Kim Petras: Η πρώτη τρανς μουσικός που κατέκτησε την κορυφή του Billboard

Kim Petras Facebook Twitter
Μακρύ ταξίδι: Στα 12 της ήταν ανάμεσα στα πρώτα παιδιά που άρχισαν να λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, πλήρως επιδοτούμενη από τη γερμανική κυβέρνηση. 
0

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να είμαι το πρώτο τρανς teen idol» είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια η 30χρονη πλέον Kim Petras στους NYTimes. Και μπορεί να μην έγινε το πρώτο τρανς teen idol, αλλά πλέον πρέπει να είναι περήφανη επειδή έγινε η πρώτη τρανς μουσικός που ανέβηκε στην κορυφή των charts Αμερικής και Βρετανίας με το κομμάτι «Unholy» που ερμηνεύει παρέα με τ@ Sam Smith, που έγινε επίσης το πρώτο non binary άτομο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. 

Η περίπτωση και η πορεία, όμως, της Kim Petras προς την κορυφή είναι πιο ιδιαίτερη από τ@ Sam Smith, που είναι ήδη φτασμένος μουσικός. 

Η Petras δεν ήταν ακόμα καθόλου γνωστή έξω από τα σύνορα της πατρίδας της, της Γερμανίας, όταν η έγινε το νεότερο άτομο στη χώρα της που υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Ήταν, τότε, μόλις 16 χρονών. 

Γεννημένη σε ένα προάστιο της Κολωνίας στη Γερμανία, η Petras συνειδητοποίησε από μικρή ηλικία πως δεν ένιωθε καλά στο σώμα στο οποίο είχε γεννηθεί. Ήταν γύρω στα 5 με 6 όταν ανακοίνωσε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. O πατέρας της είναι αρχιτέκτονας και η μητέρα της χορογράφος, η οποία είχε αρκετές κολλητές τρανς γυναίκες, οπότε είχε την απόλυτη στήριξή τους. 

Για την Petras, που τότε άρχιζε να ασχολείται με τη μουσική, αυτή η υπερπροβολή αποδείχθηκε ταυτόχρονα ευχή και κατάρα επειδή κανείς στη συνέχεια δεν έβλεπε πέρα από την τρανς ταυτότητά της και δεν την αντιμετώπιζε σοβαρά ως ανερχόμενη μουσικό και παραγωγό.

Παρόλα αυτά ένιωθε αρνητικά συναισθήματα και ήθελε να αυτοκτονήσει εξαιτίας της δυσφορίας που βίωνε με το σώμα της. Η μητέρας της τής είπε ότι αυτό θα αλλάξει μελλοντικά. 

petras smith Facebook Twitter
Βίοι όχι ακριβώς παράλληλοι: Kim Petras και Sam Smith

Παρόλο που στο σχολείο ντυνόταν ουδέτερα, δεν απέφυγε το bullying, ενώ οι γιατροί της έκαναν εξωφρενικές ερωτήσεις. Οι γονείς της έψαχναν έναν χρόνο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό που θα μπορούσε να τη βοηθήσει.

Το 2004, σε ηλικία 12 ετών, ήταν ανάμεσα στα πρώτα παιδιά που άρχισαν να λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, πλήρως επιδοτούμενη από τη γερμανική κυβέρνηση. 

Στα 14 συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της ως νεαρό διεμφυλικό άτομο και απέκτησε τεράστια δημοσιότητα.

Για την Petras, όμως, που τότε άρχιζε να ασχολείται με τη μουσική, αυτή η υπερπροβολή αποδείχθηκε ταυτόχρονα ευχή και κατάρα επειδή κανείς στη συνέχεια δεν έβλεπε πέρα από την τρανς ταυτότητά της και δεν την αντιμετώπιζε σοβαρά ως ανερχόμενη μουσικό και παραγωγό. «Με θεωρούν ανέκδοτο, κανείς δεν θέλει να μιλήσει για τη μουσική μου, κανείς δεν θέλει να δουλέψει μαζί μου. Για τον κόσμο είμαι η tr*nny της τηλεόρασης».

Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρό της, αλλά και εκεί στην αρχή η κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη. Καθότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, οι άνθρωποι της βιομηχανίας δεν μπορούσαν να την κατατάξουν κάπου επειδή αντιπροσώπευε κάτι εντελώς νέο. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θεωρούσαν την ίδια και την αρκετά girly pop μουσική της ως κάτι παράξενο. 

Coconuts

Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρανς καλλιτέχνες που γνώριζαν επιτυχία, λειτουργούσαν, όμως, περισσότερο στο παρασκήνιο ως παραγωγοί και συνθέτες κυρίως για άλλους καλλιτέχνες, όπως π.χ. η συγχωρεμένη Sophie. Και σίγουρα δεν μιλάμε για ποπ σταρ όπως η Britney Spears.

Όχι ότι η Petras επιδίωκε από την αρχή κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει στις συνεντεύξεις της. Και μόνο η ιδέα του να μπορεί να περιοδεύει και ο κόσμος να γνωρίζει και να τραγουδά τα κομμάτια της την έκανε να νιώθει πετυχημένη. 

Τα πράγματα άρχισαν να απογειώνεται όταν γνώρισε τον Dr. Luke, τον παραγωγό που διατηρεί χαμηλό προφίλ μέχρι σήμερα λόγω των κατηγοριών της Kesha για σεξουαλική κακοποίηση το 2014. Η συνεργασία τους είναι ίσως η πιο μαύρη σελίδα στην καριέρα της. Δεν είναι όμως η μόνη ποπ σταρ που έχει δεχθεί αντίστοιχες κριτικές. Ο Dr. Luke δρα ανενόχλητος στη μουσική βιομηχανία εδώ και χρόνια, λόγω διάφορων συμβολαίων που έχει υπογράψει με νεότερους καλλιτέχνες ο οποίοι δεν μπορεί να ξεφύγουν τόσο εύκολα από τον έλεγχο του χωρίς να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. 

Η εμπειρία της, πάντως δουλεύοντας μαζί του ήταν θετική, όπως δηλώνει κατά καιρούς. Τη γνώρισε στα κατάλληλα άτομα που διέκριναν το ταλέντο της και δεν επικεντρώθηκαν στο παρελθόν της. Δεν είναι τυχαίες οι συγκρίσεις με τη Lady Gaga. 

Το «Unholy» κυκλοφόρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα βρίσκεται στο τέταρτο επίσημο άλμπουμ τ@ Sam Smith που θα έχει τίτλο «Gloria». Είναι μια παρέκκλιση από τις βαρετές μπαλάντες τ@ Smith. Επιτέλους κάνει ένα uptempo κομμάτι. Μια μίξη χορωδίας, hyperpop και ολίγον τι eurotrash, έγινε viral από τους χρήστες του TikTok που ξεκίνησαν να χορεύουν στον ρυθμό του.

Και η αλήθεια είναι ότι σου κολλάει στο μυαλό όταν το πρωτοακούσεις. Στο βίντεο ένας παντρεμένος cis άνδρας μπαίνει σε ένα queer καμπαρέ, αναζητώντας απαγορευμένες απολαύσεις. Οι δυο καλλιτέχνες εμφανίζονται στη σκηνή να κάνουν μπουρλέσκ, με τ@ Sam Smith στον ρόλο του οικοδεσπότη και την Petras ντυμένη με τρόπο που θυμίζει τη Μαντόνα.  

Ακούγεται σαν μια φτηνή και πιο slutty εκδοχή του Relax των Frankie Goes to Hollywood – και είναι, μεταξύ μας, άσχετα αν η σκηνοθέτις Floria Sigismondi λέει ότι επηρεάστηκαν από το Κουρδιστό Πορτοκάλι και τον Bob Fosse. Δεν του λείπουν όμως οι λαμπερές συμμετοχές, μια και κάνουν ένα πέρασμα drag σουπερσταρ όπως οι Violet Chachki και Gottmik αλλά και ο γκέι πορνοστάρ Paddy O'Brian

Unholy

@kimpetras 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ