Η γυναικεία δύναμη και δημιουργία εκφράζεται μέσα από τη νέα ατομική έκθεση της Deborah Segun «You Keep Going Through It, I’m Just Coming Back From It» στην γκαλερί The Breeder και την έκθεση της Corrine Slade με τίτλο «Moon as My Mirror» στο Breeder Feeder.
Γεννημένη στο Λάγος της Νιγηρίας όπου ζει και εργάζεται, η 29χρονη Deborah Segun έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας στο Polimoda Institute of Fashion Design and Marketing στη Φλωρεντία και έργα της βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές και στα μουσεία X Museum στο Πεκίνο και Xiao Museum στο Rhizhao της Κίνας.
Με ισχυρές αναφορές σε προσωπικά της βιώματα, το έργο της Deborah Segun εξυμνεί τα διαφορετικά σώματα των γυναικών μέσω της φόρμας και του χρώματος, του πορτρέτου και της εξιστόρησης, δημιουργώντας μια ισχυρή ανταφήγηση στις απεικονίσεις της γυναικείας μορφής τόσο στην ιστορία της τέχνης όσο και στα σύγχρονα κείμενα.
Η καλλιτέχνιδα αρθρώνει τη γλώσσα της αφαίρεσης επιστρατεύοντας το εικαστικό λεξιλόγιο του κυβισμού για να αφηγηθεί τις ιστορίες των πρωταγωνιστριών της, που εμφανίζονται ταυτόχρονα δυναμικές αλλά και ευάλωτες. Οι καμβάδες της κατοικούνται από φιγούρες πληθωρικών μαύρων γυναικών σε διάφορες εκφραστικές πόζες. Η Segun εξερευνά τελικά το πορτρέτο με body sensitivity, πλάθοντας αφηγήσεις γύρω από τη δύναμη που ενέχει η τρωτότητα ως πηγή ευτυχίας, η αίσθηση του ανήκειν, η δημιουργικότητα και η αυθεντικότητα.
Με ισχυρές αναφορές σε προσωπικά της βιώματα, το έργο της Deborah Segun εξυμνεί τα διαφορετικά σώματα των γυναικών μέσω της φόρμας και του χρώματος, του πορτρέτου και της εξιστόρησης, δημιουργώντας μια ισχυρή ανταφήγηση στις απεικονίσεις της γυναικείας μορφής τόσο στην ιστορία της τέχνης όσο και στα σύγχρονα κείμενα.
Τα έργα της μπορούν να περιγραφούν ως ένα μείγμα μεταξύ κυβισμού και αφαίρεσης. Υιοθετεί μια παιχνιδιάρικη, πουριστική προσέγγιση στο έργο της, εστιάζοντας στη μορφή και όχι στη λεπτομέρεια, μέσω της χρήσης διαφορετικών καλλιτεχνικών και μερικές φορές αντισυμβατικών μέσων. Τα έργα της είναι κυρίως παραστατικά με έμφαση στην προσωπογραφία.
Η έμπνευση πίσω από τα έργα της πηγάζει από τις προσωπικές και κοινές εμπειρίες της ως γυναίκας, καθώς και από τις παρατηρήσεις του κάθε χώρου που καταλαμβάνει κάθε φορά. Προσπαθεί να αποτυπώσει αυτές τις εμπειρίες μέσα από τη μοναδική και πειραματική χρήση χρωμάτων και σχημάτων. Υπερβάλλει στις φιγούρες ή τις μετατοπίζει, καθώς πιστεύει ότι είναι ο δικός της τρόπος αντιμετώπισης της πραγματικότητάς της. Της αρέσει επίσης να απομονώνει σχήματα από τα θέματα/αντικείμενα και να τα ενώνει για να δημιουργήσει μια νέα σύνθεση.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από έναν Νιγηριανό κωμικό και τη χιουμοριστική του προσέγγιση γύρω από τις εμπειρίες των ανθρώπων. Όπως σχολιάζει, «αν περνάς πολλά, συνέχισε να τα περνάς. Κι εγώ, μόλις τώρα τα ξεπερνώ...». Ουσιαστικά, για τη Segun πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαδικασία και να αποδεχόμαστε τις αλλαγές όπως έρχονται.
Η 23χρονη Corrine Slade ζει και εργάζεται στο Σικάγο όπου ολοκλήρωσε το BFA της στο The School of The Art Institute of Chicago και έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στο Λος Άντζελες και το Σικάγο.
Οι λεπτομερείς, πολύχρωμοι καμβάδες της δημιουργούν νέες οικο- φεμινιστικές αφηγήσεις. Χρησιμοποιώντας αντιθετικές χρωματικές παλέτες, η καλλιτέχνιδα τοποθετεί τις πρωταγωνίστριές της σε διάφορα σκηνικά, όπου τις πλαισιώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η Slade συμπεριλαμβάνει στα έργα της ποίκιλλες αναφορές από την pop κουλτούρα, τη μυθολογία, την ιστορία της τέχνης και την πολιτιστική και προσωπική της κληρονομιά.
Η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις της, όπου κυριαρχούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα φρούτων, λουλουδιών, φυτών αλλά και του φεγγαριού, στοιχεία που λειτουργούν ως σύμβολα αφθονίας, εξέλιξης και γονιμότητας. Δημιουργούν απόκοσμα περιβάλλοντα που κατοικούνται από μαύρες γυναίκες, είτε μοναχικές είτε σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς.
Η τεχνική της Slade συνίσταται στην επίστρωση λαδιού διαφορετικού πάχους και διαφάνειας πάνω σε φωτεινά ακρυλικά χρώματα. Η φωτεινότητα του ακρυλικού χρώματος δημιουργεί αύρες που εκφράζουν τη ρομαντική πτυχή των ηρωίδων καθώς η ανάπτυξη του φυσικού κόσμου είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος.
Τα μαγικά φυσικά περιβάλλοντα που σκηνογραφεί για τις πρωταγωνίστριες της είναι καταφύγια για παρηγοριά που δεν προσφέρονται για αυτές στον πραγματικό κόσμο, έναν κόσμο που συχνά καταφέρνει να ελέγχει και να παραβλέπει ταυτόχρονα τις μαύρες γυναίκες. Η πρακτική της καθοδηγείται από την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη της για απόδραση, βυθίζοντας το κοινό της σε χώρους που μοιάζουν βγαλμένοι από ένα όνειρο, μέσα στο οποίο η ίδια η Slade βρίσκει ανακούφιση.
Οι εξερευνήσεις της Corrine Slade εστιάζουν σε ζητήματα αυτοστοχασμού, διαίσθησης αλλά και στην έννοια του θείου. Το φεγγάρι γίνεται εδώ ένα ισχυρό σύμβολο που αντιπροσωπεύει αυτές τις ιδέες και μοιάζει να καταπίνει τα πάντα κάτω από το ζεστό του φως.
Όλα τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι σκηνές που απεικονίζουν διαδραματίζονται το σούρουπο ή το βράδυ. Το σκοτάδι δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, ένα μέρος για αυτοστοχασμό στους πρωταγωνιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το φεγγάρι ως έναν καθρέφτη που επιτρέπει την ενδοσκόπηση.
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 19:00-22:00
Διάρκεια εκθέσεων: 14 Ιουλίου-31 Aυγούστου 2022
The Breeder (Ιάσονος 45, Aθήνα, 210 3317527)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή: 11:00-19:00, Σάββατο: 11:00-17:00