Άγγελος Λιακάκης-Τίτος Γουβέλης

Άγγελος Λιακάκης-Τίτος Γουβέλης Facebook Twitter
0

Οι Πέντε Σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, μαζί με τις τρεις συλλογές παραλλαγών του σε θέματα του Χαίντελ και του Μότσαρτ, αποτελούν μερικά από τα έργα-ορόσημα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου. Δύο δεξιοτέχνες διεθνούς φήμης, εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, επέλεξαν να παρουσιάσουν ολόκληρο τον κύκλο των έργων αυτών –ιδωμένο μέσα από την προσωπική τους ματιά– κατά τη φετινή και κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο στο Μέγαρο. Στην πρώτη συναυλία τους στο πλαίσιο της Σειράς «Μουσική Δωματίου», θα ερμηνεύσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τετάρτη 9 Απριλίου (ώρα: 20.30), τις Σονάτες για τσέλο και πιάνο αρ. 1, 3 και 4 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και τις Επτά παραλλαγές του επάνω σε ένα θέμα από τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ. Τη συναυλία θα προλογίσει ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης.

Συνθέτης-σημείο αναφοράς για τους σύγχρονούς του, ο Μπετόβεν ήταν αυτός που καθόρισε τα πρότυπα με βάση τα οποία αναμετρήθηκε η ρομαντική μουσική τον 19ο αιώνα. Ήταν αυτός που ανανέωσε τη μορφή, το περιεχόμενο και τις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις της μουσικής δωματίου ως προς τους σολίστ. Η επιρροή του μάλιστα ήταν τόσο σημαντική στους ομότεχνούς του, που ουκ ολίγοι μεταγενέστεροι μουσουργοί δίσταζαν πολύ να

καταπιαστούν με το συγκεκριμένο είδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Γιοχάννες Μπραμς, ο οποίος είχε καταστρέψει περισσότερα από 20 έργα του θεωρώντας τα ανάξια να συγκριθούν με τις συνθέσεις του μεγάλου Γερμανού κλασικιστή, αυτού του «γίγαντα που είχε προπορευθεί», όπως συνήθιζε να λέει για τον Μπετόβεν.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT