναβαθμισμένο κλαμπ σάντουιτς. 

Από το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου περιμένουμε να δούμε και τον καλά κρυμμένο του κήπο που είναι υπό διαμόρφωση. Tη μουσική του θα την ενέκρινε ο Brian Eno. Διαβάζοντας τον κατάλογο των κοκτέιλ, ίσως παρατηρήσετε το μοτίβο μιας ερωτικής ιστορίας, ή πολλών διαφορετικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μπαρ είναι hot. 

Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, 210 9340708

Grasshoppers: O ορισμός του μπαρ μόλις εμφανίστηκε στον Νέο Κόσμο Facebook Twitter
Το Italian club έχει μοτσαρέλα, γλυκό προβολόνε, γκοργκοντζόλα, σαλάμι, μορταδέλα, φύλλα αγκινάρας, είναι λες και άνοιξαν ένα ψυγείο ιταλικού σπιτιού για να φτιάξουν ένα άλλο, αναβαθμισμένο κλαμπ σάντουιτς. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς μας βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Γεύση / Έπρεπε bar: Σε μια μπάρα της Κυψέλης αντί για ξηρούς καρπούς βγάζουν τηγανητούς γίγαντες

Προερχόμενη από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, μια πολυπληθής ομάδα έστησε ένα μπαρ που όχι μόνο δεν θέλει να πίνουμε ξεροσφύρι αλλά τα πιατάκια που συνοδεύουν τα cocktails, τα φυσικά κρασιά και τη δική τους μπίρα έχουν άποψη και πραγματική νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT