Όλαφουρ Ελίασον Facebook Twitter

Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

0

Το γραφείο Studio Other Spaces του καλλιτέχνη Olafur Eliasson και του αρχιτέκτονα Sebastian Behmann δημιούργησε το Vertical Panorama Pavilion, ένα κωνικό περίπτερο κατασκευασμένο από 832 χρωματιστά γυάλινα πάνελ, για ένα οινοποιείο στην Καλιφόρνια.

Το περίπτερο σχεδιάστηκε από το Studio Other Spaces με έδρα το Βερολίνο, για το οινοποιείο The Donum Estate στην κοιλάδα Sonoma της Καλιφόρνια.

Έχει κωνική μορφή που κατασκευάστηκε από 832 πλαστικοποιημένα γυάλινα πάνελ σε 24 διαφορετικά χρώματα και μια ποικιλία διαφανειών.

Η δομή του είναι από ανοξείδωτο χάλυβα και αποτελείται από δώδεκα κολώνες που στηρίζουν ένα στριφτό ομόκεντρο στέγαστρο. Το γυάλινο στέγαστρο, το οποίο έχει διάμετρο 14,5 μέτρα, είναι κυκλικό σε κάτοψη και στενεύει σε ένα στρογγυλό άνοιγμα στο υψηλότερο σημείο του, το οποίο πλαισιώνει τη βόρεια θέα του ουρανού.

Ο Eliasson δεν επιζητά με κανέναν τρόπο ο θεατής να μπει σε ένα ονειρικό περιβάλλον από το οποίο θα βγει μόλις τελειώσει η έκθεση, αντίθετα, θέλει μέσα από τα έργα του να φέρει το κοινό πιο κοντά στην πραγματικότητα ώστε να δει  τα πράγματα, όντας συγκεντρωμένο στη λεπτομέρεια.

Σειρές τετράγωνων γυάλινων πάνελ σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μπλε, του ροζ και του κόκκινου επενδύουν την ομόκεντρη δομή από ανοξείδωτο χάλυβα και επιλέχθηκαν επειδή το στούντιο θεώρησε ότι συνδέουν το περίπτερο με το τοπίο της Sonoma Valley.

Olafur Eliasson Facebook Twitter
Ένα καθιστικό μέσα στο περίπτερο στους αμπελώνες | Studio Olafur Eliasson

«Εμπνευσμένο από την ιστορία των κυκλικών ημερολογίων, το κωνικό στέγαστρο έχει ως επίκεντρο έναν βόρεια προσανατολισμένο οφθαλμό και είναι υαλοποιημένο με 832 έγχρωμους πίνακες από πλαστικοποιημένο γυαλί που απεικονίζουν τους ετήσιους μέσους όρους των τεσσάρων μετεωρολογικών παραμέτρων στο κτήμα – ηλιακή ακτινοβολία, ένταση ανέμου, θερμοκρασία και υγρασία», δήλωσε το στούντιο.

Τα ελικοειδή μονοπάτια σκαλίστηκαν στο έδαφος και πλαισιώθηκαν από τοίχους αντιστήριξης από τούβλα, που οδηγούν και καθοδηγούν τους επισκέπτες στο περίπτερο.

Οι χώροι καθισμάτων τοποθετήθηκαν κάτω από το πολύχρωμο στέγαστρο μέσα σε καμπυλωτούς θαλάμους κατασκευασμένους από τούβλινους τοίχους, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε κατακόρυφο και κλιμακωτό σχηματισμό.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία σχεδιασμού είναι αφαιρέσεις στοιχείων που προέρχονται από μια κάθετη τομή μέσα από τη θέση του περιπτέρου στο κτήμα», δήλωσαν οι Eliasson και Behmann. «Το περίπτερο χαρτογραφεί τα γύρω εφήμερα –το έδαφος, τη βλάστηση, τον άνεμο, τον ήλιο, την ατμόσφαιρα και τη βροχή– και τα ενσωματώνει στο πολύχρωμο στέγαστρο, αντανακλώντας τη μοναδική υπογραφή του κρασιού».

Olafur Eliasson Facebook Twitter
Ένα άνοιγμα στο υψηλότερο σημείο πλαισιώνει τον ουρανό | Studio Olafur Eliasson
Olafur Eliasson Facebook Twitter
Η αντανάκλαση του φωτός στo περίπτερο | Studio Olafur Eliasson

Το Vertical Panorama Pavilion είναι ένα από τα 50 έργα καλλιτεχνών και σχεδιαστών στο οινοποιείο. Το 2021, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το Studio Other Spaces δημιούργησε μια εγκατάσταση που περιείχε μύκητες, δέντρα και πέτρες, με συνεισφορές από 50 συμμετέχοντες στην Μπιενάλε.

Γεννημένος το 1967 στην Κοπεγχάγη, ο Δανο-Ισλανδός Olafur Eliasson σχεδόν στο σύνολο του έργου του έχει ασχοληθεί με το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη, αλλά και με αυτό που μπορεί να προσφέρει η τέχνη σε επίπεδο γνώσης, εμπειρίας και αφύπνισης. Η ταυτότητά του στον χώρο της τέχνης είναι συγκεκριμένη: η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Δημιουργεί εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους, και το πιο διάσημο το έργο του είναι το «The Weather Project» στην αίθουσα Turbine της Tate Modern του Λονδίνου το 2003, ένα έργο πραγματικό ορόσημο στην ιστορία της τέχνης, το οποίο προσέλκυσε δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη. Το κοινό έδαφος ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αναζητήσεών του, ειδικά στα έργα του στον δημόσιο χώρο.

Olafur Eliasson Facebook Twitter
Το πολύχρωμο περίπτερο του Eliasson | Studio Olafur Eliasson

Με έδρα το Βερολίνο και πολλά βραβεία στο παλμαρέ του, ο Eliasson διδάσκει, κάνει εργαστήρια για την ένταξη των προσφύγων στη Δανία, ενώ στην τελευταία του μεγάλη έκθεση στην Tate Modern το 2019 με τίτλο «In Real Life» επιχειρούσε να ωθήσει τους επισκέπτες να δουν τον κόσμο από μια νέα οπτική γωνία. Στο εργαστήριό του, μια καλλιτεχνική κολεκτίβα απασχολεί ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα και ειδικότητες, επιστήμονες και τεχνίτες, αρχιτέκτονες, ξυλουργούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους.

Δεν επιζητά με κανέναν τρόπο ο θεατής να μπει σε ένα ονειρικό περιβάλλον από το οποίο θα βγει μόλις τελειώσει η έκθεση, αντίθετα, θέλει μέσα από τα έργα του να φέρει το κοινό πιο κοντά στην πραγματικότητα ώστε να δει τα πράγματα, όντας συγκεντρωμένο στη λεπτομέρεια. Ο ίδιος δηλώνει συχνά πως σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τον θεατή να στοχαστεί πάνω στη σχέση μεταξύ φυσικού κόσμου και αστικού περιβάλλοντος, αλλά και να τον βοηθήσει στο να επαναπροσδιορίσει τη δική του σχέση με τον χώρο και τη φύση, μια σχέση ευθύνης, όπως πιστεύει.

Η φιλοσοφική διάσταση του έργου του αφορά τη σύνδεση της αισθητικής εμπειρίας, της αισθητηριακής αντίδρασης του θεατή με το πολιτισμικό πλαίσιο των αναμνήσεών του. Αυτό ο Olafur Eliasson το αποκαλεί «seeing yourself sensing», επισημαίνοντας ότι στο έργο του δεν επιδιώκεται η οφθαλμαπάτη αλλά το να εστιάσει ο θεατής στο έργο, να το εξερευνήσει και να εμβαθύνει στον τρόπο που το αντιλαμβάνεται και το αξιολογεί.

Olafur Eliasson Facebook Twitter
Το πολύχρωμο περίπτερο του Eliasson | Studio Olafur Eliasson

Ως δημιουργός θίγει μερικά από τα πιο επείγοντα θέματα της εποχής μας. Το 2015, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP21 στο Παρίσι, ο Eliasson και ο γεωλόγος Minik Rosing συνεργάστηκαν και μετέφεραν δώδεκα τεράστια κομμάτια πάγου, που το καθένα ζύγιζε δέκα τόνους από τη Γροιλανδία που εγκατέστησαν στην πλατεία του Panthéon. Τα δώδεκα κομμάτια του έργου «Ice Watch Paris» συμβόλιζαν, όπως τοποθετήθηκαν, τις δώδεκα ώρες του ρολογιού και ήταν το σχόλιο του για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα.

«Δεν είναι ο πλανήτης που κινδυνεύει», λέει ο Eliasson. «Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη φυλή εξαφανίζεται. Ο πλανήτης θα είναι καλά».

Ο Eliasson αναφέρεται πάντα στην ψυχολογική σχέση μας με τον φυσικό κόσμο. Μεταφέρει στις πόλεις και στις δημόσιες εγκαταστάσεις του την αίσθηση του θαύματος της φύσης και καλεί την κοινότητα να στοχαστεί για τη φύση, η οποία στα έργα του γίνεται πολιτισμός. Είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης της εποχής μας γιατί το έργο του συνδέει την ισχυρή ποιητική ποιότητα ενός έργου τέχνης με τη φλέγουσα επικαιρότητα και τα επείγοντα ζητήματα της καταστροφής του πλανήτη. Είναι ο λόγος που αν κάποιος δει μια εγκατάσταση έργου του δεν την ξεχνά ποτέ.

Olafur Eliasson Facebook Twitter
Ένα άνοιγμα στην ορφή επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός | Το πολύχρωμο περίπτερο του Eliasson | Studio Olafur Eliasson
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ