«Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Το τοπόσημο του χωριού είναι ο πεντάτρουλος ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.
0


Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
επέστρεψε στο χωριό του μετά από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα. Αναζήτησε διέξοδο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και κατέληξε να δημιουργεί το μέλλον του Αργυρού Πηγαδιού Αιτωλοακαρνανίας, μέσω μιας Κοιν.Σ.Επ που έχει, μεταξύ άλλων, υπό την ευθύνη της το καφενείο και τον ξενώνα του χωριού.

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να πραγματοποιήσει το χιλιοειπωμένο κλισέ και να κάνει την κρίση ευκαιρία. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας και ακολούθησε τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα: οδηγήθηκε στην Αθήνα «για μια καλύτερη ζωή». Η οικονομική κρίση του 2012 τον βρίσκει υπεύθυνο μηχανογράφησης μιας εταιρείας που δεν αντέχει στη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται βίαια και αναγκάζεται να κλείσει. Ο ίδιος αναζητά διέξοδο αρχικά στη μελισσοκομία και τα παράγωγά της, διαθέτοντας ήδη το θεωρητικό επίπεδο από τις σπουδές του, και αργότερα «επεκτείνεται», μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με το όνομα «Ορεινή», της οποίας είναι διαχειριστής, στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης.

Το χωριό μπορεί να μην έχει αυτά που σου προσφέρει η Αθήνα, όσον αφορά την άμεση πρόσβαση σε ψυχαγωγία, διασκέδαση, αγορά και ιατρική περίθαλψη, αλλά εδώ στο χωριό βρίσκω τη χαρά της δημιουργίας, την ηρεμία, την ψυχική γαλήνη και ανθρώπινες σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό, στην υποστήριξη και στη συλλογικότητα, τόσο με τους συγχωριανούς μου όσο και με ανθρώπους από τα γειτονικά χωριά.

Η κρίση λοιπόν τον βοήθησε να επιστρέψει στο αγαπημένο του χωριό, σε μια μετάβαση που αρχικά δεν ήταν εύκολη, όπως μας εξομολογείται, αλλά εν τέλει τον δικαίωσε, καθώς του έδωσε τη δυνατότητα να χαιρετά καθημερινά τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών.

«Το Αργυρό Πηγάδι είναι ένα ορεινό χωριό του δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Παναιτωλικού, στην πλαγιά της Τριανταφυλλιάς, δεύτερη ψηλότερη κορυφή του (1.817μ.) μετά την κορυφή του Κατελάνου (1.924μ.). Έτσι προστατεύεται από τους βοριάδες και είναι ηλιόλουστο. Είναι ένα παλιό χωριό. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω τουλάχιστον ως τον 4ο αιώνα π.Χ., στην εποχή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, όπως μαρτυρούν απομεινάρια της τότε εποχής. Το παλιό όνομα του χωριού, μέχρι το 1928, ήταν Γκερτοβός. Το Αργυρό Πηγάδι ήταν όνομα πηγής και της γύρω τοποθεσίας και συνδέεται με τα πολλά κρυστάλλινα νερά του χωριού. 

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Το Αργυρό Πηγάδι είναι ένα ορεινό χωριό του δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Γεννήθηκα και έζησα μέχρι την ηλικία των 15 ετών στο Αργυρό Πηγάδι, ήμουν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Έμαθα να ζω με τις αξίες του συλλογικού πνεύματος, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, αρχές που διέπουν την οικογένεια και την κοινωνία ενός μικρού ορεινού χωριού. Επίσης χρειάστηκε να συνδράμω στις αγροτικές εργασίες της οικογένειας, όπως εξάλλου έκαναν όλα τα παιδιά εκείνα τα χρόνια στα χωριά. Έτσι έμαθα από πολύ μικρός να ασχολούμαι με αυτές, πράγμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να επανεγκατασταθώ μόνιμα στο χωριό. Παρόλο που έφυγα μικρός, ποτέ δεν έκοψα τις σχέσεις μου με το χωριό και το επισκεπτόμουν με την πρώτη ευκαιρία.

Μέχρι το 2012 έμενα στην Αθήνα και εργαζόμουν για είκοσι χρόνια ως υπεύθυνος μηχανογράφησης σε μια εμπορική εταιρεία. Με την οικονομική κρίση η εταιρεία έκλεισε και χρειάστηκε να αναζητήσω νέες διεξόδους διότι η αγορά εργασίας τότε ήταν πολύ περιορισμένη. Σκέφτηκα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μελισσοκομία διότι είχα θεωρητικό υπόβαθρο, λόγω σπουδών ως τεχνολόγος γεωπονίας, αλλά και πρακτικό, καθώς βοηθούσα περιστασιακά τον αδελφό μου.

Παράλληλα με τη μελισσοκομία, το 2014 αναζήτησα επιπλέον λύσεις για τον βιοπορισμό μου. Έτσι, γνώρισα ανθρώπους μέσα από τον χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και το 2015 ιδρύθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) “Ορεινή”, της οποίας είμαι διαχειριστής, με έδρα το Αργυρό Πηγάδι και κύριο αντικείμενο τη μελισσοκομία και διάφορες δραστηριότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Έπειτα από πέντε χρόνια δράσης παρουσιάστηκε η ανάγκη διαχείρισης του ξενώνα και του παραδοσιακού καφενείου του χωριού μας, που ανήκει στον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών. Ως Κοιν.Σ.Επ. “Ορεινή” αποφασίσαμε τότε να υποβάλουμε πρόταση για να τα αναλάβουμε. Η προσφορά μας έγινε δεκτή και αυτό στάθηκε η αιτία να πάρω την απόφαση να επανεγκατασταθώ μόνιμα στο Αργυρό Πηγάδι.

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να πραγματοποιήσει το χιλιοειπωμένο κλισέ και να κάνει την κρίση ευκαιρία.

Η Κοιν.Σ.Επ. “Ορεινή” είναι μια επιχείρηση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας μελιού και όλων των προϊόντων της κυψέλης, βοτάνων και αρωματικών φυτών, κηραλοιφών, αλλά και στον χώρο του εναλλακτικού θεματικού τουρισμού. Διαχειρίζεται, επιπλέον, το συγκρότημα του παραδοσιακού καφενείου και του ξενώνα του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, της “Τριανταφυλλιάς”, και έχει την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών. Η φιλοδοξία μας είναι το συγκρότημα της “Τριανταφυλλιάς” να λειτουργήσει ως πόλος έλξης που θα προσελκύσει όχι μόνο τους ανθρώπους με καταγωγή από το Αργυρό Πηγάδι, αλλά και πολλούς άλλους λάτρεις της φύσης και ιδιαίτερα των βουνών και θα τους δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση και αναψυχή, για επαφή και ζωή μέσα στη φύση αλλά και για επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του ορεινού μας χωριού, πράγμα που το έχουμε καταφέρει σε έναν βαθμό, έχει μπει το νερό στο αυλάκι, που λέμε εδώ.

Φιλοδοξία μας είναι και να συνεχίσουμε όλες τις υπόλοιπες δράσεις και να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του δήμου Θέρμου και της Περιφέρειας.

Σε προσωπικό επίπεδο, δεν ήταν εύκολη η μετάβαση, όμως η αγάπη, το πάθος και η πεποίθηση πως το χωριό μπορεί να έχει μέλλον την έκανε εν τέλει σχετικά εύκολη.

Το χωριό μπορεί να μην έχει αυτά που σου προσφέρει η Αθήνα, όσον αφορά την άμεση πρόσβαση σε ψυχαγωγία, διασκέδαση, αγορά και ιατρική περίθαλψη, αλλά εδώ στο χωριό βρίσκω τη χαρά της δημιουργίας, την ηρεμία, την ψυχική γαλήνη και ανθρώπινες σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό, στην υποστήριξη και στη συλλογικότητα, τόσο με τους συγχωριανούς μου όσο και με ανθρώπους από τα γειτονικά χωριά. Επίσης η ενασχόλησή μου στο χωριό με τη γη, με το φυσικό περιβάλλον, με τα κοινά και με τον εθελοντισμό είναι αυτά που με γεμίζουν σαν άνθρωπο.

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Παράλληλα με τη μελισσοκομία, το 2014 αναζήτησα επιπλέον λύσεις για τον βιοπορισμό μου.

Όσον αφορά το εργασιακό επίπεδο, στην Αθήνα αποκόμισα σημαντικές γνώσεις διοίκησης και ευχέρεια στην επικοινωνία, πράγμα που με βοήθησε και στην τωρινή μου δράση, η οποία με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση γιατί κάνω κάτι που αγαπάω και προσφέρω στον τόπο μου.

Τα αρνητικά αντιμετωπίζονται με οργάνωση και καλό προγραμματισμό. Είναι τα δύο προαπαιτούμενα για την ομαλή διαβίωση στο ορεινό χωριό μας.

Παρά την κούραση και τη συνεχή προσπάθεια να λειτουργεί το συγκρότημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να παραμένει το χωριό ζωντανό, σαφώς ήταν μια ορθή απόφαση, για την οποία δεν μετανιώνω, γιατί καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών και αυτό για μένα έχει ανεκτίμητη αξία.

Τον χειμώνα, παρόλο που λιγοστεύουν οι κάτοικοι, τα Σαββατοκύριακα έχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για πεζοπορία, ορειβασία, φαγητό και διαμονή και τις καθημερινές φροντίζουμε για τη συντήρηση και την προετοιμασία όλων των δράσεών μας. Δεν μου λείπει κάτι, είμαι πολύ τυχερός γιατί και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ είναι στο ίδιο πνεύμα με μένα.

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Ο ξενώνας και το παραδοσιακό καφενείο του χωριού βρίσκονται στην κεντρική του πλατεία.

Το τοπόσημο του χωριού είναι ο πεντάτρουλος ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Είναι ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, ο πρώτος ναός που χτίστηκε προς τιμήν του αγίου, με πρωτοστάτη τον Βασίλειο Ταλαγάνη, αγωνιστή του ’21, ηπειρώτικης καταγωγής. Η ανέγερσή του άρχισε το 1841, τρία μόλις χρόνια μετά το μαρτύριο του αγίου, και ολοκληρώθηκε το 1847. Η ιστορία της ανέγερσης του ναού του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου είναι ενδιαφέρουσα. Γιατί στο Αργυρό Πηγάδι ο πρώτος ναός του αγίου; Και πώς κατάφεραν οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού να χτίσουν έναν μεγαλοπρεπή ναό; Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι ο άγιος επέλεξε το χωριό και τον Ταλαγάνη και εμφανίστηκε στον ύπνο του, δίνοντας εντολές και οδηγίες. Ο Ταλαγάνης κινητοποίησε το χωριό, το οποίο σύσσωμο συνέβαλε. Προφανώς κάθε εξωτερική βοήθεια ήταν καλοδεχούμενη. Το ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν ηπειρώτικης καταγωγής, που βρήκαν καταφύγιο στο ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, κυνηγημένοι από τους Τούρκους κατακτητές, σίγουρα δεν είναι άσχετο με την όλη ιστορία. 

Αγαπημένος περίπατος ο δρόμος προς τη γειτονική Κοσίνα, τον οικισμό της κοινότητας Κοκκινόβρυση, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. Είναι ένας πανέμορφος οικισμός, επίσης πολύ παλιός, μέσα στο ελατόδασος, που οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.

Πρώτη στάση για κάθε επισκέπτη είναι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών που λειτουργεί από το 2017 στο παλιό μας δημοτικό σχολείο. Εκεί θα σχηματίσει μια πολύ καλή εικόνα για τη θέση του χωριού, την ιστορία του και τον τρόπο ζωής των κατοίκων των ορεινών χωριών της περιοχής για αιώνες. Το προαύλιό του κοσμεί το γλυπτό της “Παρακαλιάς”.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το κέντρο του χωριού με τη μεγάλη πλατεία του, τα σοκάκια-παλιά καλντερίμια που συνδέουν το κέντρο με τις γειτονιές του, το παλιό μονοπάτι προς τον μύλο του χωριού, η γέφυρα Bailey στον χείμαρρο του Γαρδικιώτη στη θέση Μύλος και ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Αργυρό Πηγάδι Facebook Twitter
Πρώτη στάση για κάθε επισκέπτη είναι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών που λειτουργεί από το 2017 στο παλιό μας δημοτικό σχολείο.

Ένα «μυστικό» του χωριού είναι ο κρυμμένος θησαυρός του Γκεσούλη, του ανθρώπου που επιστρέφοντας με τον συνέταιρό του από την Πόλη, όπου καζάντισαν κάνοντας εμπόριο, με δυο μουλάρια φορτωμένα θησαυρούς, έπεισε τον συνέταιρο, φτάνοντας στον αυχένα της Τριχιάς, ερχόμενοι μέσω Ευρυτανίας, να ξυριστούν πριν μπουν στο χωριό. Ο συνέταιρος ξύρισε τον Γκεσούλη, αλλά ο Γκεσούλης, όταν ήρθε η σειρά του να ξυρίσει τον συνέταιρο, τον έσφαξε για να πάρει όλο τον θησαυρό. Στη συνέχεια έκρυψε τον θησαυρό και τον “στοίχειωσε”. Θα βρεθεί όταν δεν θα έχει μείνει πουρνάρι στον Δασνάρη, μια περιοχή κατάφυτη με πουρνάρια. Πολλοί ψάχνουν για τον κρυμμένο θησαυρό, αλλά ο θησαυρός του χωριού είναι άλλος και είναι ορατός: το φυσικό του περιβάλλον και τα ανθρώπινα έργα.

Χαρακτηριστική φιγούρα του χωριού σήμερα είναι ο Ηλίας, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, που δούλεψε για χρόνια στην Αθήνα στον τουριστικό τομέα και όταν πήρε σύνταξη επέστρεψε. Ασχολείται πλέον με τα λουλούδια, με τους κήπους του και ειδικά με το αμπέλι που φύτεψε ο ίδιος, από το οποίο παράγει ωραίο κρασί. Και βέβαια έχει σταθερή παρουσία μεσημέρι και βράδυ στο καφενείο του χωριού.

Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω κάτι, θα έφτιαχνα με άσφαλτο ολόκληρο τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό, γιατί ο σημερινός χωματόδρομος 8 χιλιομέτρων είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.

Σε κάποιον που σκέφτεται ένα αντίστοιχο με το δικό μου βήμα, επαναπατρισμού δηλαδή σε ένα μικρό χωριό, θα έλεγα πως αν μπορεί να αγαπήσει αυτό που θα κάνει και του δοθεί η ευκαιρία, να το τολμήσει. Με χαρά να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον το επιθυμεί».

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ