ΜΑΛΛΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ
Στην τριμερή συνάντηση στη Λβιβ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσαν έμφαση στην επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας εξαγωγής των σιτηρών που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την τουρκική Anadolu News Agency, ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «αξιολογήσαμε επίσης τις δυνατότητες μετατροπής της θετικής ατμόσφαιρας που δημιούργησε η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη ειρήνη», και πως πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άποψη που συμμερίζονται ο Ζελένσκι και ο Γκουτέρες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συζητήθηκε επίσης η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία αποδίδει «μεγάλη σημασία».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα χωρίς την προηγούμενη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. «Οι άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν καθημερινά τις πόλεις μας με πυραύλους κρουζ δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Θα πρέπει πρώτα να φύγουν από το έδαφός μας και μετά θα δούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Λβιβ, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία.
Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι «η Ουκρανία δεν αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λβιβ» και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και ο Γκουτέρες συμπάσχουν ειλικρινά με την Ουκρανία και επιδιώκουν να τη βοηθήσουν.
Είναι άγνωστο τι ειπώθηκε σχετικά με την προοπτική αναζήτησης διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά το ότι συζητήθηκε μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.
Πηγή: Anadolu News Agency, The Kyiv Independent, Le Monde
• • •
ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση του αλκοόλ. Όλες, εκτός από την Ιαπωνία.
Η Εθνική Φορολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προκήρυξε τον εθνικό διαγωνισμό «Sake Viva!», καλώντας τους νέους ηλικίας 20 έως 39 ετών να προτείνουν ιδέες προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση αλκοολούχων ποτών (σάκε, σότσου, ουίσκι, μπύρα ή κρασί) μεταξύ των συνομηλίκων τους.
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τις ιδέες τους. Οι καλύτερες προτάσεις θα αναπτυχθούν στη συνέχεια με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, τα δε τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκστρατείας, η αγορά αλκοόλ της Ιαπωνίας συρρικνώνεται και το ηλικιωμένο δημογραφικό της χώρας — παράλληλα με τη μείωση των γεννήσεων — είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτό.
Οι Ιάπωνες έπιναν λιγότερο το 2020 από όσο το 1995, με πτώση της κατανάλωσης από έναν ετήσιο μέσο όρο 100 λίτρων σε 75 λίτρα ανά ενήλικα, σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας.
Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων με την πάροδο των ετών. Η εφημερίδα The Japan Times αναφέρει ότι αποτελούσαν το 5% των συνολικών εσόδων το 1980, αλλά το 2020 ανήλθαν μόλις στο 1,7%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο (29%) του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω — το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας (εξέδωσε μια υποτονική ανακοίνωση) για αυτήν την πρωτοφανή καμπάνια υπέρ της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.
Πηγή: BBC, The Japan Times, The Washington Post
• • •
Η ΡΩΣΙΑ ΚΡΑΤΟΣ-ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει διακριτικά τα κοινοβουλευτικά τμήματα ότι έχει ουσιαστικές ανησυχίες σχετικά με την επισήμανση της Ρωσίας ως κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Politico.
Τον Ιούλιο, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είπε στον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ότι αν δεν βάλει τη Ρωσία στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας, τότε θα το κάνει το Κογκρέσο. Έκτοτε, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που προέτρεπε τον Μπλίνκεν να το πράξει, ενώ ακολούθησε μια διακομματική πεντάδα μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που εισήγαγε νομοσχέδιο που θα έδινε επίσημα τον χαρακτηρισμό στη Ρωσία — παρακάμπτοντας Μπλίνκεν.
Γνώστες της κατάστασης ανέφεραν στο Politico ότι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες μετέφεραν στα γραφεία του Κογκρέσου τα σοβαρά προβλήματά τους με την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, είπαν, το κράτος φοβάται ότι η τοποθέτηση της Ρωσίας στον κατάλογο των κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη συμφωνία για την έξοδο των πλοίων με σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Επιπλέον, χώρα που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας — ένας ατιμωτικός χαρακτηρισμός που έχει απονεμηθεί μόνο στη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, την Κούβα και το Ιράν — υφίσταται καθολικές κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποκόπτουν τους Αμερικανούς από το να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες στις χώρες αυτές.
Πάντως, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της τον Σεπτέμβριο.
Πριν από μια βδομάδα, ο διευθυντής του Τμήματος Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ, είχε δηλώσει ότι αν περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Ρωσίας σε χώρα-χορηγό της τρομοκρατίας, «αυτό θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον θα περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, με τις σοβαρότατες παράπλευρες απώλειες στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, μέχρι και τον υποβιβασμό τους ή ακόμη και τη διακοπή τους. Η αμερικανική πλευρά έχει προειδοποιηθεί».
Πηγή: Politico, The Guardian
• • •
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΠΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΧΑΡΤΙΟΥ Α4;
Είναι πρακτικά αδύνατο να διπλώσετε ένα φύλλο χαρτιού περισσότερο από επτά φορές.
Ένα φύλλο Α4 έχει μήκος περίπου 300 χλστ και πάχος 0,05 χλστ. Στο πρώτο δίπλωμα το μήκος θα γίνει 150 χλστ και το πάχος 0,1 χλστ, στο δεύτερο 75 και 0,2 χλστ, κ.ο.κ. Στο έβδομο, το μεν μήκος θα γίνει 2,34 χλστ και το πάχος μεγαλύτερο στα 6,4 χλστ, που φαίνεται ότι αποτελεί φυσικό όριο.
Αν με κάποιο μαγικό τρόπο κάναμε πάνω από 42 διπλώματα, το πάχος θα ξεπερνούσε την απόσταση Γης-Σελήνης (384.300 χλμ).
Ένας μαθηματικός θα έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο και ότι πρόκειται για εκθετική αύξηση.
Το ρεκόρ Γκίνες διπλώματος χαρτιού ανήκει από το 2002 στην τότε μαθήτρια λυκείου της Καλιφόρνιας, Britney Gallivan, η οποία κατάφερε να διπλώσει 12 φορές ένα κομμάτι χαρτί υγείας μήκους 1,2 χιλιομέτρων.
• • •
ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Το πρωί της 26ης Αυγούστου 1859, το πλοίο Novara, έφτασε στο λιμάνι της Τεργέστης, ύστερα από ταξίδι 551 ημερών, φορτωμένο με 26.000 εξωτικά δείγματα. Ανάμεσά τους μια δέσμη καχεκτικών φύλλων μόλις 10 κιλών, την οποία είχε παραγγείλει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Friedrich Wöhler.
Ο Wöhler αναθέτει στον πιο προικισμένο μαθητή του, Άλμπερτ Νίμαν (1834-1861), να βρει τα μυστικά των φύλλων της κόκας, τα οποία σύμφωνα με τις αφηγήσεις ταξιδιωτών της εποχής της εποχής έχουν μυθικές ιδιότητες — παρέχουν υπεράνθρωπη δύναμη, θεραπεύουν αρρώστους, και καταπραΰνουν το σώμα και την ψυχή.
Την ίδια χρονιά, ο Νίμαν καταφέρνει να απομονώσει το συστατικό κοκαΐνη, όπως το ονόμασε, από τα φύλλα κόκας, και αργότερα ανέπτυξε μια βελτιωμένη διαδικασία καθαρισμού.
Ο Νίμαν, επίσης, συνέθεσε το λεγόμενο «αέριο μουστάρδας», λόγω της οσμής του, που χρησιμοποιήθηκε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς, και κατέγραψε τις τοξικές του επιδράσεις. Λέγεται πως πέθανε εξαιτίας της έκθεσής στο αέριο.
Ασχέτως πως τα αξιολογεί κανείς, πρόκειται για δύο επιτεύγματα από έναν επιστήμονα που δεν πρόλαβε καν να συμπληρώσει τα τριάντα του χρόνια.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ