«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να είμαι το πρώτο τρανς teen idol» είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια η 30χρονη πλέον Kim Petras στους NYTimes. Και μπορεί να μην έγινε το πρώτο τρανς teen idol, αλλά πλέον πρέπει να είναι περήφανη επειδή έγινε η πρώτη τρανς μουσικός που ανέβηκε στην κορυφή των charts Αμερικής και Βρετανίας με το κομμάτι «Unholy» που ερμηνεύει παρέα με τ@ Sam Smith, που έγινε επίσης το πρώτο non binary άτομο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
Η περίπτωση και η πορεία, όμως, της Kim Petras προς την κορυφή είναι πιο ιδιαίτερη από τ@ Sam Smith, που είναι ήδη φτασμένος μουσικός.
Η Petras δεν ήταν ακόμα καθόλου γνωστή έξω από τα σύνορα της πατρίδας της, της Γερμανίας, όταν η έγινε το νεότερο άτομο στη χώρα της που υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Ήταν, τότε, μόλις 16 χρονών.
Γεννημένη σε ένα προάστιο της Κολωνίας στη Γερμανία, η Petras συνειδητοποίησε από μικρή ηλικία πως δεν ένιωθε καλά στο σώμα στο οποίο είχε γεννηθεί. Ήταν γύρω στα 5 με 6 όταν ανακοίνωσε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. O πατέρας της είναι αρχιτέκτονας και η μητέρα της χορογράφος, η οποία είχε αρκετές κολλητές τρανς γυναίκες, οπότε είχε την απόλυτη στήριξή τους.
Για την Petras, που τότε άρχιζε να ασχολείται με τη μουσική, αυτή η υπερπροβολή αποδείχθηκε ταυτόχρονα ευχή και κατάρα επειδή κανείς στη συνέχεια δεν έβλεπε πέρα από την τρανς ταυτότητά της και δεν την αντιμετώπιζε σοβαρά ως ανερχόμενη μουσικό και παραγωγό.
Παρόλα αυτά ένιωθε αρνητικά συναισθήματα και ήθελε να αυτοκτονήσει εξαιτίας της δυσφορίας που βίωνε με το σώμα της. Η μητέρας της τής είπε ότι αυτό θα αλλάξει μελλοντικά.
Παρόλο που στο σχολείο ντυνόταν ουδέτερα, δεν απέφυγε το bullying, ενώ οι γιατροί της έκαναν εξωφρενικές ερωτήσεις. Οι γονείς της έψαχναν έναν χρόνο για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό που θα μπορούσε να τη βοηθήσει.
Το 2004, σε ηλικία 12 ετών, ήταν ανάμεσα στα πρώτα παιδιά που άρχισαν να λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, πλήρως επιδοτούμενη από τη γερμανική κυβέρνηση.
Στα 14 συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της ως νεαρό διεμφυλικό άτομο και απέκτησε τεράστια δημοσιότητα.
Για την Petras, όμως, που τότε άρχιζε να ασχολείται με τη μουσική, αυτή η υπερπροβολή αποδείχθηκε ταυτόχρονα ευχή και κατάρα επειδή κανείς στη συνέχεια δεν έβλεπε πέρα από την τρανς ταυτότητά της και δεν την αντιμετώπιζε σοβαρά ως ανερχόμενη μουσικό και παραγωγό. «Με θεωρούν ανέκδοτο, κανείς δεν θέλει να μιλήσει για τη μουσική μου, κανείς δεν θέλει να δουλέψει μαζί μου. Για τον κόσμο είμαι η tr*nny της τηλεόρασης».
Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρό της, αλλά και εκεί στην αρχή η κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη. Καθότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, οι άνθρωποι της βιομηχανίας δεν μπορούσαν να την κατατάξουν κάπου επειδή αντιπροσώπευε κάτι εντελώς νέο. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θεωρούσαν την ίδια και την αρκετά girly pop μουσική της ως κάτι παράξενο.
Coconuts
Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρανς καλλιτέχνες που γνώριζαν επιτυχία, λειτουργούσαν, όμως, περισσότερο στο παρασκήνιο ως παραγωγοί και συνθέτες κυρίως για άλλους καλλιτέχνες, όπως π.χ. η συγχωρεμένη Sophie. Και σίγουρα δεν μιλάμε για ποπ σταρ όπως η Britney Spears.
Όχι ότι η Petras επιδίωκε από την αρχή κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει στις συνεντεύξεις της. Και μόνο η ιδέα του να μπορεί να περιοδεύει και ο κόσμος να γνωρίζει και να τραγουδά τα κομμάτια της την έκανε να νιώθει πετυχημένη.
Τα πράγματα άρχισαν να απογειώνεται όταν γνώρισε τον Dr. Luke, τον παραγωγό που διατηρεί χαμηλό προφίλ μέχρι σήμερα λόγω των κατηγοριών της Kesha για σεξουαλική κακοποίηση το 2014. Η συνεργασία τους είναι ίσως η πιο μαύρη σελίδα στην καριέρα της. Δεν είναι όμως η μόνη ποπ σταρ που έχει δεχθεί αντίστοιχες κριτικές. Ο Dr. Luke δρα ανενόχλητος στη μουσική βιομηχανία εδώ και χρόνια, λόγω διάφορων συμβολαίων που έχει υπογράψει με νεότερους καλλιτέχνες ο οποίοι δεν μπορεί να ξεφύγουν τόσο εύκολα από τον έλεγχο του χωρίς να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Η εμπειρία της, πάντως δουλεύοντας μαζί του ήταν θετική, όπως δηλώνει κατά καιρούς. Τη γνώρισε στα κατάλληλα άτομα που διέκριναν το ταλέντο της και δεν επικεντρώθηκαν στο παρελθόν της. Δεν είναι τυχαίες οι συγκρίσεις με τη Lady Gaga.
Το «Unholy» κυκλοφόρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα βρίσκεται στο τέταρτο επίσημο άλμπουμ τ@ Sam Smith που θα έχει τίτλο «Gloria». Είναι μια παρέκκλιση από τις βαρετές μπαλάντες τ@ Smith. Επιτέλους κάνει ένα uptempo κομμάτι. Μια μίξη χορωδίας, hyperpop και ολίγον τι eurotrash, έγινε viral από τους χρήστες του TikTok που ξεκίνησαν να χορεύουν στον ρυθμό του.
Και η αλήθεια είναι ότι σου κολλάει στο μυαλό όταν το πρωτοακούσεις. Στο βίντεο ένας παντρεμένος cis άνδρας μπαίνει σε ένα queer καμπαρέ, αναζητώντας απαγορευμένες απολαύσεις. Οι δυο καλλιτέχνες εμφανίζονται στη σκηνή να κάνουν μπουρλέσκ, με τ@ Sam Smith στον ρόλο του οικοδεσπότη και την Petras ντυμένη με τρόπο που θυμίζει τη Μαντόνα.
Ακούγεται σαν μια φτηνή και πιο slutty εκδοχή του Relax των Frankie Goes to Hollywood – και είναι, μεταξύ μας, άσχετα αν η σκηνοθέτις Floria Sigismondi λέει ότι επηρεάστηκαν από το Κουρδιστό Πορτοκάλι και τον Bob Fosse. Δεν του λείπουν όμως οι λαμπερές συμμετοχές, μια και κάνουν ένα πέρασμα drag σουπερσταρ όπως οι Violet Chachki και Gottmik αλλά και ο γκέι πορνοστάρ Paddy O'Brian.
Unholy