Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Έλλαδα για nature lovers Facebook Twitter
Η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο πλούσια της Ευρώπης σε είδη ερπετών μετά την Ισπανία, με καταγεγραμμένα εξήντα τέσσερα.
0

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ της χερσαίας πανίδας η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Είναι η πέμπτη πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης σε είδη αμφίβιων, με είκοσι δύο είδη καταγεγραμμένα, τα δέκα από τα οποία είναι βάτραχοι, τα πέντε φρύνοι, τα τρία σαλαμάνδρες και τα τέσσερα τρίτωνες. Η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θράκη είναι οι περιοχές με τα περισσότερα είδη στην Ελλάδα, ενώ τα λιγότερα καταγράφονται στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Σε νησιά, ωστόσο, ζουν τα 3 ενδημικά είδη της Ελλάδας. Στην Κάρπαθο, στη Σαρία και στην Κάσο υπάρχει το είδος της σαλαμάνδρας Lyciasalamandra helverseni (Κοχυλίνα ή Κανακαρά), στην Κρήτη βρίσκουμε τον κρητικό βάτραχο Pelophylax cretensis και στην Κάρπαθο τον βάτραχο της Καρπάθου Pelophylax cerigensis.

Η λίμνη Πλαστήρα, που συνδέεται ορεογραφικά με την Κεντρική Πίνδο, μια τεχνητή λίμνη που εναρμονίστηκε τέλεια με το φυσικό περιβάλλον, είναι το ιδανικό μέρος για να παρατηρήσει κανείς ερπετά –υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φίδια και σαύρες– αλλά κυρίως φίδια του νερού και αμφίβια, όπως την κοινή σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra), τον κοινό τρίτωνα (Lissotriton graecus) και άφθονους ελληνικούς βατράχους (Rana graeca), κιτρινομπομπίνες, βαλτοβάτραχους και δεντροβάτραχους, φρύνους και πρασινοφρύνους.

Η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο πλούσια της Ευρώπης σε είδη ερπετών μετά την Ισπανία, με καταγεγραμμένα εξήντα τέσσερα. Τα οκτώ από αυτά είναι χελώνες (τρεις χερσαίες, δύο νεροχελώνες και τρία είδη θαλάσσιες), τα τριάντα δύο είναι σαύρες, τα είκοσι δύο φίδια, ενώ υπάρχει και ένα είδος αμφίσβαινας (ένα είδος φιδιού «τυφλό», με μάτια καλυμμένα με δέρμα).

Η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο πλούσια της Ευρώπης σε είδη ερπετών μετά την Ισπανία, με καταγεγραμμένα εξήντα τέσσερα. Τα οκτώ από αυτά είναι χελώνες (τρεις χερσαίες, δύο νεροχελώνες και τρία είδη θαλάσσιες), τα τριάντα δύο είναι σαύρες, τα είκοσι δύο φίδια, ενώ υπάρχει και ένα είδος αμφίσβαινας (ένα είδος φιδιού «τυφλό», με μάτια καλυμμένα με δέρμα).

Τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα φιλοξενούν τα περισσότερα είδη ερπετών, ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στην Κρήτη. Υπάρχουν εννέα ενδημικά, με την Πελοπόννησο να έχει τα περισσότερα (τέσσερα). Η Μήλος έχει δύο, ενώ από ένα ενδημικό είδος συναντάμε στην Κρήτη, στη Σκύρο και στις νησίδες Πορί και Λαγούβαρδος, βόρεια των Αντικυθήρων.

Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας της Πύλου, που ζει στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, είναι ένα πολύ σπάνιο και προστατευόμενο είδος ερπετού, το οποίο ήρθε στην περιοχή την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (τον έφεραν από την Αφρική οι στρατιώτες για κατοικίδιο), βρήκε ευνοϊκές συνθήκες και επιβίωσε.

Η Πύλος είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει το συγκεκριμένο, πολύ ιδιαίτερο είδος, το οποίο, εκτός από τους φυσικούς εχθρούς, απειλείται και από το παράνομο κάμπινγκ στην περιοχή αλλά και από την παράνομη συλλογή ζώων, γιατί είναι περιζήτητο στους συλλέκτες ερπετών. 

Η ελληνική ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών είναι από τις πλουσιότερες, αφού περιλαμβάνει εβδομήντα εννιά είδη αυτόχθονων πρωτογενών ψαριών που ζουν σε λίμνες και ποτάμια. Τρία από τα πιο σπάνια είδη ψαριών στον κόσμο (σκαρούνι, καλαμίθρα, Chirokova) ζουν στην Παραλίμνη, τη λίμνη δίπλα στην Υλίκη, μία από τις πιο παραγνωρισμένες της Ελλάδας. Τα δύο από αυτά τα ψάρια ζουν μόνο εκεί!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT